Mer

  PACs og den kommende nominasjonskampen

  Hva kan Political Action Committees (PACs) si oss om den kommende republikanske nominasjonskampen?

  En gjennomgang av de potensielle republikanske presidentkandidatenes PACs gir et lite innblikk i hvordan de kommer til å presentere seg i den kommende nominasjonskampen, hvilke saker de vil fokusere på, og noe om organisasjonsstyrken – om enn kun på nettet – ett drøyt år før det braker løs i Iowa, New Hampshire, Nevada og Sør-Carolina i februar 2012.

  En PAC er en gruppe organisert for å støtte politiske kandidater i en valgkamp, eller for å påvirke utfallet av en politisk sak eller et lovforslags skjebne. PACs spiller en stadig større rolle i amerikanske valgkamper, og en av årsakene (blant mange) er at opprettelsen av en PAC muliggjør donasjoner fra individer på opp til $5000, mens direkte bidrag til en kandidat fra individer har et tak på $2500. Det finnes flere typer PACs, men her er fokuset på såkalte ”Leadership PAC’s.”

  Med utgangspunkt i Gallups siste måling av noen av de mest omtalte potensielle republikanske presidentkandidatene (Romney, Palin, Huckabee, Gingrich, Paul, Pence, Pawlenty, Thune, Barbour, Santorum, Daniels, Huntsman og Johnson) kan kandidatenes ”Leadership PAC’s” overfladisk sett deles inn i to hovedgrupper:

  PACs der kandidatens navn er med i tittelen: Sarah Palins SarahPAC, Mike Huckabees Huck PAC, Tim Pawlentys Tim Pawlenty’s Freedom First PAC og Haley Barbour Haley’s PAC.

  Og

  PACs der kandidatens navn ikke er med i tittelen: Mitt Romneys Free & Strong America PAC, Ron Pauls Liberty PAC, John Thunes Heartland Values PAC, Rick Santorums America’s Foundation PAC, Mike Pences Win Back America PAC, og Mitch Daniels’ Aiming Higher PAC.

  Når det gjelder Jon Huntsman (President Obamas ambassadør i Kina), så har venner og folk med tilknytning til Huntsman nylig opprettet R-PAC, og dette har ført til mer snakk om Huntsman kan komme til å utfordre Obama. Det finnes derimot ikke noen nettside for denne PACen enda.

  Tidligere Speaker Newt Gingrich har ingen PAC, men en 527 med det velklingende navnet ”American Solutions for Winning the Future”, mens tidligere New Mexico Guvernør Gary Johnson har en 501(c)(4) med navnet “OUR America Initiative.”

  Når det gjelder kandidatene med PACs er det Pawlenty, Huckabee, Romney, og Thune som skiller seg positivt ut. Nettsidene er proffe og gjennomarbeidete. Santorum er om mulig for fremtredende på sin nettside, og Paul og Pences sider ser litt utdaterte ut. Palin og Daniels’ nettsider inneholder foreløpig lite, og Barbours side virker noe uferdig (med kun 16 Facebook ”likes” for en av sidene).

  Ut ifra dette raske overblikket gjør altså én gruppe av kandidatene en bedre jobb enn resten av feltet med å profilere seg på PACen nettsider. Dette kan imidlertid endres raskt, men det er tydelig at komiteene som skiller seg positivt ut allerede er i valgkampmodus, og dette gjelder særlig Pawlenty og Romney. Et slags svar på spørsmålet i ingressen blir altså at noen har gjort et grundigere forarbeid på nettet enn andre (med PACens nettside som parameter). OpenSecrets.org sier derimot noe om hvordan det står til med pengeinnsamlingen.

  For å følge utviklingen videre har jeg meldt meg på nyhetsbrev fra samtlige av kandidatenes PACs. Så langt har jeg kun hørt fra Romney og Huckabee – som atpåtil har sendt meg invitasjon til ”Freedom Cruise” i Alaska i juni. Nå venter jeg spent på hva slags andre invitasjoner jeg kan få i innboksen utover vinteren og våren.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også