God morgen! Det er mandag 11. juni, Kim Jong-un og Donald Trump er på plass i Singapore, og Mor­gen­kaffen er servert.

«There’s a special place in hell for any foreign leader that engages in bad faith diplomacy with President Donald J. Trump and then tries to stab him in the back on the way out the door.»

President Donald Trumps handelsrådgiver Peter Navarro om Canadas statsminister Justin Trudeau til Fox News SundayWow.

DAGENS

1. Trump trakk USA fra felles G7-uttalelse

Det var som kjent spent stemning foran helgens G7-møte i Canada, med president Trump på den ene siden og Frankrikes Macron på den andre som en av flere som ble omtalt på Twitter i forkant av møtet. Han kom sent og dro tidlig, og bestemte seg kort tid etter avreise om ikke å signere den felles uttalelsen gruppen hadde tenkt å publisere:

Søndag uttalte av presidentens økonomiske rådgivere – Larry Kudlow – at bakgrunnen til Trumps snuoperasjon var at Canadas statsminister Justin Trudeau hadde «sveket» ham og at dette kunne bli sett på som et svakhetstegn i forkant av møtet med Kim Jong-un. Kudlow la også til at Trump «is not going to let a Canadian prime minister push him around. He is not going to permit any show of weakness on a trip to negotiate with North Korea.»

Samtidig har både det franske og det tyske utenriksdepartementene uttrykt stor misnøye med Trumps snuoperasjon. Tysklands Angela Merkel publiserte dette bildet i etterkant av møtet – et bilde som tolkes ulikt av Trump-tilhengere («America first»!) og mange andre (Amerika alene…).

Les mer her og her.

2. Trump er på plass i Singapore

Søndag ankom president Trump Singapore i anledning det historiske møtet med Kim Jong-un tirsdag. Møtet vil bli det første mellom en sittende amerikansk president og en Nord-Koreansk leder.

Flere eksperter påpeker at partene har ulike forventninger: Trump ønsker en nedtrapping av atomvåpenprogrammet til Nord-Korea i bytte mot løfting av sanksjoner. Det ventes ikke at Kim Jong-un ønsker å gi opp programmet. Trump har samtidig bidratt til å senke forventningene, og har omtalt møtet som en unik mulighet til å starte noe nytt. Trump har uttalt at han i løpet av det første minuttet med Kim vil finne ut om de har mulighet til å komme til enighet eller ikke. Les mer.

3. Mitt Romneys retur

Etter en periode i semi-eksil øyner Mitt Romney Washington igjen, denne gangen som senatskandidat fra Utah. Han er favoritt til å vinne nominasjonen og valget i november. Flere politiske kommentatorer undrer seg over hvilken rolle han i så fall vil innta; vil han bli en av de få som er uenige med Trump og som står i stormen i offentligheten, eller vil han føye seg inn i rekken av de som holder kritiske kommentarer unna pressen?

I tillegg til å ha kalt Trump for en «phony» og en «fraud» kom Romney med følgende uttalelser om Trump tilbake i 2016, før Trump hadde sikret seg nominasjonen:

“Dishonesty is Donald Trump’s hallmark.”

“He’s playing the members of the American public for suckers.”

Senatskampanjen til Romney tyder på at han vil legge seg på en langt roligere linje denne gangen. Vi får se om han endrer kurs etter en eventuell valgseier. Les mer.

LES OGSÅ

«Restoring Russia to G-7 ‘a mistake,’ Graham says» av Patrick Temple-West (Politico): «It would be a mistake to allow Russia to rejoin the club of democratic countries, Sen. Lindsey Graham said Sunday. Speaking on ABC’s “This Week,» Graham (R-S.C.) was asked about comments by President Donald Trump on Friday in which he called for Russia to be reinstated into the group of the world’s largest economies, known as the Group of Seven. It was the G-8 until 2014, when the group expelled Russia over its invasion and annexation of Crimea from Ukraine. The G-7’s current membership is the United States, Canada, France, Germany, Italy, Japan and Britain.» Les mer.

«Trump’s history of dealmaking guides his quest for the biggest deal of his life» av Jeremy Diamond (CNN): «Now as President Donald Trump lands in Singapore for a historic summit with the North Korean leader Kim Jong Un, many of Trump’s advisers quietly worry he is overly eager to ink another deal — the biggest of his career — that could define his presidential legacy.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. 

Jeg er tredjeårsstudent i politikk og juss ved Sciences Po Paris. Tredjeåret tas ved University of California i Santa Barbara. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer