God morgen! Det er fredag 25. mai, Trump har avlyst møtet med Kim Jong-Un, og Mor­gen­kaffen er servert.

“this missed opportunity is a truly sad moment in history.”

President Donald Trump om det avlyste møtet, i et offentliggjort brev til Kim Jong-Un.  

DAGENS

1. Trump har avlyst møtet med Kim Jong-Un

President Donald Trump har valgt å avlyse møtet med Kim Jong-Un. Møtet skulle finne sted den 12. juni, og etter mye spekulasjon er det nå bekreftet at møtet ikke finner sted likevel. I et offentliggjort brev til den Nord-Koreanske lederen skriver presidenten blant annet at dette møtets avlysning er en trist affære, og at han håper Nord-Korea bidrar til mer imøtekommelse i fremtiden. I det diplomatisk formulerte brevet står det blant annet:

“Based on the tremendous anger and open hostility displayed in your most recent statement, I believe it is inappropriate, at this time, to have this long-planned meeting…Please let this letter serve to represent that the Singapore summit, for the good of both parties, but to the detriment of the world, will not take place.”

Årsaken til at Trumps kansellering er ifølge brevet den generelle forverring av dialogen den siste tiden, og fornærmelsene en Nord-Koreansk embetsmann kom med overfor visepresesident Mike Pence. Embetsmannen kalte Pence en «political dummy» etter at visepresidenten mente Kim ville havne i samme situasjon som Muammar Gaddafi, tidligere president i Libya, dersom han ikke gikk med på en avtale.

Donald Trump utelukker heller ikke et nytt møte i fremtiden. I brevet skriver han også at partene kan møtes til forhandlinger i fremtiden, men legger ansvaret på Nord-Korea.

Hele brevet kan leses her:

Les mer.

2. Facebook lanserer merking av politisk reklame

Fra torsdag 24. mai vil Facebook merke politiske reklamer på plattformen sin. Dette inkluderer også de mye omtalte annonsene som preget 2016-valget, og som fortsatt finnes på Facebook.

Merkingen vil inneholde en advarsel om politisk innhold, samt hvem som finansierte annonsen. I tillegg må annonsører verifisere for Facebook at de bor i USA før de får reklamere på plattformen. Produktansvarlig i Facebook, Rob Leathern, mener merkingen vil bidra i kampen mot politiske annonser.

«We’re up against smart, creative and well-funded adversaries who change their tactics as and when we spot abuse…But we believe that they will help prevent future interference in elections on Facebook.»

Facebook mener merkingen vil bidra spesielt i kampen mot polariserende annonser. Slike annonser, kom gjerne kommer med splittende budskap om f.eks. våpenlover og innvandring. Hensikten var ikke å fremme en kandidats budskap, men å polarisere debatten.

I tillegg til at Facebook selv merker reklame, vil brukerne få verktøy de kan rapportere mistenkelige annonser til Facebook med. I løpet av neste måned vil tjenesten utvides ytterligere; Facebook vil også vise alle annonser en aktør har finansiert, i tillegg til aktørens reklamebudsjett og målgruppe.

Instagram, som eies av Facebook, vil også få tilsvarende merking. Twitter varsler også at de vil komme med tilsvarende løsning i sommer. Les mer. 

3. Kongressmedlemmer har blitt orientert om FBIs informant

Torsdag ble kongressmedlemmer fra begge partier orientert av etterretningsoffiserer og politimenn om den mye omtalte informanten til FBI i Russland-etterforskningen. Saken, som tok nye høyder da Trump anklagde FBI for spionasje, bragte fram høringen. Justisdepartementet ble anmodet av presidenten om å gi klarhet i situasjonen. Kongressmann Devin Nunes (R-California, 22. distrikt), som også jobbet for å få en orientering før presidenten blandet seg inn, har nå fått egen orientering. I tillegg fikk andre Kongressmedlemmer, blant annet Senator Mitch McConnell (R-Kentucky) gjennomslag for at resten av Gang of Eight også skulle bli orientert.

Med dette har Det hvite hus og kongressen fått Justisdepartementet til å gi informasjon om en av sine informanter. En slik oppklaring er svært uvanlig. Opprinnelig motstander for forslaget, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), støtter nå orienteringen:

«Inherent in the Intelligence Committee’s work is the responsibility to ask tough questions of the executive branch…That is why we have insisted and will continue to insist on Congress’s constitutional right to information necessary for the conduct of oversight.»

Les mer. 

LES OGSÅ

«What Trump is really saying in his letter to Kim Jong Un» av Michael Crowley (Politico): «President Donald Trump on Thursday canceled his planned summit with Kim Jong Un in a written letter. The cancellation of the meeting — scheduled for June 12 in Singapore — appears to be a major blow to Trump’s desire to land a legacy-making deal with North Korea to denuclearize.Below is the full text of the letter, annotated.» Les mer.

«Canceling of Trump-Kim Meeting Upends Asia but Could Help China » av Jane Perlez(Washington Post): «President Trump’s decision on Thursday to cancel his planned summit meeting with Kim Jong-un, North Korea’s leader, will disappoint some allies in Asia, hearten others — and perhaps put China in the strongest position of all.» Les mer.

Jeg studerer internasjonale studier ved Universitetet i Oslo. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no

Ingen kommentarer