Mer

    Jon Huntsman: The Manchurian candidate

    Mye tyder på at Jon Huntsman kaster seg inn i den republikanske nominasjonskampen til våren.

    Jon Huntsman, Jr. (50), tidligere republikansk guvernør av Utah og USAs nåværende ambassadør til Kina, sendte i følge Politico sitt avskjedsbrev til Det hvite hus mandag kveld. Ting peker dermed i retning av at den styrtrike eks-guvernøren blir å regne med i 2012.

    I november 2009 sa Huntsman (50) opp jobben som Utah guvernør da han ble spurt av President Barack Obama om han ville tjenestegjøre som USAs ambassadør i Kina. Huntsmans inntreden spilte videre på ”Team of Rivals”-historien (jf. Doris Kearns Goodwins Abraham Lincoln biografi) som ble omfavnet helhjertet av Obama-administrasjonen.

    Snakket om et mulig Huntsman kandidatur har pågått et par måneder, og både President Obama og hans stabssjef Bill Dailey hadde rukket å uttale seg om de mulige planene allerede før Huntsmans brev ankom mandag kveld.

    President Obama (en uttalelse de lo godt av på Meet the Press forrige helg):

    I couldn’t be happier with the ambassador’s service, and I’m sure he will be very successful in whatever endeavors he chooses in the future. … And I’m sure that him having worked so well for me will be a great asset in any Republican primary.

    Stabssjef Bill Dailey:

    [Huntsman is] our ambassador to China – or as we call him at the White House, the Manchurian candidate. I want Jon to know that the president has no hard feelings. In fact, he just did an interview with the Tea Party Express saying how integral he has been to the success of the Obama administration.

    Den spydige og humoristiske tonen skjuler det faktum at Det hvite hus er urolige over at Huntsman resignerer sin post i Kina for å utfordre (slik det ser ut nå) sjefen sin. Det er viktig å påpeke at Obamas valg av Huntsman i november 2009 var et smart strategisk valg ettersom Huntsman ble sett som en potensiell utfordrer i 2012.

    Den allmenne oppfatning blant kommentatorer er at selv om Huntsman kan bli en formidabel motstander for Obama i presidentvalget, så vil han få vanskeligheter med å forklare – og forsvare – sine tette bånd til Obama overfor de republikanske primærvalgvelgerne.

    Et annet synspunkt er at beslutningen om å sende Huntsman til Kina var et strategisk skudd i foten. Huntsman har nå upåklagelig utenrikspolitisk erfaring.

    Det gjenstår imidlertid å se om utenrikspolitikk havner høyt på agendaen i de republikanske primærvalgene.

    PS. Washington Posts Chris Cillizza har gått igjennom gruppen av rådgivere og konsulenter som legger grunnarbeidet for en mulig Huntsmankampanje, og det er mange tidligere McCain folk med på laget.

    Are Tågvold Flaten
    Are Tågvold Flaten
    Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

    Les også