Mer

  Hans Olav Lahlum om Obamas sjanser for gjenvalg

  Årets Reagankonferanse var en del av 100 årsmarkeringen av Ronald Reagans fødsel, og ble arrangert av Republicans Abroad Norway og Monticello Society. Hans Olav Lahlum snakket blant annet om Obamas sjanser for gjenvalg.

  Like før Lahlums presentasjon om likhetene mellom President Reagan og President Obama (som det kommer mer om på nettsiden senere) spurte jeg ham om Obamas potensielle utfordrere i 2012. Lahlum sa seg enig i at republikanerne foreløpig ikke har et sterkt alternativ til Obama, og påpekte at Obama-administrasjonen vil gni seg i hendene dersom republikanerne skulle ende opp med Huckabee eller Palin.

  I foredraget sitt snakket Lahlum om at det verste som kan skje for Obama er at økonomien ikke kommer seg opp på et nivå slik at folk faktisk merker det i hverdagen – samtidig som republikanerne nominerer en karismatisk kandidat med evnen til å sjarmere og motivere i valgkampen. Et slikt ”double trouble” scenario bygger derimot på at republikanerne faktisk finner og nominerer en slik kandidat, og nettopp fordi Lahlum ikke ser en slik kandidat blant de potensielle republikanske presidentkandidatene, heller han mot at Obama vinner gjenvalg i 2012.

  I fjor høst uttalte Anee Karin Lee fra Republicans Abroad Norway til VG Nett at hun var sikker på at Obama kommer til å bli gjenvalgt. I en av kaffepausene spurte jeg henne om hun liker noe av det hun ser på republikansk side med tanke på 2012. Hun nevnte ett navn, men sa samtidig at Huckabee nok ikke ville nå opp. Lee påpekte at det er tidlig enda, og at hun må lære mer om hva de ulike kandidatene faktisk står for – før hun kan si om hun støtter en av dem eller ei.

  Det er selvsagt fornuftig, men det sier kanskje også litt om utfordringene republikanerne står overfor. De må finne en kandidat som er konservativ nok til å overleve og inspirere i de republikanske primærvalgene, men som samtidig er moderat og karismatisk nok til å utkonkurrere Obama.

  Uavhengig av hvem som ender opp med den republikanske presidentnominasjonen i 2012, så kommer denne kandidaten utvilsomt til å snakke mye om Reagan. Den nylig avgåtte Senator Kit Bond (R-MO) snakket til de fremmøtte på årets Reagankonferanse via Skype, og uttalte seg om politikere som konstant refererer til arven etter Reagan (”Reagan’s legacy”) – i håp om at noe av magien smitter over – på følgende måte:

  It’s not theirs, it’s his.

  Det virker ikke som om alle har lyst til å innrømme nettopp det.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også