God morgen! Det er tirsdag 15. mai, den amerikanske ambassaden i Israel ble åpnet til store opptøyer i Gaza, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Since the White House leaks like a sieve will one of the leakers tell me, does @POTUS do his own tweeting? Or does someone help him? Or does he dictate into the microphone? He’s much more prolific than I am»

Senator Charles Grassley (R-Iowa) på Twitter.

DAGENS

1. Store opptøyer i Israel etter åpningen av den nye amerikanske ambassaden

Den svært kontroversielle amerikanske ambassaden i Jerusalem ble åpnet mandag. Åpningen ble møtt med store opptøyer og demonstrasjoner langs Gazastripen, hvor 52 palestinere har mistet livet så langt. Da Det hvite hus omtalte opptøyene som fant sted mandag kom følgende melding:

«The responsibility for these tragic deaths rests squarely with Hamas. Hamas is intentionally and cynically provoking this response and as the secretary of state (Mike Pompeo) said, Israel has a right to defend itself.»

Opptøyene til tross, ble ambassaden ønsket varmt velkommen av Israelske representanter. President Trump var ikke personlig til stede ved åpningen, men sendte en videohilsen hvor han blant annet uttrykte sitt håp for fred i regionen:

«Today, Jerusalem is the seam of Israel’s government. It is the home of the Israeli legislature and the Israeli supreme court and Israel’s prime minister and president. Israel is a sovereign nation with the right like every other sovereign nation to determine its own capital, yet for many years, we failed to acknowledge the obvious, the plain reality that Israel’s capital is Jerusalem,»

Ivanka Trump og hennes ektemann, Jared Kushner, var til stede under åpningen, samt den Israelske statsministeren Benjamin Netanyahu. Spesielt symbolsk var det at ambassaden ble åpnet kun en dag etter den Israelske feiringen av Jerusalem Day, samt 70års-jubileet for opprettelsen av den Israelske stat. Les mer.

2. Trump kan innføre en mildere handelspolitikk overfor Kina

Etter flere måneder med hard retorikk mot Kina og deres handelsforhold til USA, virker det nå som at president Trump vil være villig til å ta en mer moderat holdning for å kunne unngå en kommende handelskrig. Blant annet har presidenten forsvart dette skiftet i USA-Kina relasjoner på twitter:

Skulle Trump-administrasjonen følge opp på denne nye holdningen til det kinesiske handelsforholdet, vil det være en stor forandring fra tidligere holdninger til Kina. Tidligere i mai delte nemlig Amerika en lang liste med handels-relaterte krav til Kina. Trolig har rådgivning fra mer moderate rådgivere, som statssekretær Steven Mnuchin, påvirket Trumps nye holdning. Les mer.

3. Corey Lewandowski slutter seg til Mike Pences komité

Den tidligere lederen for Trumps valgkampanje, Corey Lewandowski, skal ha sluttet seg til visepresident Mike Pences politiske komite Great America Committee. Denne komitéen skal bistå i mellomvalget, og på lang sikt ønsker komiteen å kunne arbeide mot valget i 2020. Dermed forlater Lewandowski sin stilling i America First, hvor han har jobbet siden forrige sommer.

Ifølge Fox News skal visepresidenten og Lewandowski ha arbeidet tett i flere uker, og blant annet reist sammen i forbindelse med den nye komiteen. Dette er første gang en sittende visepresident har opprettet en slik komite. Les mer.

LES OGSÅ

«A GOP surprise: House midterm hope in California» av Rachel Bade (POLITICO): «Democrats boasted as recently as a few months ago that GOP Rep. Mimi Walters was as good as gone. Hillary Clinton carried her educated Orange County district comfortably in 2016. Then Walters backed some of the most polarizing planks of President Donald Trump’s agenda: repealing Obamacare and a tax cut bill that scrapped popular deductions used by her constituents.» Les mer.

«Democratic women are winning primaries in large numbers, energizing other candidates» av Dan Merica & Annie Grayer (CNN): «Shavonnia Corbin-Johnson, a candidate in one of Pennsylvania congressional primaries on Tuesday, watched results from four primaries roll in a week ago with a smile on her face, even though she wasn’t on the ballot.Last Tuesday’s primaries in Ohio, West Virginia, North Carolina and Indiana were particularly good for women, according to the data from the Rutgers Eagleton Institute of Politics. Seventy-one percent of Democratic women candidates won their primary bids for office and women are now set to be 33% of all major party nominees for the House from the four states.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg studerer Historie & Politikk ved University of Oxford. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer