Mer

  Et tre i skogen

  Tidligere denne uken gjenga NTB innholdet i en Rasmussen måling som kan tolkes i et positivt lys for demokratene. Det er ikke problematisk å gjengi denne målingen, men det blir problematisk når man tillegger den uforholdsmessig mye vekt.

  Målingen viste at en generisk republikaner nå kun har en trepoengs fordel i forhold til en generisk demokrat – den minste differansen som er målt av Rasmussen på omtrent et år. George Gooding påpekte at NTB med å fokusere på målingen har oversett ”skogen” og valgt ”det treet som reflekterer best på Demokratene.” Det har han nok rett i.

  NTB-meldingen nevnes også i dagens Klassekampen. Sissel Henriksen skriver følgende:

  ”Flere nye meningsmålinger fra de siste dagene viser … at Demokratene er i ferd med å hale innpå konkurrenten. Republikanerne ligger fortsatt i tet, men en av målingene tyder på at ledelsen nå bare er på 3 prosentpoeng. De to partiene har henholdsvis 45 og 42 prosent oppslutning, ifølge en ny meningsmåling fra Rasmussen. …

  Ifølge NTB er det flere faktorer som kan ha bidratt til mer vind i seilene for Demokratene. President Barack Obama har kastet seg sterkere inn i valgkampen, Demokratene har samlet inn rekordstore pengesummer, og noen av de positive effektene av helsereformen begynner å vise seg.”

  For det første: Det er ikke nødvendigvis positivt for en demokrat at Obama har ”kastet seg sterkere inn i valgkampen.” For republikanerne er dette positivt nettopp fordi de prøver å fremstille enhver demokrat som en alliert av Obama som vil sørge for en videreføring (og forverring) av dagens situasjon. Mange demokrater skulle nok ønske at Obama holder seg i bakgrunnen fram til den 3. november.

  For det andre: Når det nevnes at demokratene har samlet inn rekordstore pengesummer bør det kanskje tilføyes at republikanerne har gjort det samme?

  For det tredje: Det er stor forskjell på at noen av de hver for seg populære delene av helsereformen nå fremheves av noen få demokrater og at ”noen av de positive effektene av helsereformen begynner å vise seg.” Sagt på en annen måte: det er ikke nødvendigvis et stort pluss at noen av de hver for seg populære delene av helsereformen trer i kraft når totalen (”Obamacare”) er upopulær. Som George Will sa det i mars:

  ”I like sauerkraut and I like ice cream. I don’t like sauerkraut ice cream.”

  Noe av det problematiske med artikkelen er det følgende: Mens Henriksen baserer en del av artikkelen på The New York Times, lener hun seg på NTB når hun skriver om demokratenes utsikter i november. Når Henriksen først nevner The New York Times kunne hun godt ha tatt en titt på Nate Silvers analyser.

  Silvers nyeste prognose av de ulike senatsvalgene (7. oktober) viser nemlig at republikanernes utsikter til å overta flertallet fra demokratene nå ligger på 24 prosent – to prosent opp ifra forrige ukes prognose. Det betyr med andre ord at trenden peker i republikanernes favør. Silvers prognose for Representantenes hus (1. oktober) viser på sin side at republikanerne har en to-tredjedels sjanse til å overta flertallet. For å være helt sikker på at det synker inn, så betyr dette at trenden også her er i favør av republikanerne.

  Det finnes lyspunkter her og der for demokratene hvis man leter etter de. Men det første som slår en ved et raskt overblikk er at det er republikanerne som har størst grunn til å smile – uavhengig av den tilsynelatende trenden noen få meningsmålinger peker på.

  Innlegget er også publisert via Dagsavisens nyemeninger.no/flaten

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også