Mer

  Hva skjedde denne uka? 31. jan.-6. feb. 2011

  På mandag slapp tidligere Utah guvernør og USAs nåværende (styrtrike og fotogene) Kina ambassadør Jon Huntsman (R) katta ut av sekken ved å sende sitt oppsigelsesbrev til Det hvite hus. Huntsman fratrer stillingen i slutten av April, og det ventes at han deretter kaster seg inn i den republikanske nominasjonskampen.

  Samme dag kom også nyheten om at en føderal dommer i Florida har erklært hele President Obamas helsereform som grunnlovsstridig, og helsereformsagaen fortsetter.

  På tirsdag kom President Obama med en ny uttalelse om situasjonen i Egypt:

  To the people of Egypt, particularly the young people of Egypt, I want to be clear: We hear your voices. I have an unyielding belief that you will determine your own destiny and seize the promise of a better future for your children and your grandchildren. And I say that as someone who is committed to a partnership between the United States and Egypt. … There will be difficult days ahead. Many questions about Egypt’s future remain unanswered. But I am confident that the people of Egypt will find those answers.

  Etter at Representantenes hus for to uker siden stemte for å reversere Obamas helsereform var det på onsdag Senatets tur, og som forventet ble forslaget nedstemt: Alle republikanerne stemte for, og demokratene stemte imot.

  På fredag ble det kjent at arbeidsledigheten har sunket til 9%, ned fra 9,4% i forrige måling. Ting peker dermed tilsynelatende i riktig retning, men den reelle arbeidsledigheten ligger fortsatt over 10%. For at tallet skal krype unner 8% innen valgdagen i 2012 må imidlertid 215.000 nye mennesker inn på arbeidsmarked hver måned fram til november 2012. Siden 1960 har arbeidsledigheten ligget på over 7% i fire valg (1976, 1980, 1984 og 1992), og i kun ett av disse valgene vant den sittende presidenten gjenvalg; Ronald Reagan i 1984, med 7.2% arbeidsledighet (med en nedgang i arbeidsledigheten på 1.3% i valgåret).

  På fredag kveld (publisert på lørdag) fant Sarah Palin ut at det var på tide å kritisere Obamas behandling av situasjonen i Egypt. Palin burde nok ha forberedt svaret hun ga til David Brody fra Christian Broadcasting Network litt bedre.

  I dag (søndag) er det hundre år siden Ronald Reagan ble født, og dagen markeres også i Norge: Undertegnede deltar for øyeblikket på Monticello Society og Republicans Abroads arrangement på Litteraturhuset i Oslo. USA ambassadør Barry White er tilstede, den nylig avtroppede Senator Kit Bond fra Missouri kommer snart på storskjerm direkte fra The Reagan Presidential Library i Simi Valley, California, og stemningen er god.

  “Hva skjedde denne uka?” er en gjen­nom­gang av noen av ukas vik­tigste hen­del­ser i ame­ri­kansk po­litkk, og du fin­ner den på amerikanskpolitikk.no hver søn­dag.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også