Mer

  Tim Pawlenty: Utfordreren fra Minnesota

  Den nylig avtroppede guvernørens bokturné bærer bud om en kandidat som vil posisjonere seg mellom en vannkjemmet ”Country club Republican” på den ene siden, og de mer populistisk anlagte bidragsyterne på Fox News på den andre. ”Sam’s Club Republican” er stikkordet, og håpet er at tonen skal skille ham ut fra mengden.

  Foreløpig er det kun Herman Cain som offisielt er i gang med valgkampen, men i tillegg til Mitt Romney er det også en annen kandidat som garantert vil være med å kjempe om den republikanske presidentnominasjonen i 2012 – og som allerede er godt i gang med forberedelsene: Tidligere Minnesota Guvernør Tim Pawlenty. ”T-Paw” blant venner.

  Tim Pawlenty vokste opp med fire søsken i et arbeiderklassehjem i South St. Paul, Minnesota. Faren kjørte lastebil, og moren døde av kreft da Pawlenty var i tenårene. Han ble den første fra sin familie som gikk på college, og det stoppet ikke der. Pawlenty gikk inn i politikken, og ble etter hvert republikanernes majoritetsleder i Kongressen i St. Paul. Han rettet blikket mot Senatet i 2000, men ble forbigått av Norm Coleman. Nederlaget førte nesten til at Pawlenty ga seg med politikken, men kona Mary overtalte ham om å satse på guvernørembetet isteden. Han vant i 2002, og ble gjenvalgt i 2006. I 2008 havnet han på John McCains liste over mulige visepresidentkandidater, men McCain valgte til slutt en dristigere strategi. I juni 2009 annonserte Pawlenty at han ikke kom til å søke gjenvalg.

  Den 1. januar i år var Pawlentys siste dag som guvernør, og nå er han – slik som de aller fleste amerikanske presidentkandidater i nyere tid har vært før ham – ute med bok. Courage to Stand: An American Story er i tråd med sjangeren et selvbiografisk politisk manifest, og utgivelsen har så langt hatt den tilsiktede effekten: Pawlentys muligheter til å vinne den republikanske nominasjonen – og til å slå President Obama om snaut to år – har blitt en snakkis.

  Pawlenty profilerer seg selv som en ”Sam’s Club Republican.” Kort oppsummert innebærer det folkelighet og røtter i arbeiderklassen, framfor tilknytning til såkalte ”Country club Republicans,” som gjerne er mer velstående, og mindre opptatt av sosialkonservative hjertesaker. T-Paw profilerer seg som ”blue-collar”, ikke ”white-collar.”

  National Reviews Robert Costa har fulgt Pawlenty noen dager på bokturneen, og skriver at selv om folk flest ikke vet så mye om ham, så vil de vite mer. Costa skriver videre at Pawlentys milde framtoning kan vise seg å bli en styrke i det som utvilsomt vil bli en skitten og opphetet valgkamp, og Washington Posts Karen Tumulty synser i samme retning (”Can bland be beautiful?”).

  Costa påpeker derimot at Pawlenty er nærmest ukjent nasjonalt og at han henger etter på meningsmålingene i statene som kommer først i nominasjonssirkuset. Tumulty fokuserer derimot på hvor mye penger kandidatenes Political Action Committees har samlet inn (mer om PACs her). Tim Pawlenty’s Freedom First PAC samlet inn to millioner dollar i fjor, og pengemessig havner han dermed på fjerdeplass bak Romney, Palin og Huckabee. Det politiske oraklet Larry Sabato har plassert Pawlenty i toppsjiktet blant de potensielle republikanske presidentkandidatene, og i følge Sabato er Pawlentys styrker og svakheter i tråd med poengene som allerede er nevt: Guvernørens arbeiderklassebakgrunn og det at han er akseptabel for de aller fleste teller positivt, mens den lave andelen av befolkningen som faktisk vet hvem han er og det at han kan virke litt blass og lite inspirerende (”bland”) teller negativt.

  Et lite utvalg skjermbilder fra Tim Pawlentys «Courage to Stand»-reklame. Legg særlig merke til genseren til den lille jenta.

  Reklameklippet til Pawlentys nye bok (som du kan se her) framstiller ikke akkurat eks-guvernøren som lite inspirerende og kjedelig, og det er like før Pawlenty kommer joggende ut av en brennende bygning med en hundevalp i armene.

  Pawlenty stiller i 2012, og det kan se ut som han søker den gylne middelvei i forhold til de mest profilerte av hans potensielle motstandere. Han har en A-rating fra Cato Institute, og når det gjelder abortsaken følger han partiplattformen uten å være krass. Han er oppvokst i et katolsk hjem, men har blitt «born again» på sine eldre dager.

  Pawlentys favorittvers i Bibelen er det følgende (Salomos Ordspråk 3:5-6):

  Sett din lit til Herren av hele ditt hjerte, og stol ikke på din forstand! Tenk på ham på alle dine veier! Så skal han gjøre dine stier rette.

  Det gjenstår å se om det bærer hele veien til Det hvite hus.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også