Mer

  Motbør fra høyre og venstre, men med ulik valør

  Senator Bernie Sanders (I-VT) til venstre, Senator Jim DeMint (R-SC) til høyre.

  President Obamas skattekutt-kompromiss har høyrøstede motstandere både på høyre- og venstresiden i amerikansk politikk. Senatorene Bernie Sanders (I-VT) og Jim DeMint (R-SC) er begge motstandere av kompromisset, men av ulike grunner.

  Det ligger i kompromissets generelle natur at ingen får det akkurat som de vil, og at det gjerne er fløyelementene som protesterer høyest.

  Det er derimot viktig å skille mellom motstanden mot skattekutt-kompromisset som eksemplifiseres av henholdsvis DeMint og Sanders.

  Sanders vil at kun ”middelklassens” skattekutt videreføres i et par år – de rike har det godt nok – og helheten er uspiselig nettopp på grunn av at skattenivået videreføres også for familier som tjener mer en $250 000 (og for personer som tjener mer enn $200 000).

  DeMints posisjon er Sanders’ i bakvendtland: DeMint vil at President Bushs sagnomsuste skattelettelser skal videreføres for alle permanent, men at de resterende delene av pakken forkastes (den konservative Washington Post-kommentatoren Charles Krauthammer beskriver denne delen som ”the biggest stimulus in American history”).

  Kort oppsummert: Ytre venstre og høyre synger i kor, men de er ikke i samme kirke.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også