Mer

  Hva skjedde denne uka? 13.-19. mars 2011

  President Barack Obama uttaler seg om Libya, fredag den 18. mars 2011. Foto: AP.

  USA deltar nå i den FN-sanksjonerte aksjonen mot Libya. Foreign Policys Josh Rogin har en god gjennomgang av hvordan President Obama kom fram til den endelige beslutningen. Nå snakkes det mye om hva denne beslutningen egentlig innebærer. Hvor går veien videre? Hva har USA forpliktet seg til? Er dette en ”krig”, og bør i så fall Kongressen få et ord med i spillet? Fra ytterste venstrefløy i Det demokratiske partiet snakker Dennis Kucinich (D-OH, 10. distrikt) om «impeachment.»

  På søndag trakk P.J. Crowley seg som det amerikanske utenriksdepartementets talsmann etter at han tidligere i uka uttalte seg kritisk om behandlingen av Bradley Manning, som mistenkes for å ha lekket tusenvis av dokumenter til WikiLeaks.

  På søndag, mer enn to måneder etter skyteepisoden i Tucson, hadde President Obama en op-ed i Arizona Daily Star som tok for seg spørsmål relatert til en reform av våpenlovgivningen. For de som skulle være i tvil bekreftet Obama følgende:

  Like the majority of Americans, I believe that the Second Amendment guarantees an individual right to bear arms.

  På tross av gjentatte forsikringer av lignende valør reagerte mange på følgende måte.

  På mandag holdt Mississippi Guvernør Haley Barbour (R) – som seriøst vurderer å stille som republikansk presidentkandidat – en tale i President Obamas hjemby Chicago. I talen til Chicagoland Chamber of Commerce uttalte Barbour blant annet følgende:

  The policies embraced by this White House show little understanding of how our economy actually works.

  På tirsdag stemte Representantenes hus for en ny “continuing resolution” på tre uker (budsjettet for 2011 er nemlig ikke på plass enda…). Speaker of the House John Boehner hadde færre republikanere med seg denne gangen, og det spørs om ikke dette blir den siste midlertidige utsettelsen.

  På torsdag gikk Representantenes hus inn for at all offentlig støtte til NPR (National Public Radio) skal kuttes (noe som også vil innebære at støtten til blant annet PBS kuttes). Det er dog tvilsomt om Senatet vil stemme som republikanerne i Huset.

  På lørdag døde Warren Christopher i en alder av 85. Christopher var USAs utenriksminister i Bill Clintons første presidentperiode (1993-1997), og tjenestegjorde også i Johnson- og Carter-administrasjonen.

  ”Hva skjedde denne uka?” er en gjennomgang av noen av ukas viktigste hendelser i amerikansk politikk, og du finner den på amerikanskpolitikk.no hver søndag.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også