Mer

  Mediapirk: Dagbladet om teselskap og mellomvalg

  I dagens Dagbladet (4. november, s. 19) skriver Mentz Tor Amundsen, Morten Strand, og Einar Hagvaag følgende:

  Ei av stjernene i Teselskapet, den unge utvandrede kubaneren Marco Rubio på 39 år, seilte inn i Senatet fra Florida. Han krever at republikanerne vender tilbake til sine røtter.

  Marco Rubios foreldre utvandret fra Kuba, men Rubio ble selv født i Miami. Hadde Rubio blitt født på Kuba kan man trygt si at spekulasjonene rundt hans presidentambisjoner hadde vært fåfengte (ettersom han da ikke kunne ha blitt USAs president). Rubio er altså ingen «utvandret» kubaner. Rubio var tidlig en favoritt innad i Tea Party-bevegelsen, men han har endret tonen markant etter at han vant nominasjonskampen mot guvernør Charlie Crist.

  Det noteres for øvrig at Dagbladet karakteriserer Tea Party-kandidater på en spekulativ måte.

  Sharron Angle: Hun ”elsker gud, våpen og familie, og hater FN, skatter og offentlige pensjoner.”

  Christine O’Donnell: ”hun er ellers, naturligvis, mot abort og for våpen, hun avviser evolusjonsteorien og tror på en gudeskapt verden.”

  Marsha Blackburn: hun ”ble gjenvalgt i Tennessee med de sedvanlige standpunktene mot abort, for våpen og mot skatter” (Blackburn passer ikke helt inn i en gjennomgang av Tea Party-kandidater, men men).

  Det er interessant å merke seg at Dagbladet, i en artikkel omhandlende Tea Party-bevegelsen–som først og fremst kjennetegnes av motstand mot Obamas økonomiske politikk–fokuserer på Tea Party-kandidaters synspunkter på områder som abort og våpen. Hva har det med saken å gjøre?

  De nevnte Tea Party-kandidatene er republikanere, og det er da ingen overraskelse at de er mot abort, da dette faktisk har vært programfestet (i økende grad må vite) siden 1976. Dagbladet kunne ha nevnt de samme punktene for så og si alle republikanerne i Kongressen, og for mange demokrater–deriblant for den konservative Ike Skelton som ble stemt ut på tross av sin abortmotstand og at han er «for» våpen (begge vertsforeldrene mine–katolske abortmotstandere for øvrig–stemte mot Skelton mer enn de stemte for Vicky Hartzler).

  President Obama tror på en gudeskapt verden, elsker familien, og han støtter dødsstraff og grunnlovens andre tillegg (ammendment) som garanterer et individs rett til å bære våpen.

  Det samme kan formodentlg sies om så og si samtlige medlemmer av Kongressen.

  Artikkelen tilføyer ikke noe nytt om Tea Party-bevegelsen (selv om artikkelen bærer navnet «Teselskapet skvulper inn i Kongressen») og bygger opp om nordmenns ideer av hva som er republikansk–som om gud og våpen kun er noe man liker på republikansk side. Eller hva, Barack Obama anno 2004?

  The pundits like to slice and dice our country into red states and blue States: red states for Republicans, blue States for Democrats. But I’ve got news for them, too. We worship an awesome God in the blue states, and we don’t like federal agents poking around our libraries in the red states.

  We coach little league in the blue states and, yes, we’ve got some gay friends in the red states.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også