Mer

  Hva skjedde denne uka? 20. – 26. mars 2011

  Geraldine Ferraro holder tale på Democratic National Convention i San Fransisco, den 19. juli 1984. Foto: Associated Press.

  Selv om mye av snakket og skriveriet i uka som gikk omhandlet Libya (President Obama holder tale mandag kveld norsk tid), skjedde det også en del med tanke på den kommende republikanske nominasjonskampen, og Geraldine Ferraro døde i en alder av 75 år.

  På mandag annonserte tidligere Minnesota Guvernør Tim Pawlenty sin ”exploratory committee”, noe som innebærer at Pawlenty kan begynne å samle inn penger til en eventuell presidentvalgkamp. Paw­lenty er den første pro­mi­nente repub­li­ka­neren som for­melt sett tester farvannet.

  På mandag kom også nyheten om at Missouri Senator Claire McCaskill (D) skylder nesten 300 000 dollar i ubetalt skatt på privatflyet sitt. McCaskill er en av de mest prominente demokratiske senatorene, og søker gjenvalg i 2012, i den stadig rødere Show Me State. Flyet skal nå selges: “I have convinced my husband to sell the damn plane.” Slik Washington Posts Chris Cillizza ser det – mannen bak bloggen The Fix – var det ingen som hadde en verre uke i Washington enn McCaskill, som allerede hadde en vanskelig vanskelig valgkamp foran seg.

  På tirsdag var det ett år siden President Obamas helsereform ble underskrevet, noe Obama-administrasjonen blant annet markerer på følgende måte. The Patient Protection and Affordable Care Act (PPACA), eller ObamaCare som den omtales blant motstanderne, var ikke akkurat noe demokratene snakket høyt om at de hadde stemt for i fjorårets mellomvalg, og den kommer også til å spille en rolle i det kommende presidentvalget. Med Romney med i gamet blir helsereform også et sentralt tema i den republikanske nominasjonskampen: Fokuset blir ikke bare på Obamas helsereform, men også på den Romney signerte som guvernør av Massachusetts.

  På tirsdag fikk vi også den første offisielle presidentkandidaten ut i vannet: Fred Karger. «Fred who?» (det er også valgkamp sloganet hans!). Karger var den første som annon­serte en explo­ra­tory com­mitte (i august 2010), og har tid­li­gere jobbet som poli­tisk kon­su­lent for valg­kam­pene til Reagan, Bush 41. og Ford. Karger har selv ingen erfa­ring som folke­valgt, og er den første (åpent) homo­file pre­si­dent­kan­di­daten i ame­ri­kansk his­torie. Nettopp derfor har han mik­ro­sko­piske mulig­heter til i det hele tatt å hevde seg i den repub­li­kanske nominasjonskampen.

  På torsdag skapte talsmenn for (norskættede) Representant Michele Bachmann (R-MN, 6. distrikt) nyheter ved å si at Tea Party-yndlingen muligens oppretter en exploratory committee i juni, om ikke før. Den første TV-sendte debatten går av stabelen den 2. mai (det er ikke lenge til!), så det blir nok ”før”, heller enn senere. Nyheten skapte massevis av skriverier (sjekk blant annet ut denne fra Slates Dave Weigel), og Monticello Societys Jørn Ødegård linket attpåtil til hennes norske slektstre.

  Samme dag kom nyheten om at den konservative Sør-Carolina Senatoren Jim DeMint (R) ikke stiller som presidentkandidat, men DeMint kommer uansett til å spille en sentral rolle i primærvalget i hjemstaten Sør-Carolina. . På torsdag hintet også den nyvalgte Senator Rand Paul (R-KY) om et mulig presidentkandidatur.

  På lørdag samlet Iowa Representant Steve King (R, 5. distrikt) en rekke håpefulle presidentkandidater (Bachmann, Barbour, Gingrich, Cain) til Conservative Principles Conference i Des Moines, Iowa. Les mer hos NPR.

  På lørdag kom også nyheten om at Geraldine Ferraro døde av kreft i en alder av 75 år. I 1984 ble Ferraro den første kvinnelige vise-presidentkandidaten i amerikansk historie (Walter Mondale var demokratenes presidentkandidat), og du kan lese mer om Ferraro her.

  PS: Du finner nå en oppdatert liste av de potensielle republikanske presidentkandidatene her.

  ”Hva skjedde denne uka?” er en gjennomgang av noen av ukas viktigste hendelser i amerikansk politikk, og du finner den på amerikanskpolitikk.no hver søndag.

   

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også