Mer

  Paul Ryans budsjettforslag

  Republikanernes budsjettforslag for 2012, med det velklingende navnet «The Path to Prosperity: Restoring America’s Promise», ble presentert på en pressekonferanse på Capitol Hill mandag 5. april 2011. Foto: Alex Wong/Getty Images.

  Kongressmannen Paul Ryan (R, Wisconsin, 1. distrikt), som leder budsjettkomiteen i Representantenes hus, annonserte i går sitt og republikanernes forslag til 2012-budsjettet, og New York Times spaltisten David Brooks er tilsynelatende forelsket.

  Paul Ryan liker å påpeke at han, i motsetning til President Obama, har tatt inn over seg anbefalingene fra utvalget som ble ledet av Erskine Bowles og Alan Simpson (National Com­mis­sion on Fiscal Respon­s­i­bi­lity and Reform). Det er en sannhet med modifikasjoner, for å si det mildt.

  Ryans budsjett prøver å løse underskuddsfloka uten å heve skattene. Avstanden mellom republikanernes budsjettforslag og anbefalingene fra det Bowles-Simpson ledete utvalget belyses av det følgende utdraget fra gårsdagens uttalelse fra Bowles og Simpson:

  «While we are encouraged that Chairman Ryan has come forward with a serious plan, we are concerned that it falls short of the balanced, comprehensive approach needed to achieve the broad bipartisan agreement necessary to enact a responsible plan. The plan largely exempts defense spending from reductions and would not apply any of the savings from eliminating or reducing tax expenditures as part of tax reform to deficit reduction. As a result, the Chairman’s plan relies on much larger reductions in domestic discretionary spending than does the Commission proposal, while also calling for savings in some safety net programs – cuts which would place a disproportionately adverse effect on certain disadvantaged populations.»

  Ryan applauderes av partifeller for et seriøst og modig budsjettforslag, men POLITICO påpeker at det er mange som er usikre på hva det vil innebære for deres politiske framtid dersom de støtter Ryans «Path to Prosperity» fullt og helt. Demokratene kommer uansett til å hamre løs på forslaget, med et særlig fokus på delene av budsjettet som omhandler Medicare og Medicaid.

  Det kommer mer om budsjettet senere, men til morgenkaffen anbefales denne korte og gode gjennomgangen av hovedpunktene i budsjettet.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også