Gratulerer med nasjonaldagen! Det er torsdag 17. mai, Senatets etterretningskomité mener Russland blandet seg inn i den amerikanske valgkampen, og Morgenkaffen er servert!

 «These aren’t people, they’re animals.»

President Donald J. Trump, sitert av The Hill.

DAGENS

 1. Det hvite hus fortsetter å lekke

Tross mye arbeid og gode forsøk på å stoppe lekkasjene i Det hvite hus, klarer ikke president Donald Trump og hans trofaste rådgivere å få stoppet lekkasjene. De har til og med gått til anskaffelsen av en maskin som skal lokalisere ulovlige mobiltelefoner innad i Det hvite hus. Likevel stopper ikke lekkasjene, og mye skadelig informasjon når offentligheten.

Kilder innad i Det hvite hus som Axios har snakket med, mener at årsaken til lekkasjene er en ekstremt giftig og dysfunksjonell organisasjonskultur. De hevder blant annet at de ansattes lojalitet konstant blir satt spørsmålstegn ved, og at de alle mistenker alle, i tillegg til at det er en ekstremt resultatspreget kultur.

Presidentens frustrasjon over dette skal ha toppet seg da media fikk vite om at en av hans rådgivere hadde kommet med negative kommentarer rundt senator John McCains helsetilstand. McCain, som er tidligere veteran fra Vietnamkrigen, og en høyt respektert republikansk senator, har siden i fjor slitt med kreft i hjernen.

McCain og Trump er ikke gode venner. McCain støttet Trumps presidentkandidatur helt frem til en måned før valget. Da noen av presidentens uttalelser om kvinner ble kjent i offentligheten, ba McCain Det republikanske parti finne en alternativ presidentkandidat. Siden den gang har ikke vennskapet mellom president Trump og McCain blomstret.

Du kan lese mer her.

2. Senatets etterretningskomité: Russland blandet seg inn i valget

Formann i senatets etterretningskomité, Richard Burr (R- Nord-Carolina) sier i en uttalelse at de ikke ser noen grunn til å betvile de amerikanske etterretningsinstitusjonenes konklusjon. Derfor konkluderer Senatets etterretningskomité annerledes enn Det hvite hus angående Russland-saken.

Burr sier videre at:

«There is no doubt that Russia undertook an unprecedented effort to interfere with our 2016 elections.»

Dermed konkluderer Senatet med at Russland blandet seg inn i den amerikanske valgkampen for å skade Hillary Clintons kandidatur, og for så å hjelpe Trump.

Les mer her.

3. Trump sliter blant unge republikanere

President Donald Trump sliter blant unge republikanere, og da spesielt kvinnene. I følge SurveyMonkey sliter Trump med å skape entusiasme blant de unge.

Republikanske velgere mellom 18 og 44 år virker mindre villige til å støtte Trumps presidentskap, enn de over som er eldre enn 45 år.

Dette er trolig bra for Trump, siden eldre velgere oftere benytter seg av stemmeretten sin enn de yngre.

Videre indikerer dette at Trumps politikk ikke når ut til unge republikanere.

Les mer her.

LES OGSÅ

«Thousands of Pages of Documents on Trump Tower Meeting Are Released» av Sharon LaFraniere og Nicholas Fandos (The New York Times): «Six months after the June 2016 meeting at Trump Tower between Trump campaign officials and a self-described Kremlin informant, an intermediary contacted Donald J. Trump’s office asking for a follow-up, according to documents released on Wednesday by a Senate committee (….) The intermediary, Rob Goldstone, told the Senate Judiciary Committee that he proposed a second meeting between the Russian lawyer, Natalia V. Veselnitskaya, and members of Mr. Trump’s team in November 2016. He said he contacted Mr. Trump’s longtime executive assistant at the behest of Aras Agalarov, a Russia-based billionaire who knows President Vladimir V. Putin of Russia.» Les mer.  

«Trump Jr.’s team wanted stories straight on Russian lawyer meeting» av Elana Schor, Kyle Cheney og Eli Okun (Politico): «Attorneys for Donald Trump Jr. sought to coordinate public statements for attendees of a June 2016 meeting between a Kremlin-connected lawyer and top Trump campaign aides after news broke of the controversial sit-down, according to transcripts released Wednesday by the Senate Judiciary Committee (….) The 2016 meeting at Trump Tower — attended by Trump Jr., Jared Kushner and indicted former campaign chairman Paul Manafort — was billed as an opportunity for Russian lawyer Natalia Veselnitskaya to share damaging information about Hillary Clinton» Les mer. 

Bachelorstudent i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2018.

Ingen kommentarer