Mer

  Hva skjedde denne uka? 17.-23. jan. 2011

  På mandag ble Sarah Palin intervjuet av Sean Hannity på Fox News (som forsker ved Transatlantiske studier Anders Romarheim har beskrevet som en ”uspiselig…demagogisk ideolog”). Intervjuet var Palins første siden skuddene i Tucson, og en opptreden på ”Hannity” var en lur strategi for Palin som har vært i hardt vær i det siste. Slates Dave Weigel omtalte nyheten om intervjuet med begrepet ”Hannitized”, som han definerer på følgende måte: «(v) To clean up a messy situation with a softball interview, typically one conducted by Sean Hannity.» Du kan se intervjuet her.

  Senator Kent Conrad (D-ND) – den første senatoren utenfor Illinois som støttet Barack Obamas kandidatur i 2007 – annonserte på tirsdag at han ikke søker gjenvalg for en ny seksårsperiode i 2012. Conrad har sittet i Senatet siden 1987, og er formann av den viktige budsjettkomiteen. Washington Posts Ezra Klein har mer om Conrads beslutning her.

  Senator Joe Lieberman (I/D-CT) – Al Gores visepresidentkandidat i 2000 og torn i øyet for liberale (i den amerikanske betydningen av ordet) demokrater og for den jevne demokrat under presidentvalget i 2008 – annonserte onsdag at han i likhet med Conrad ikke søker gjenvalg i 2012. Mer om det her.

  På onsdag var medlemmene av Representantenes hus tilbake på jobb i Washington, og det første punktet på agendaen var å stemme over lovforslaget med (den misvisende) tittelen ”The Repealing the Job-Killing Health-Care Law Act”. 242 republikanere og 3 demokrater stemte for, og 2011s første symbolpolitiske vedtak er dermed på vei til Senatet. Jeg skrev om dette på onsdag, og du finner innlegget her.

  På fredag kveld annonserte MSNBCs Keith Olbermann at fredagens sending av ”Countdown” var den siste. ”Countdown with Keith Olbermann” har vært det mest populære programmet på MSNBC de siste åtte årene, og detaljene rundt Olbermanns avskjed er fortsatt uklare. Olbermann var en tidlig kritiker av Irakkrigen, en uttalt kritiker av Bushadministrasjonen og Fox News (som han omtalte som Fox Noise), og en helt for mange på venstresiden. Det har blitt vanlig å trekke fram MSNBC som venstresidens motstykke til Fox News, men uten Olbermann blir den sammenligningen mindre slagkraftig. Mer om Olbermanns exit her.

  Kinas president Hu Jintao var denne uken på statsbesøk i USA, og velkomsten var mye vennligere enn da Hu kom på besøk til President George W. Bush. På pressekonferansen på onsdag overrasket Kinas president med å innrømme at det er mye ugjort når det gjelder menneskerettigheter i Kina, og at Kina anerkjenner de universelle menneskerettighetene (uttalelsen ble derimot ikke vist på kinesisk fjernsyn). President Obama skal for øvrig ha tatt opp situasjonen til årets fredsprisvinner på tomannshånd med Hu. Mer om statsbesøket finner du her.

  «Hva skjedde denne uka?» er en gjennomgang av ukas viktigste hendelser i amerikansk politkk, og du finner den på amerikanskpolitikk.no hver søndag.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også