Mer

  GOP: Helsereformen skal avskaffes, men den er ikke lenger en ”job-killer”

  Foto: AP.

  Før skuddene i Tucson utsatte den 112. kongressens timeplan var Gabrielle Giffords (D-AZ, 8. distrikt) en av representantene som var med på å lese opp Grunnloven i plenum. Punkt nummer to på Speaker John Boehners (R-OH, 8. distrikt) agenda var å stemme over republikanernes forslag om å avskaffe President Obamas helsereform. Stemmegivningen går av stabelen i kveld norsk tid, og lovforslagets tittel vitner om det splittede politiske klimaet i USA.

  Før hendelsene i Arizona bar lovforslaget tittelen ”The Repealing the Job-Killing Health-Care Law Act.» Etter Tucson har Boehner derimot endret tonen, og helsereformen omtales nå som ”job crushing” og ”job destroying.”

  Uavhengig av om helsereformen beskrives som ”job-killing”, ”job crushing” eller ”job destroying”, hevder altså republikanerne at en av de problematiske aspektene ved helsereformen er at den fører til at folk mister jobben.

  Gjør den virkelig det?

  PolitiFact.org konkluderer med at republikanernes beskrivelse av helsereformen er misvisende. Ezra Klein, som skriver i Washington Post og Newsweek, argumenterer også for at beskrivelsen er misvisende, men at det er positivt at republikanerne i det minste har moderert språkbruken i omtalen av reformen.

  Klein påpeker samtidig at en ikke skal legge for mye vekt i tittelen på et lovforslag – som vanligvis er enten intetsigende eller svulstig, eller begge deler. Obamas helsereform bærer for eksempel tittelen ”Affordable Health Care for America Act.” I helsereformens tilfelle er det selvsagt ikke overraskende at demokratene framer den i positive ordelag, mens republikanerne i sin kampanje for å avskaffe den framer den i negative ordelag.

  Utfallet? Huset stemmer for å avskaffe helsereformen, men den symboltunge avstemningen møter på politiske realiteter i det lovendringen sendes til Senatet – der demokratene fortsatt sitter med flertallet.

  Oppdatert: Som forventet ble det onsdag kveld norsk tid flertall i Representantenes hus for å avskaffe helsereformen. Alle de 242 republikanerne, i tillegg til 3 demokrater, stemte for, mens de resterende 189 demokratene stemte mot. Til sammenligning var 13 moderate demokrater i mot Obamas helsereform da den ble godkjent i Huset i fjor, og de 3 demokratene som stemte sammen med republikanerne i går er også moderate, og medlemmer av «the Blue Dog Coalition.» Mer om det her.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også