Mer

  Hva skjedde denne uka? 6.–12. mars 2011

  David Broder, 1929-2011. Foto: EPA.

  Utvikling i Wisconsin, søkelyset rettes mot NPR, og David Broder er død.

  På søndag hadde Kongressen 12 dager på seg til å bli enige om et nytt budsjett (budsjettet for 2011 er enda ikke på plass!). Senator Dick Durbin (D-IL, innpisker) uttalte på Fox News Sunday at demokratene allerede har strukket seg langt nok, og at det er republikanerne som må ta et steg i deres retning. Republikanerne er selvsagt ikke enig i dette, og ønsker å kutte i overkant av 60 milliarder dollar fra ”domestic non-defense discretionary spending”, mens demokratene har foreslått 10,5 milliarder dollar. Førstnevnte forslag er en større dråpe i bøtta enn sistnevnte.

  På mandag annonserte Senator John Ensign (R-NV) – til mange republikaneres store lettelse – at han ikke kommer til å søke gjenvalg i 2012. Ensign har en sexskandale på samvittigheten der forsøket på å holde affæren hemmelig på mange måter var mer skadelig enn selve utroskapet. Bloombergs Margaret Carlson har en god oppsummering av Ensignsaken (samt andre pikante skandaler av lignende sort), og skriver blant annet følgende: ”Ensign forgot a cardinal rule of scandals: it’s not the crime, it’s the cover-up.”

  På mandag kveld gikk Iowa Faith and Freedom Forum av stabelen i Waukee, Iowa, og fem republikanere med ambisjoner om å kapre presidentnominasjonen stod på podiet. Mer om arrangementet samt videoklipp av talene finner du her.

  NPR. På tirsdag kom det nok en bombe fra den skjulte-videokamera-klippeartisten James O’Keefe, som tidligere er kjent fra de ødeleggende ACORN videoene. Politisk befinner O’Keefe seg langt ute på høyresiden, og denne gangen er angrepet rettet mot NPR (Natioanal Public Radio).

  Monticello Societys Jørn Ødegård skrev på tirsdag at videoen ”offentliggjøres nettopp nå i budsjettprosessen hvor republikanerne foreslår å kutte budsjettet til NPR”, og spørsmålet er om ”skattebetalerne [skal] støtte opp under massemedier mange [republikanere] føler har en radikal venstreagenda.” Videoklippene stiller NPR i et meget dårlig lys, men som ved O’Keefes forrige stunt har det i ettertid kommet fram at klippingen og presentasjonen av videoen ikke akkurat er redelig (uten at det av den grunn stiller et par av NPR-toppenes uttalelser i et bedre lys). NYU-professor og PressThink-blogger Jay Rosen har en god gjennomgang av saken her, mens Slates Dave Weigel tar for seg videoklippingen her.

  Broder. På onsdag døde Washington Posts David Broder i en alder av 81. Broder dekket amerikansk politikk i en mannsalder, og ble beundret av kolleger, politikere og lesere (minneord fra Dan Balz og Lou Cannon).

  Wisconsin. På onsdag kveld overrasket republikanerne i Wisconsin sine demokratiske kolleger ved å fjerne de økonomiske aspektene (!) av Guvernør Walkers kontroversielle lovforslag og vedtok innskrenkning av kollektiv forhandlingsrett – uten at demokratene kunne gjøre noe med saken. Republikanerne har imidlertid et forklaringsproblem ettersom de i utgangspunktet besvarte anklager om ”union busting” ved å argumentere for at innskrenkningen av kollektiv forhandlingsrett hadde økonomiske konsekvenser. Demonstrasjonene fortsetter. Reaksjoner, fra venstre til høyre: E.J. Dionne (Washington Post), Nate Silver (538/The New York Times), og Stephen F. Hayes og John McCormack (The Weekly Standard).

  På onsdag publiserte The New York Times en lite flatterende sak om New Jersey Guvernør Chris Christie: “Candor is central to Mr. Christie’s appeal, and a review of his public statements over the past year shows some of them do not hold up to scrutiny.” Christies talskvinne svarer på noen av anklagene her.

  Comedy Centrals Stephen Colbert fikk mye publisitet i 2008 for sitt tulle-presidentkandidatur. Mye tyder på at Colbert kommer til å gjøre noe lignende i 2012: www.ColbertPAC.com er nemlig lansert (og nettsiden spiller på designet til Tim Pawlenty’s Freedom First PAC).

  På torsdag holdt Representant Peter King (R-N.Y.), formann av Representantenes hus’ Homeland Security komité, den første av en rekke høringer om radikaliseringen av amerikanske muslimer. King framet høringen for å oppnå maksimal dekning i mediene, og det lykkes han med. C-SPAN har som vanlig video for de som vil ta en titt.

  På lørdag kveld gikk årets Gridiron Club Dinner av stabelen, og mer om arrangementet finner du her.

  “Hva skjedde denne uka?” er en gjennomgang av noen av ukas viktigste hendelser i amerikansk politikk, og du finner den på amerikanskpolitikk.no hver søndag.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også