Mer

  Tea Party-konservatisme er så mangt

  Anders Romarheim (forsker ved Institutt for Forsvarsstudier) har skrevet artikkelen ”Et utagerende selskap” som er å finne på Dagbladet.no. Jeg har hatt Romarheim som gjesteforeleser i et masterkurs om amerikansk utenrikspolitikk ved Universitetet i Oslo. Romarheim har peiling på amerikansk politikk, og det demonstrerer han også i denne artikkelen.

  Kverulanten i meg føler allikevel for å kommentere følgende:

  George W. Bushs vinnerkoalisjon i amerikansk politikk var tuftet på kristen verdikonservatisme. Teselskapet sverger derimot til streng økonomisk konservatisme – over mot det reaksjonære. De snakker mer om grunnloven enn om Bibelen.

  Det stemmer, men det bør nevnes at mange av ”teselskapets” tilhengere var en del av Bushs vinnerkoalisjon og at selv om den ”rendyrkede” Tea Party-bevegelsen ikke har sine røtter innen sosial konservative miljøer, så er det et faktum at en stor andel av de som identifiserer seg med bevegelsen har det. Pulitzerprisvinneren Will Bunch (som nylig har skrevet bok om bevegelsen) melder følgende:

  ’Nearly half of those who identify with the Tea Party believe that the Bible is the literal word of God. … They are more likely than the population as a whole to view America as a Christian nation. … Michael Lindsay, a leading expert on the religious right, said the Tea Party has broadened in recent months to address religious concerns, which could help unify Republicans before the November 2 congressional elections.’

  This is not broadening their focus. It’s who they are. As I’ve been telling you, the Tea Party is cultural, and for all its alleged libertarianism it doesn’t believe in the separation of church and state.

  Tea Party-bevegelsen har gradvis utviklet seg.

  Case in point: Tea Party-favoritten Christine O’Donnell. Hun uttaler følgende i et intervju med David Brody (Christian Broadcasting Network):

  God is the reason that I’m running. … God will give you what you want but He will create those desires in you so that you have a passion to do what He is calling you to so through this whole campaign that ‘s what I pray: God you gave me this desire. You gave me this desire of my heart to serve the people of Delaware to go in there and be your voice in Congress. Help me here! (Laughs). … I know that God called me to this. We’ll tackle that last part after November 3rd but I truly believe in the power of prayer. I believe in the power of declaring and that’s what we’re doing. We’re praying every day and we see it working.”

  Her er det “økonomisk konservatisme” for alle penga!

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også