God morgen! Det er fredag 19. april, det ligger en spesialutgave av AMPOLCAST og venter i podkastappen din, og Mor­gen­kaffen er servert.

“I’ll never beat that record.”

President Donald J. Trump sitert av The Hill, som noterte seg at president George H.W. Bush og Barbara Bush var gift i 73 år.

DAGENS

1. Comey-notatene er publisert

Justisdepartementet oversendte i går Comey-notatene til Kongressen, etter lovgiveres forespørsler om å få tilgang til hele materialet. Tidligere FBI-direktør James Comey skrev notater etter sine møter med president Donald Trump i 2017, inntil han fikk sparken. Comey har tidligere referert til disse både foran Senatet og i boka som nå er publisert – og som Henrik, Vårin og Are snakker mye mer om i ukas AMPOLCAST.

Notatene viser at Comey har vært konsekvent i sin gjenfortelling av hva som skjedde, men inneholder også noen ytterligere detaljer. Du leser dem her.

2. Trump har erklært at han stiller til gjenvalg, men mange republikanere er ikke sikre på om de vil støtte ham

En bred del av republikanere både i Huset og i Senatet er usikre på om de vil støtte president Donald Trumps ønske om å stille til gjenvalg for en ny periode i presidentvalget 2020.

Dette kan reflektere den store usikkerheten på Capitol Hill om hvorvidt presidenten er skikket til å takle problemer både hjemme i USA og på den internasjonale arenaen.

CNN har gjennomført en spørreundersøkelse hvor de intervjuet to dusin republikanere. Disse er plukket tilfeldig ut fra både Huset og Senatet. Både blant fotsoldatene i Huset, blant de konservative og i den republikanske ledelsen oppdaget CNN at flere av dem ikke ville si sikkert at de støtter en ny Trump-kampanje. Senator John Cornyn (R-Texas) Sier følgende når han blir spurt om hvorvidt han vil støtte presidenten i en ny valgkamp:

«I don’t know what the world is going to look like (….) But let’s say it’s not something I’ve given any thought to.»

Les mer om dette her.

3. President Trump og hans allierte frykter at Cohen vil bytte side

President Donald Trump og hans rådgivere frykter at hans mangeårige personlige advokat, Michael Cohen, vil samarbeide med føderale anklagere.

To kilder som sitter nær Trump, diskuterer ifølge Politico, om hvorvidt Cohen vil bytte side dersom han risikerer streng straff som følge av hans arbeid for Trump. Cohen har lenge vært sett på som en av Trumps mest lojale støttespillere. ¨

Alan Dershowitz, advokat og Trump-støttespiller, sier FBI vil true Cohen med livslang fengselsstraff dersom han ikke samarbeider med dem.

Denne nyheten kommer bare en uke etter at FBI ransaket Cohens hjem og kontor, i tillegg til et hotellrom han skal ha benyttet seg av.

Cohen er en sentral figur i den pågående Russland-etterforskningen, ledet av spesialetterforsker Robert Mueller.

Siden ransakelsen mot Cohen, har presidenten og hans indre sirkel fokusert mer og mer på scenarioet ved at Cohen bytter lag. Mye av årsaken er at de ser på dette som en direkte trussel mot Trumps presidentskap. De ser på dette som en mye større trussel enn tidligere FBI-direktør James Comey. For bare noen dager siden utga Comey boken «A Higher Loyalty» som har preget nyhetsbildet de seneste dagene. Den har også preget Trumps Twitter-vegg:

4. Trump-administrasjonen ønsker å ekspandere salget av væpnede droner

På torsdag annonserte Trump-administrasjonen en ny policy som kan ekspandere salget av væpnede droner ytterlig. Dette sees på som en markør på at konflikter i verden i større grad enn før vil være preget av væpnede, fjernstyrte droner.

Denne nye policyen, sammen med en nylig oppdatert policy om hvilke stater som har lov til å kjøpe avanserte amerikanske våpen, vil eskalere våpensalget. Å eskalere salget av amerikanske våpen er et ønske fra president Trump.

På onsdagens pressekonferanse med Japans statsminister Shinzo Abe virket presidenten fremoverlent angående den nye policyen. Trump sa følgende om allierte våpenbestillinger:

 “we will get it taken care of, and they will get their equipment rapidly.”

Les mer.

LES OGSÅ

Spesial av AMPOLCAST: James Comeys «A Higher Loyalty»

«Heitkamp becomes first Dem to back Pompeo for secretary of State» av Jordain Carney (The Hill): «Heitkamp, who faces a difficult reelection race this fall in a state Trump won by double-digits, becomes the first Senate Democrat to announce her support for Pompeo.»(….) “The role of the State Department is to support our diplomatic missions to avoid conflict, support American interests, and stand up for our allies, and having a leadership team in place is essential to carrying out those jobs,” she said in a statement.» Les mer.

«North Korea Removes Major Obstacle to U.S. Negotiations, South Says» av Choe Sang-Hun (The New York Times): «SEOUL, South Korea — Kim Jong-un, North Korea’s leader, has removed a key obstacle to negotiations with Washington by no longer demanding that American troops be removed from South Korea as a condition for denuclearizing his country, the South’s president, Moon Jae-in, said Thursday. (….) The change in stance, if officially confirmed by the North, could affect the United States’ long-term military plans in Northeast Asia and ease Washington’s reluctance to strike a deal with North Korea.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Bachelorstudent i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2018.

Ingen kommentarer