Mer

  Hva skjedde denne uka? 13.-19. februar 2011

  I løpet av uka har de dramatiske hendelsene i Madison, Wisconsin fanget nasjonens oppmerksomhet. Den nyvalgte republikanske guvernøren Scott Walker har som mange andre guvernører et stort budsjettunderskudd å forholde seg til, men Walkers plan for å løse problemet har fått det til å koke – etter hvert på begge sider. Tusenvis av ansatte i offentlig sektor har i dagevis protestert mot Walkers plan om å innskrenke fagforeningensretten, i tillegg til de foreslåtte kuttene i pensjons og helseforsikringsordningene (for blant annet lærere). Det som gjør saken særlig spesiell er det faktum at en rekke demokrater forlot delstaten slik at debatten ikke kunne fortsette (”quorom call” var ikke lenger mulig). De gjemmer seg fortsatt. Mot slutten av uka kom det busslaster med både demonstranter og motdemonstranter (både Andrew Breitbart og Herman Cain talte til motdemonstrantene). Les mer om saken hos Time Magazine, The New York Times og Real Clear Politics.

  På søndag var det mye snakk om den nylig avsluttede CPAC-konferansen på de politiske søndagsshowene, og mens Newt Gingrich og Tim Pawlenty gjestet ABCs This Week, gjestet Haley Barbour Fox News Sunday. Gingrich og Pawlenty fikk snakket litt utenrikspolitikk, mens Barbour fikk svart på en del kontroversielle saker, i tillegg til å forklare at hans bakgrunn som lobbyist ikke er problematisk, ettersom en god president er en god lobbyist. Chris Wallace kjøpte ikke helt argumentet, men Barbour snakket godt for seg.

  På mandag lanserte Obama sitt budsjettforslag for (FY) 2012, som du kan lese mer om her. Republikanerne hadde som forventet lite til overs for forslaget, men det var også noen demokrater som ikke klarte å skjule sin misnøye. Forslaget må imidlertid sees som et innlegg til en debatt, og det endelige budsjettet kommer til å ta en annen form etter at det er ferdig behandlet.

  På tirsdag vedtok Representantenes hus en videreføring av en rekke punkter i den beryktede Patriot Act, og på onsdag var det en ny mann på podiet i presserommet i Det hvite hus. Obamas tidligere pressesekretær Robert Gibbs har forlatt vestfløyen for å fremme presidentens sak på andre måter, og Jay Carney er President Obamas nye pressesekretær. Carney har tidligere vært journalist i Time Magazine og har i den sist tiden jobbet som vise-president Joe Bidens kommunikasjonsdirektør.

  I fjor ble det klart at den fortsatt ferske Senator Scott Brown (R-MA) hadde undertegnet en bokavtale. Det var mange som undret på hvorfor Brown fikk en lukrativ bokavtale såpass tidlig, men på onsdag ble det sluppet deler av Leslie Stahls intervju med Brown, der han kom med den følgende avsløringen.

  På fredag annonserte Senator Jeff Bingaman (D-NM) at han ikke søker gjenvalg i 2012. Bingaman er den tredje demokratiske senatoren som så langt har annonsert at han ikke stiller i 2012 (Webb og Conrad). To republikanere (Kyl og Hutchison) og en uavhengig (Lieberman, som vanligvis stemmer med demokratene) har tidligere annonsert at de ikke søker gjenvalg i 2012.

  På lørdag ble en uke kjennetegnet av fokus på penger, underskudd og demonstrasjoner avsluttet med et vedtak i Representantenes hus om dramatiske kutt i føderale utgifter (med mer enn 60 milliarder dollar). Mer om den saken finner du her (Washington Post) og her (The New York Times).

  “Hva skjedde denne uka?” er en gjen­nom­gang av ukas vik­tigste hen­del­ser i ame­ri­kansk po­litkk, og du fin­ner den på amerikanskpolitikk.no hver søn­dag.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også