Mer

  Hva skjedde denne uka? 20.-26. februar 2011

  Libya. I løpet av uka har Obama-administrasjonen sakte men sikkert blitt hardere i tonen overfor Gaddafi. På onsdag uttalte President Obama seg i sterke ordelag, og på fredag signerte Obama en ”executive order” som gikk enda lenger. Situasjonen i Libya eskalerte videre, og kun timer før lørdagens FN-resolusjon (som innfører sterke sanksjoner overfor regimet i Libya) ble retorikken merkbart tøffere fra både presidenten og utenriksminister Hillary Clinton.

  Wisconsin. Hjemme i USA pågår fortsatt opphetede demonstrasjoner av den fredelige sorten i Wisconsin (samt i Ohio og Michigan). Nettsiden Stand with Scott er lansert, men det virker som om den republikanske guvernøren kan ha gått for hardt ut. På tirsdag ble han utsatt for en pinlig tulleoppringning fra en som utgav seg for å være milliardæren David Koch – en storfisk av en konservativ bidragsyter – og Walker kom ikke godt utav det. Natt til fredag overumplet republikanerne i delstatsforsamlingen demokratene ved en overraskende avstemning som sender forslaget til Senatet – demokratene og frammøtte demonstranter ropte ”Shame! Shame! Shame!” – men stillstanden vedvarer så lenge de 14 demokratiske delstats-senatorene gjemmer seg. Republikanerne trenger imidlertid kun å overbevise én demokrat for å oppnå «quorom», og dermed muligheten til å stemme over lovforslaget.

  Nominasjonskampen har enda ikke blitt like dramatisk, men det skrives omtrent like mye om potensielle presidentkandidater som det skrikes i Madison, Wisconsin. For et par uker siden var Tim Pawlenty på en boklanseringsturné med utallige medieopptredener (bokanmeldelsen kommer snart!), og denne uka var det tid for Mike Huckabee, og hans siste bok A Simple Government … I boka angriper Huckabee Mitt Romneys helsereform, og Romneys pressetalsmann har svart med at den tidligere Massachusetts guvernøren er stolt av helsereformen – og at den er et eksempel på ”state’s rights” i praksis, ikke et føderalt overtramp som Obamas helsereform.

  Fellesnevneren for de ulike intervjuene er at Huckabee bevisst sender blandete signaler om hvorvidt han kommer til å stille som presidentkandidat. En kan dermed lage overbevisende lister om hvorfor Huckabee ikke kommer til å stille (Howard Kurtz har gjort et forsøk), men det finnes også mange eksempler på hvorfor han kommer til å stille (det kan hende jeg gjør et forsøk). Huckabee holder samtalen gående – og det har han foreløpig absolutt ingenting å tape på.

  Andre hendelser denne uka:

  På mandag var det Presidents’ Day, og på tirsdag kveld ble det klart at Obamas tidligere stabssjef Rahm Emanuel vant ordførervalget i Chicago.

  Samme dag kom Senator John Thune (R-SD) med en uttalelse om at han ikke kommer til å stille som presidentkandidat i 2012 (og David Frum hadde følgende å si om utfallet), men Thune avskriver selvsagt ikke muligheten for å stille som vise-presidentkandidat dersom muligheten skulle melde seg.

  På onsdag annonserte Obama-administrasjonen at de anser seksjon 3 av Defense of Marriage Act (DOMA) som ukonstitusjonell (seksjon 3 definerer ekteskap som en pakt mellom en mann og en kvinne), og at de ikke lenger vil forsvare lovteksten i retten. Obama snakket om å få en slutt på DOMA i valgkampen i 2008. Newt Gingrich reagerte med å snakke om «impeachment», og samme Gingrich uttalte denne uka at en avgjørelse om hvorvidt han stiller som presidentkandidat kan ventes i løpet av de to neste ukene.

  “Hva skjedde denne uka?” er en gjen­nom­gang av ukas vik­tigste hen­del­ser i ame­ri­kansk po­litkk, og du fin­ner den på amerikanskpolitikk.no hver søn­dag.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også