Mer

  Presidentkandidaters trang til å skrive bok

  I nyere tid er det vanlig at amerikanske presidentkandidater har en bok til salgs innen de annonserer sitt kandidatur. Det betyr at vi kan belage oss på at de som har ambisjoner om å bli president har en bok på vei — om de ikke allerede har en til salgs.

  Barack Obama, Joe Biden (boka kom i forbindelse med 2008 valgkampen), Hillary Clinton, Bill Richardson, Dennis Kucinich, John McCain, Mike Huckabee, Ron Paul, John Kerry, John Edwards, Howard Dean, George W. Bush, Al Gore, Steve Forbes (boka kom i forbindelse med 2000 valgkampen), Alan Keyes, Pat Buchanan, Lamar Alexander, Ross Perot, Bob Dole, Jack Kemp, og George H.W. Bush (boka kom i forbindelse med 1988 valgkampen) hadde alle en bok til salgs når de annonserte sitt kandidatur. En boklansering innebærer en fin mulighet til å fortelle folk hvem du er, hvor du kommer fra, hva du tror på, hva du kan, og hva du vil.

  Det har lenge vært spekulert i hvem som kommer til å kaste seg inn i Republikanernes kommende nominasjonsvalgkamp, og spekulasjonene kommer til å nå nye høyder etter mellomvalgene den 2. november.

  De fleste oversiktene over potensielle presidentkandidater inneholder noen av de følgende navnene:

  Mitt Romney (tidligere Massachusetts guvernør og presidentkandidat), Mike Huckabee (tidligere Arkansas guvernør og presidentkandidat), Sarah Palin (tidligere Alaska guvernør og visepresidentkandidat), Mississippi guvernør Haley Barbour, Indiana guvernør Mitch Daniels, Louisiana guvernør Bobby Jindal, Senator John Thune fra Sør Dakota, tidligere Speaker Newt Gingrich og Representant Mike Pence fra Indiana. Texas guvernør Rick Perry og New Jersey guvernør Chris Christie nevnes også, og jeg inkluderer Ron Paul for å unngå hets fra hans mange trofaste støttespillere (arrester meg gjerne i kommentarfeltet hvis du mener jeg har oversett noen).

  Mange (tidligere) guvernører!

  Mitt Romney har skrevet bok, og det har også Palin, Huckabee, Gingrich, Daniels, Barbour og Paul. Jindal lanserer i likhet med Perry bok i midten av november, og i slutten av måneden kommer Palin med bok nummer to — akkurat i tide til julegaveshoppingen. Minnesota guvernør Tim Pawlenty lanserer bok i begynnelsen av januar, og Huckabee kommer med en ny bok en måned senere.

  Med utgangspunkt i de overfor nevnte navnene er det kun Thune, Pence, og Christie som ikke har skrevet eller forfattet en bok. Du skjønner kanskje hvor jeg vil hen: En republikaner med ambisjoner om å vinne nominasjonsvalgkampen kommer til å lansere en bok innen han eller hun annonserer sitt kandidatur. Denne regelen har selvsagt sine unntak, men disse ligger stort sett lenger tilbake i tid.

  Den 3. november blir det brått slutt på mellomvalgsprognoser, og blikket rettes mot 2012 nesten før valgresultatene er fordøyd.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også