Mer

  START is (almost) a Go

  Den nye START-avtalen ble signert av President Obama og President Medvedev den 8. april 2010. Foto: Petr Josek/Reuters

  Etter at Mitch McConnell (KY, republikanernes leder i Senatet) på søndag skapte usikkerhet rundt START-avtalens skjebne ved å si at han var i mot ratifikasjon, ble det utover tirsdagen klart at minst 67 senatorer kom til å stemme «yea» (den nødvendige 2/3 av Senatet). I tillegg til de 58 demokratene (inkludert Sanders og Lieberman) kom det etter hvert signaler fra ni republikanere – så ti – om at de ville stemme for START-avtalen.

  Tirsdag kveld norsk tid stemte Senatet 67-28 for å ende debatten («cloture»), noe som åpner for en endelig votering (11 republikanere stemte for). START-avtalen er dermed på god vei til å bli ratifisert av Senatet. Gregg, Bayh og Wyden kommer til å være tilstede ved den endelige voteringen på onsdag, noe som åpner for så mange som 70 «yeas.»

  NUPI-forsker Hilde Restad skrev den 21. november at START-avtalen kunne sees som «en arena hvor Obamas styrke som president kommer til å testes,» og som «en smakebit på de neste to årene.» I etterkant kan utfallet heller sees som «the last hurrah» før filleristingen fra årets mellomvalg når Kongressen, og som et eksempel på hva som er mulig så lenge man har kniven på strupen.

  Lame duck-sesjonen har ikke vært ”lame” i det hele tatt, men snarere effektiv og «bipartisan» (med unntak av DREAM). Tonen blir ganske sikkert en annen i 2011 og 2012.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også