Mer

  Tegn på at Sarah Palin ikke stiller i 2012, Del 1

  Sarah Palin i rampelyset. Foto: Chris Hondros/Getty Images

  Det er en allmenn oppfatning at Sarah Palin kommer til å stille som presidentkandidat i 2012. Mange av de punktene som trekkes fram som tegn på at Palin stiller, kan derimot også brukes til å argumentere for det motsatte.

  Palin har gitt ut to bøker på et drøyt år, har for øyeblikket sitt eget reality show på TLC, er politisk kommentator for Fox News, og spilte en prominent rolle på vegne av håpefulle republikanere og Tea Party-kandidater i mellomvalget i 2010. SarahPAC samler fortsatt inn masse penger, men hun har enda til gode å bygge opp en slagkraftig organisasjon med tanke på 2012.

  Fellesnevneren er rampelyset, og det at Palin har hatt kontroll over hvordan hun selv har framstått etter nederlaget i 2008 og beslutningen om å trekke seg som guvernør i 2009. Palin selger bøker, har høye seertall, får uttale seg i vennlige omgivelser om det som skjer i amerikansk politikk og samfunn for øvrig, og får bruke sin posisjon til å blidgjøre håpefulle kandidater med sitt nærvær og sine politiske donasjoner.

  En nominasjonsvalgkamp vil fiendtliggjøre mange av de som til nå ikke har turt å uttale seg negativt om Palin. Joe Scarboroughs artikkel om at det er på høy tid at disse begynner å snakke fra levra sier noe om hva som kan utspille seg i nominasjonskampen.

  Spørsmålet er om ikke fascinasjonen for Palin henger tett sammen med usikkerheten for hva hun gjør i 2012.

  En skitten og langvarig nominasjonskamp kan dermed være stikk i strid med Palins interesser. Kanskje rollen som en giverglad støttespiller i 2012 gir henne bedre kort på hånden i 2016?

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også