Mer

  Kjøp og salg av politiske skjebner

  Fram til de republikanske primærvalgene sparkes i gang i Iowa i januar 2012 vil det skrives spaltemeter på spaltemeter om potensielle republikanske presidentkandidater. Mangfoldige meningsmålinger vil rangere de håpefulle, men det finnes en annen og mer reliabel måte å vurdere kandidatenes utsikter på.

  Markeder som intrade.com åpner for nerding på høyt nivå, og de aggregerte tallene avspeiler tusenvis av politiske junkies’ vurderinger av de ulike kandidatene.

  Hva går Intrade ut på? Kort fortalt muliggjør intrade.com kjøp av kontrakter på et gitt framtidig utfall. Disse kontraktene kan beskrives som aksjer, og kursen endrer seg avhengig av markedet. Hvis du er overbevist om at Obama taper i 2012, kan du sette penger på nettopp det. Hvis du foretar valget mens et slikt utfall fortsatt virker usannsynlig, får du desto mer tilbake hvis det faktisk går som du spår. Man kan imidlertid selge seg ut når man vil.

  Hva kan Intrade si oss om potensielle presidentkandidaters framtidige utsikter?

  Man får for det først en mye lengre liste over potensielle kandidater enn det som vanligvis rapporteres fra meningsmålinger. Man får også et mer nyansert bilde av feltet med kandidater, og ved å rangere kontraktenes kjøpesum får man innsikt i hva mange tusen mennesker tenker om kandidatene. Markedskursene kan dermed sees som en kontinuerlig oppdatert meningsmåling.

  Informasjonen kan også vurderes på en annen måte enn den man får fra meningsmålinger, ettersom det står penger på spill. Man setter penger på hvordan man tror det går, framfor å uttale seg om hvordan man håper det går.

  Disse vurderingene er avhengig av den til en hver tid tilgjengelige informasjonen. Mangelfull informasjon fører til haltende prediksjonskraft.

  Det ligger i markedets natur at det typisk sett reflekterer vedtatte sannheter. Politico påpeker for eksempel at Hillary Clinton var storfavoritt på Intrade til å vinne nominasjonen i 2008. På samme tidspunkt var Rudy Giuliani rangert rett bak John McCain med tanke på den republikanske nominasjonen. For øyeblikket er Mitt Romney favoritt på Intrade til å vinne nominasjonen i 2012. Det er imidlertid tidlig, og alt kan skje.

  Hva sier så tallene fra Intrade (9. desember) om potensielle republikanske presidentkandidaters utsikter? Tallene kan tolkes som sjansen (i prosent) for at personen vinner nominasjonen (forandring i forhold til status i forrige uke vises i parantes).

  1. Mitt Romney 23.9 (+1.4)
  2. Sarah Palin 20.5 (+.2)
  3. John Thune 12.4 (+.1)
  4. Mike Huckabee 8.5 (+.6)
  5. Tim Pawlenty 6.8 (-.3)
  6. Newt Gingrich 5.5 (+.7)
  7. Mitch Daniels 4.8 (+1.4)
  8. Jeb Bush 4.3 (-.6)
  9. Haley Barbour 4.1 (-.1)
  10. Mike Pence 3.7 (+2.5)
  11. Chris Christie 3.1 (-.6)
  12. Marco Rubio 2.4 (+.3)
  13. Rick Perry 1.4 (-.2)
  14. Paul Ryan 1.4
  15. Ron Paul 1.3 (-.1)
  16. Jim DeMint 1.1 (-.6)
  17. Donald Trump 0.7 (+.2)
  18. Rudy Giuliani 0.6 (-.2)
  19. Bobby Jindal 0.5 (-.3)
  20. Rick Santorum 0.5 (+.1)
  21. Jon Huntsman 0.5
  22. Eric Cantor 0.4 (-.1)
  23. David Petraeus 0.3 (-.1)
  24. George Pataki 0.3
  25. Michael Bloomberg 0.3
  26. Scott Brown 0.2 (-.1)
  27. Tom Coburn 0.2 (+.1)
  28. Joe Scarborough 0.2 (+.1)
  29. Fred Thompson 0.2 (+.1)
  30. John Kasich 0.2 (+.1)
  31. John Bolton 0.2 (+.1)
  32. Judd Gregg 0.2 (+.1)
  33. Charlie Crist 0.1
  34. Bob Corker 0.1
  35. Joe Lieberman 0.1
  36. Colin Powell 0.1
  37. Lou Dobbs 0.1
  38. Mark Sanford 0.1
  39. Carly Fiorina 0.1
  40. Meg Whitman 0.1
  41. Lindsay Graham 0.1
  42. Stanley McChrystal 0.1
  43. Clarence Thomas 0.1

  Sett i forhold til status i forrige uke har Mike Pence gått mest frem (+2.5), etterfulgt av Mitt Romney og Mitch Daniels (+1.4). Jeb Bush, Chris Christie og Jim DeMint har gått mest tilbake (-.6).

  Listen inneholder mange navn som aldri kommer til å hevde seg i nominasjonskampen. Den mest interessante informasjonen i listen er kanskje den sterke troen på John Thune (som rangerer betydelig lavere i meningsmålinger så langt). Det er for øvrig morsomt å se at noen har satt penger på Mark ”hiking the appalachian trail” Sanford.

  Pengene mine står trygt på kontoen. Foreløpig.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også