Mer

  Eventyr i The Lone Star State

  Av familiære årsaker ble nyttårsaften 2010 feiret på en ranch midt i Texas med mariachiband og det hele. BBQ, overdimensjonerte burgere og øl med limeskiver i var noen av ingrediensene. Alt var vitterlig større i gjestmilde Texas.

  Etter Alaska er Texas USAs største delstat, og den nest største målt i antall innbyggere (etter California). Texas er en stat i vekst, noe som gjenspeiles av at fjorårets folketelling (Census 2010) førte til at delstaten får fire nye seter i Representantenes hus (gjennom ”redistricting”).

  Texas har lenge vært sett på som en stat der ting ikke står så dårlig til økonomisk sett som i resten av landet, men New York Times’ Paul Krugman påpeker at virkeligheten er en annen. Det enorme underskuddet har hittil vært skjult på grunn av et budsjett som kommer annet hvert år, og først nå kan man se staten i kortene. Guvernør Rick Perry – Bushs arvtager, ny leder av Republican Governors Association og omtalt som en potensiell republikansk presidentkandidat i 2012 – uttalte i høstens valgkamp at Texas har ”milliarder i overskudd”. Nå viser det ser derimot at underskuddet de neste to årene kan komme opp i 25 milliarder dollar – budsjettproblemer som ikke er like ille som New Jerseys, men verre enn New Yorks, og nesten like ille som Californias, i følge Center on Budget and Policy Priorities.

  Krugman peker videre på at dette har nasjonale implikasjoner, ettersom Texas har sverget til den moderne konservative «budsjetteorien» – som bygger på troen om at man aldri skal øke skattene, og at man alltid kan balansere budsjettet ved å kutte overflødige budsjettposter og programmer. Som Krugman sier det: ”If the theory can’t make it there, it can’t make it anywhere.“ Krugman skriver derimot ingenting om hvorfor ting er så dårlig på stell i California, New York og New Jersey, der det går dårlig på tross av en annen økonomisk tilnærming.

  Tilbake til turen. De opprinnelige planene innebar besøk til George W. Bushs nyåpnede presidentbibliotek i Dallas, men avstanden ble for stor og tiden for knapp. Kanskje neste gang. Det ble derimot tid nok for besøk i sjømannskirka (!) og Johnson Space Center i Houston, Texas State Capitol og Lyndon B. Johnsons’ presidentbibliotek i Austin (for øvrig en by som gjorde et mye bedre inntrykk enn Houston), og the Alamo i San Antonio.

  Sjømannskirka hadde gode vafler, kaffe og bløtkake (ikke dårlig!), og på Johnson Space Center fikk vi se inn i kontrollrommet, og dermed verdensrommet og den internasjonale romstasjonen via de store monitorene inne i kontrollrommet. Texas State Capitol i Austin var fin å se på, både utvendig og innvendig, og guiden vår gjorde en god jobb. LBJs presidentbibliotek var absolutt verdt besøket, og suvernirbutikken kunne i tillegg by på billige bøker. The Alamo gjorde ikke det helt store inntrykket, men nå kan jeg iallefall si at jeg har vært der Mike Huckabee forsøkte å blåse nytt liv i sitt kandidatur i mars 2008.

  Formålet med turen var bryllupsfeiring, og nå som jeg har onkel, tante og kusine i Texas har jeg enda flere grunner til å dra tilbake. Klikk deg igjennom bildene overfor hvis du ikke allerede har gjort det!

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også