Mer

  Senator Bernie Sanders’ «filibuster»

  Senator Bernie Sanders (I-Vermont) gjorde i går alvor av trusselen om å «filibustre» President Obamas foreslåtte skattekutt-kompromiss (les mer om det her).

  Det var teknisk sett ikke snakk om en «filibuster», ettersom en filibuster forekommer når man forsøker å unngå at Senatet avlegger stemme på et lovforslag. Obamas skattekutt-kompromiss skal etter planen først behandles på mandag. Sanders startet fredag ettermiddag, omtrent 16.30 norsk tid, og holdt det gående i 8 timer og 37 minutter. Han stod hele tiden oppreist mens han snakket, og han tok hverken spisepause eller en tur på toalettet.

  Bernie Sanders opptreden lå helt på topp blant de mest omtalte emnene på Twitter fredag kveld norsk tid, og talen ble blant annet sammenlignet med filibusteren til Senator Stackhouse fra TV-serien The West Wing.

  Begrepet «filibuster» stammer fra et nederlandsk ord for sjørøver, og det ble populært på 1850-tallet for å beskrive forsøk på å unngå at Senatet fikk stemme over et lovforslag.

  Tidligere Senator Strom Thurmond innehar rekorden for å ha holdt det gående lengst (blant annet ved å lese i telefonkatalogen): 28.-29. august 1957: 24 timer og 18 minutter (Den fiktive Senator Smith fra Mr. Smith Goes to Washington holdt det gående enda lenger).

  En filibuster kan avsluttes ved at 60 senatorer (av de totalt 100) stemmer for å avslutte debatten (kalles cloture i henhold til Senate Rule XXII).

  Det er derimot en myte at man hele tiden må snakke for å holde filibusteren i gang.

  En senator fra partiet som søker å unngå at det stemmes over et lovforslag kan rett og slett sette seg ned etter å ha tatt ordet, for så å følge med på hvem som kommer og går. Den eneste måten å bringe debatten videre på er ved å samle 60 stemmer.

  Bob Dove (Senate parliamentarian fra 1966 til 2001) sier følgende:

  You cannot force senators to talk during a filibuster. … Delay in the Senate is not difficult and, frankly, the only way to end it is through cloture.

  En tradisjonell filibuster, der man står oppreist og snakker, og snakker, og snakker, er med andre ord mer enn demonstrasjon av politisk vilje, enn en siste utvei for å hindre framgang. Det er ikke like virkningsfullt å ta ordet, for så å sette seg, mens man nekter å gi ordet til en annen. En tradisjonell filibuster er derimot et fascinerende politisk teater.

  Senator Bernie Sanders lange filibuster-aktige tale er bare et av eksemplene på missnøyen rundt President Obamas foreslåtte skattekutt-kompromiss. Det gjenstår å se om noen prøver seg på en «ekte» filibuster på mandag.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også