Mer

  Tim Pawlentys selvbiografiske manifest: En erkeamerikansk historie

  BOKANMELDELSE: USA er på vei mot stupet. Tim Pawlenty mener han er løsningen.

  Tim Pawlenty gikk av som Minnesotas guvernør den 1. januar, og en drøy uke senere kom boka Courage to Stand: An American Story. I boka forteller Pawlenty om oppveksten i et arbeiderklassehjem i Midtvesten, viktigheten av å stå for det en tror på – både i religiøse og politiske spørsmål, og om hvordan han klarte å gjennomføre sin konservative republikanske agenda som guvernør i det liberale, demokratiske Minnesota. Med bibelsitater, fokus på sine økonomiske meritter som guvernør, og anekdoter fra militære bisettelser og besøk i Irak og Afghanistan forener Pawlenty elegant konservatismens trebeinte stol – slik den ble beskrevet av William F. Buckley – og gir den lange versjonen av talene han kommer til å holde i løpet av nominasjonskampen.

  En svunnen tid. Pawlenty ble født i South St. Paul, Minnesota, i 1960, og minnes gode gamledager på følgende måte:

  «In the evenings and on weekends, families seemed to spill out into the streets and patios. People sat on stoops or in lawn chairs on driveways, having a cold one while the kids played. … From everything I saw as a child, the city of South St. Paul was a place where neighbors mattered, where family mattered, where church mattered, where respect for things mattered. Everywhere you turned, you saw hardworking, fun-loving people, doing whatever they could to get by, most all of them living by the rules and trying to do the right thing» (s. 20).

  Oppveksten ga Pawlenty et religiøst fundament, en forståelse for verdien av hardt arbeid, og en forankring i arbeiderklassen. Anekdotene fra barndommen, ungdomstida, studietiden, perioden som en pendlende småbarnsfar i politikken, og til slutt som guvernør av Minnesota forsøker samlet sett å fortelle en historie om en politiker som vet hvordan folk har det på ”Main Street”, og om en leder som har mot til å kjempe for det han tror på.

  Liberale Minnesota og konservative Pawlenty. En gjenganger i boka er Pawlentys fokus på hvor modig han var som stod på sitt i det liberale Minnesota, eller som han selv sier det:

  «In the spawning ground of Eugene McCarthy, Hubert Humphrey, Walter Mondale, Paul Wellstone, and yes, Al Franken, we’ve managed to cut spending, reform health care, reduce big government, and set Minnesota on a better course for the future. And we did it without raising taxes» (s.xi).

  Minnesota er ikke lenger på lista med de ti statene som har det høyeste skattenivået, og Pawlenty kuttet statlige utgifter (”state spending in real terms”) for første gang i løpet av delstatens 150-årige historie. Boka er et argument for hvorfor en tilnærming lik den han stod for i Minnesota er nødvendig også på føderalt nivå:

  «With any luck, and by the grace of God, I hope we have witnessed the start of a sea change in American politics. And I hope some of what I’ve accomplished in Minnesota can serve as [an] inspiration…» (s.296).

  Tid for… forandring? Pawlenty er stolt av det amerikanske militæret, friheten, Amerika, Minnesota, og konservative prinsipper, og fokuserer mot slutten av boka som forventet på at USA trenger en ny leder, som kan føre landet i en annen retning.

  President Obama har ofte uttalt at landet befant seg i en grøft da han overtok, og det sier Pawlenty seg enig i, men han er av den oppfatning at Obama har gjort vondt verre, og at USA nå er på full fart mot stupet. Pawlenty ser på Obama som en moderne utgave av Jimmy Carter, og han ønsker å fylle Reagans sko i det kommende presidentvalget:

  «This moment in history reminds me of how I first started in public service. It reminds me a great deal of when Jimmy Carter was President. Today, like it did three decades ago, the country needs a strong, hopeful, optimistic leader who will honestly and credibly tell the American people, ‘We can put this back together. We can do this. We’re going to return American common sense. We’re going to return to an American can-do attitude. I’m going to shoot it to you straight, and I’m not going to go back on my word» (s.296-97).

  Ettersom Obama også er en beundrer av Reagan, og det kan pekes på mange likhetstrekk mellom de to presidentene, kan det selvsagt hende Pawlenty feiltolker situasjonen: Hva om Obama er Reagan midtveis i sin første periode, og Pawlenty er Walter Mondale – den nokså kjedelige presidentkandidaten fra Minnesota?

  Erkeamerikansk. Boka følger oppskriftsmessig formelen for selvbiografiske manifest skrevet av politikere som ser en president når de ser seg selv i speilet. Dersom du kjøper sjangerens premisser, og interesserer deg for amerikansk politikk, er dette derimot en leseverdig, og tidvis morsom bok, med et par sleivspark adressert Mitt Romney.

  Pawlenty liker å si at han hadde mot til å stå sitt i Minnesotas liberale motvind. I den pågående nominasjonskampen står han fortsatt i vinden, men Pawlenty har tidvis demonstrert en tendens til å vende kappen etter vinden. En suksessfull presidentkandidat må som kjent ha the Courage to Pander – i større eller mindre grad – og det har Pawlenty, i likhet med republikanernes nemesis i 2012.

  Boka avsluttes på følgende måte (s. 298):

  «We are Americans. We don’t give up on our country or each other. We are in this together. We can do this if we stand together with courage. We know what needs to be done. Let’s go do it.

  Rise up; this matter is in your hands. We will support you, so take courage and do it.

  EZRA 10:4″

  Anmeldt: Tim Pawlenty – Courage to Stand: An American Story. (2011)

  318 sider

  Tyndale House Publishers, Inc.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også