Mer

  Det uoffisielle startskuddet på nominasjonskampen i Iowa

  I går kveld gikk The Iowa Faith and Freedom Coalition Forum av stabelen i Point of Grace Church, i Waukee, Iowa. Fem republikanere med ambisjoner om å kapre partiets presidentnominasjon stod på podiet: Herman Cain, Newt Gingrich, Tim Pawlenty, Buddy Roemer og Rick Santorum. Gitt omstendighetene snakket samtlige om hvor viktig moralspørsmål – social issues – er i den kommende nominasjonskampen.

  Ralph Reed – sosialkonservativ fanebærer, mislykket presidentkandidat i 2000 og lederen av den nasjonale hovedorganisasjonen (Faith and Freedom Coalition) – satte tonen for forumet med å si at Mitch Daniels’ ”våpenhvile” i den såkalte kulturkrigen er dødfødt (no pun intended), samt dette:

  If you turn your backs on the pro family pro life constituency… you will be consigned to permanent minority status.

  Gingrich – som for to år siden ble katolikk (USAs største religiøse denominasjon) og som har fridd til sosialkonservative en stund via opprettelsen av Renewing American Leadership – sa at President Obama sverger til ”det sekulære, sosialistiske venstre.” Gingrich delte også ut brosjyrer som bar tittelen ”On the first Day”, en liste med fire lovtekster USAs neste president må signere på dag én, deriblant gjeninnføringen av Mexico City Policy.

  Pawlenty så blant annet at grunnloven ble skrevet “to protect people of faith from government, not to protect government from people of faith.”

  Det er ikke mye som skiller Pawlenty, Gingrich, Cain, Roemer og Santorum når det gjelder standpunkt – om ikke i tone og vektlegging – i noen av de mest kontroversielle moralspørsmålene (som for eksempel definisjon av ekteskap og tilgang til abort), men i følge Politico stjal Roemer og Cain showet:

  it was the scripture-spouting Roemer and the fire-breathing Cain who stole the show, giving a preview of what is likely to happen throughout the cycle, with lesser-known hopefuls with strong oratory skills overshadowing their more viable but more wooden rivals.

  Den konservative kongressmannen Steve King (R-IA, 5. distrikt) var også til stede, og han leverte følgende uttalelse:

  If we get the culture right the economy will be right eventually.

  Republikansk nominasjonskamp i Iowa innebærer mye snakk om Gud og ens religiøse tro. I den anledning anbefales David Domke og Kevin Coes The God Strategy: How Religion Became a Political Weapon in America (2008).

  Talene ser du her:

  Buddy Roemer

  httpv://www.youtube.com/watch?v=rkvsn-oNz5s

  Rick Santorum

  httpv://www.youtube.com/watch?v=AtBz0tSR0kU

  Newt Gingrich

  httpv://www.youtube.com/watch?v=4PVG5dWSg2k

  Tim Pawlenty

  httpv://www.youtube.com/watch?v=CZG7BkFvFUo

  Herman Cain (kommer)

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også