God morgen! Det er torsdag 19. april og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen ligger og venter i podkastappen din, og her:

“I’ll never beat that record”

President Donald Trumps minneord og beundring for Barbara Bush sitt 73 år lange ekteskap til George H.W Bush, under en pressekonferanse.

DAGENS

1. Pompeo-Kim-møtet får ros fra begge sider

Det hvite hus bekrefter at Mike Pompeo og Kim Jong-Un møttes rundt påsketider. President Donald Trump delte under en pressekonferanse tirsdag med Japans statsminister Shinzo Abe at møtet hadde funnet sted, men ikke detaljer om hvem. Senere avslørte administrasjonen Pompeos innblanding, og at han hadde møtt med Kim Jong-Un. Møtet kaller de et bevis for Pompeos skikkethet til utenriksministerposten. Dette kan bidra til å mykne opp forholdet mellom de to landene i forkant av Trump og Kims møte. Demokratene har vist stille men klar støtte for at møtet fant sted.

Likevel får møtet kritikk. For det første ble CIA brukt som møtekanal sammen med den nordkoreanske etterretningsenheten, til fordel for utenriksdepartementet. Dette ser kommentatorer og demokrater på som et tegn at Trump undergraver diplomatiet til fordel for en etat som fremmer spionasje og etterretning. Slike bekymringer er av mer langsiktig karakter. For det andre får Trump kritikk for å ha avslørt møtet i forkant av en jevn avstemning om Mike Pompeo som utenriksminister. På denne måten forsøker presidenten å gi kandidaten et popularitetsløft. Presidenten og administrasjonen anklages for å skape et bilde av Pompeo som en diplomat, i motsetning til hans tidligere anklager som en hauk.

Les mer her, her og her

2. Senatet stemmer for Jeff Bridenstine som NASA-direktør

NASA er ett steg nærmere ny direktør, etter det som ble en svært jevn avstemning i Senatet. Den potensielt nye direktøren er Jim Bridenstine, representant for Oklahomas 1. distrikt. Bridenstine er Trumps nominasjon som NASA-direktør. Avstemningen sørget for at en plenumsdebatt hoppes over til fordel for en endelig avstemning. Den nåværende direktøren annonserte brått at han vil tre av stillingen 30. april.

I forkant var det forventet at valget av Bridenstine skulle gå lett gjennom, men avstemningen ble svært jevn. Senator Jeff Flake (R-Arizona) måtte endre stemmen sin fra «ja» til «nei» fordi valget først ble uavgjort. Etter dette fikk Bridenstine flertall i Senatet. Demokratene har vært negative til kandidaten, fordi de mener han har vært politisk splittende og klimaskepstiker. Senator Bill Nelson (D-Florida), tidligere astronaut, sa følgende etter avstemmingen:

“NASA is one of the few remaining areas that has largely avoided the bitter partisanship that has invaded far too many areas of government and our society today, until now.”

Andre som senator Marco Rubio (R-Florida) støttet valget av Bridenstine. Her var begrunnelsen på å få en rask oppnevnelse av en ny direktør.

«The unexpected April 30 retirement of the Acting Administrator would leave NASA … with a gaping leadership void unless we confirm a new Administrator. Because of this I decided to support the nomination of Rep. Bridenstine. I expect him to lead NASA in a non-political way and to treat Florida fairly.”

Les mer.

3. Nikki Haley med motsvar om omstendighetene rundt sanksjonene

I kjølvannet av president Donald Trumps avvisning av nye sanksjoner mot Russland, har Nikki Haley fått bemerkninger av økonomisk rådgiver Larry Kudlow. Han sier hun var blitt offer for «midlertidig forvirrelse» i forbindelse med hennes bekreftelse av sanksjonene og senere presidentens avvisning. Kudlow trakk senere tilbake og beklaget uttalelsene. Haley tok ikke saken lett og kom selv med en direkte uttalelse om saken og egen sinnstilstand:

“With all due respect, I don’t get confused.”

Dermed peker Haley på en meningsendring i Det hvite hus i forbindelse med sanksjonene, i strid med administrasjonens forklaring.

Det spekuleres i om forholdet mellom Trump og Haley har forverret seg. Hun har kommet med tidligere uttalelser, blant annet sammenlignet russisk innblanding i valget med krigføring. Dette har gjort presidenten rasende. Ifølge FN-ambassadøren skal forholdet hennes til Trump nå være «perfekt». Hun er blant få som har offentlig gått ut mot uttalelser fra Det hvite hus om en embetspersons opptreden, i dette tilfellet sinnstilstand. Blant annet er James Mattis kjent for å holde slike uenigheter til seg selv, og heller ta det opp med presidenten privat. Les mer her og her.

LES OGSÅ

«A majority of U.S teens fear a shooting could happen at their school, and most parents share their concern» av Nikki Graf (Pew Research Center): «In the aftermath of the deadly shooting at a high school in Parkland, Florida, a majority of American teens say they are very or somewhat worried about the possibility of a shooting happening at their school – and most parents of teens share that concern, according to new Pew Research Center surveys of teens ages 13 to 17 and parents with children in the same age range.» Les mer.

«Senate panel moving ahead with Mueller bill despite McConnel opposition» av Jordain Carney (The Hill): «Sen. Chuck Grassley (R-Iowa) said his committee will take up legislation to protect special counsel Robert Mueller despite opposition from Senate Majority Leader Mitch McConnell (R-Ky.). «They got together, so I feel an obligation to keep my word and move forward,» Grassley said when asked if he would still give the special counsel legislation a vote. Grassley had previously urged supporters of two competing special counsel bills to strike an agreement and merge their proposals.» Les mer. 


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg studerer internasjonale studier ved Universitetet i Oslo. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no

Ingen kommentarer