Mer

  Tegn på at Sarah Palin ikke stiller i 2012, Del 2

  Mitt Romney regnes av mange som forhåndsfavoritten til å vinne den republikanske nominasjonen i 2012. Sarah Palin må med andre ord angripe Romney med nebb og klør hvis hun ønsker å vinne. Gitt det utgangspunkt at Romney stiller, og at Palin fortsatt vurderer det, ville det være lite hensiktsmessig for Palin å rose og dermed bygge opp under Romneys kandidatur.

  Palin gjør nettopp det i sin nye bok, America by Heart: Reflections on Family, Faith, and Flag.

  Palin skryter av Romneys ”Faith in America”-tale fra primærvalgkampen i 2008. Denne talen gir ifølge Palin en mye bedre beskrivelse av forholdet mellom politikk og religion enn det John F. Kennedy maktet med sin berømte Houstontale i presidentvalgkampen i 1960 (barnebarnet Kathleen Kennedy Townsend kritiserer Palins argumentasjon her).

  Kennedy så seg nødt til å holde talen på grunn av usikkerheten rundt hvordan hans katolske tro ville påvirke ham i Det hvite hus, mens Romney tok tak i lignende fordommer med tanke på sin mormonske tro. Kennedys poeng var at hans personlige tro ikke ville påvirke hans handlinger som president. Romney endte derimot opp med å forsikre primærvalgvelgerne med sin uttalelse om at Jesus Kristus er Guds sønn.

  Palin skryter ikke bare av Romney.

  Hun er også meget positiv i sin omtale av tidligere Speaker Newt Gingrich, som omtrent ukentlig hinter om at han kommer til å stille som presidentkandidat i 2012. Den samme argumentasjonen som gjelder Romney, kan anvendes på forholdet mellom Palin og Gingrich.

  Palin og Gingrich kommer for øvrig også til å kjempe om de samme velgergruppene i primærvalgene (i noe større grad enn Palin og Romney), og det er dermed litt merkelig, fra et valgkampstrategisk perspektiv, at Palin bruker et par sider på å rose Gingrichs bok Rediscovering God in America fra 2006 (Palin skriver derimot ingenting om tidligere pastor og nåværende FOX News-kollega Mike Huckabee).

  Dette kan selvsagt ha absolutt null betydning, og det er et poeng at både Romney og Gingrich trekkes fram for deres syn på religionens rolle i politikken. Fokus på (kristen-) konservative verdier kan som kjent sees som en av grunnpillarene for en vellykket valgkamp for republikanerne i Iowa, der det hele braker løs.

  Undertegnede er for øvrig klar over at dette like gjerne kan være et tegn på et altfor høyt inntak av kaffe, som et tegn på at Palin ikke stiller i 2012.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også