Mer

  Hva skjedde denne uka? 27.mars–2.apr. 2011

  Visepresident Joe Biden og OMB-direktør Jacob Lew på plass i Kongressen i forbindelse med budsjettdebatten. Foto: AP.

  Uvissheten rundt USAs oppdrag i Libya ga seg ikke med Obamas tale, budsjettdebatten fortsatte, og arbeidsledigheten falt.

  På mandag kveld talte President Obama om situasjonen i Libya. Han lanserte ingen «Obamadoktrine», men muligens en «Libyadoktrine» (se talen her, og les om noen av reaksjonene her).

  Mars er over, og det betyr rapportering av hvor mye penger ulike politikere har samlet inn i løpet av årets tre første måneder. På torsdag overrasket Rep. Michele Bachmann (R-Minnesota, 6. distrikt) mange med å ha samlet inn 2.2 millioner dollar (500.000 til MichelePAC, 1.7 millioner til gjenvalgskista) – 300.000 dollar mer enn Mitt Romney. Slates Dave Weigel har noen ideer om hvorfor Bachmann samlet inn mer enn Romney, og tallene er enda et eksempel på at Bachmann er utrolig dyktig til å samle inn penger (mer om det her). Snakket om et mulig Bachmannkandidatur i 2012 blir nå tatt mer seriøst enn for bare et par uker siden.

  På onsdag og torsdag lå det et budsjettkompromiss i lufta, og som jeg skrev om i ukas spalte («Budsjettballaden«) er mye av fokuset på Speaker John Boehner, og det politiske utfallet av en mulig «government shutdown.» Den kommende uka gir oss svarene på om det blir en avtale eller ei.

  På fredag kom de oppdaterte arbeidsledighetstallene: Det offisielle tallet er nå nede i 8.8%, det laveste nivået siden april 2009. Siden november har tallet gått ned med ett prosentpoeng – det raskeste fallet siden 1983. Arbeidsledigheten er allikevel fortsatt ett prosentpoeng høyere enn den var i januar 2009, da President Obama ble sverget inn som president.

  Hver fredag har Chris Cillizzas (Washington Post / «The Fix») en meget uhøytidelig kåring: «Who had the worst week in Washington?» Denne uka «vant» Newt Gingrich. Hvorfor? På grunn av hans Libya flip-flop: Han var for en flyforbudssone (den 7. mars) før han ikke var det lenger (den 23. mars), og i løpet av den siste uka har han prøvd å forklare seg, uten å overbevise særlig mange. Fram-og-tilbake-snakket overskygget søndagens uttalelse om at han sannsynligvis annonserer sitt presidentkandidatur i løpet av en måned. Like greit, for på torsdag sa nemlig Gingrich at den endelige avgjørelsen muligens kommer et par uker senere

  På lørdag uttalte President Obama seg om den hodeløse handlingen til gærningene i Florida, og den voldsomme reaksjonen i Afghanistan.

  Og hva kan vi vente oss i løpet av den kommende uka? President Obama kommer med all sannsynlighet til å annonsere sin gjenvalgskampanje (på mandag, med mindre en ny stor hendelse stjeler nyhetsbildet), og debatten om 2011-budsjettet fortsetter fram mot «deadline» den 8. april.

  ”Hva skjedde denne uka?” er en gjennomgang av noen av ukas viktigste hendelser i amerikansk politikk, og du finner den på amerikanskpolitikk.no hver søndag.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også