God morgen! Det er onsdag 18. april og Mor­gen­kaffen er servert.

«From what I’ve heard, from what I’ve seen, there’s no question that Michael Cohen is going to be charged. It’s only a question of when.»

Stormy Daniels advokat Michael Avenatti under et Morning Joe intervju.

DAGENS

1. Tidligere førstedame Barbara Bush er død

Tidligere førstedame Barbara Bush døde i går i sitt hjem i Houston, Texas etter lang tids sykdom. Konen til USAs 41. og moren til USAs 43. president ble 92. Du leser mer om livet hennes og hva hun jobbet for som førstedame, her.

2. Utfordringer for både McCarthy og Pelosi 

En fremtidig rolle som speaker kan være langt unna for republikanernes majoritetslederen Kevin McCarthys (R-California, 23.distrikt), som trenger 218 stemmer for å overta posisjonen. Dette til tross for støtte fra både Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt) og president Trump, samt flere sentrale politikere i Det republikanske partiet. Likevel har flere mer konservative partimedlemmer uttrykt at de ikke ønsker noen i den nåværende ledelsen til å ta over jobben som speaker. De skal ønske å stemme mot aktuelle kandidater, som McCarthy. Ryan har også sagt at valget ikke kommer til å skje før etter mellomvalget i november. Dermed står McCarthy overfor utfordringen med å opprettholde hans politiske popularitet i over et halvt år.

På demokratenes side skal representant Joe Crowley (D-New York, 14.distrikt) ønske jobben som Husets demokratiske leder, uansett om partiet skulle vinne eller tape under mellomvalget i høst. Crowley har likevel sagt han ikke vil stille mot nåværende leder Nancy Pelosi (D- California, 8.distrikt) eller andre ledende representanter. Et eventuelt forsøk vil komme om Pelosi velger å trekke seg om valget ikke går i demokratenes favør, eller om hun ikke får de 218 stemmene, som er nødvendig for å bli speaker.

Hans ambisjon for jobben som partileder i Representantenes hus, skal komme etter ønske om endring og oppdateringer i partiet. Noe representant Filemon Vela (D-Texas, 34. distrikt), som tidligere har kritisert den nåværende ledelsen i partiet, sa seg enig i; “I think Pelosi and Hoyer ought to take the message from [Paul] Ryan’s retirement and realize it’s time for this caucus to move on. And I think Crowley fits the bill to be our next leader”. Likevel har Crowley flere hindringer fremfor seg, da ingen av partiets eldre ledere har sendt signaler om at de vil pensjonere seg.

Les mer her og her

3. Høyesterettsdommer Gorsuch stemmer mot forslag om strengere lover for deportering 

En del av en føderal lovgiving, som skulle gjøre det lettere å deportere kriminelle innvandrere, ble i går betraktet som for vag til å kunne håndheves av USAs Høyesterett. Loven ville gjeldt innvandrere som er tiltalt for voldelige kriminelle handlinger, og ville gjort utvisning raskere. Flertallet i høyesteretten mente det var for uklart å se hva som defineres som en voldelig kriminell handling eller “crime of violence”. Høyesterettsdommer Neil Gorsuch, som ble nominert av Trump, stemte mot forslaget og dermed i strid med presidentens strengere innvandringspolitikk. De fire andre som stemte likt som Gorsuch var de mer liberale medlemmene av høyesteretten. Les mer.

4. Allierte av Clinton misfornøyde med tidligere FBI-direktør Comey

Ikke bare Trump skal være misfornøyd med informasjonen i den nye boken til James Comey. Flere som arbeidet for Clinton-kampanjen har nå uttrykt sin misnøye med tidligere FBI sjef Comeys forklaring på sine handlinger i forkant av valget i 2016. I boken A Higher Loyalty hevdet Comey at han kan ha tatt Clintons ledelse i valgundersøkelsene til etterretning, når han gjenåpnet etterforskningen på e-postene. Clinton har tidligere hevdet at gjenåpningen av etterforskningen bidro til Trumps seier. Les mer.

LES OGSÅ

«The man who could fire Mueller» av Josh Meyer (Politico): «If Trump fires Rod Rosenstein, next in line to be Robert Mueller’s boss is Solicitor General Noel Francisco—who is no fan of James Comey or the FBI.» Les mer.

«GOP Rep. Charlie Dent will leave Congress within weeks, potentially setting up special election» av Mike DeBonis og David Weigel (Washington Post): «Rep. Charlie Dent (Pa.), a frequent critic of President Trump and a leader of the GOP’s moderate bloc in the House, said Tuesday that he will resign from Congress within weeks. His decision could set up a costly special election if the Democratic governor of Pennsylvania orders one.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg studerer engelsk og historie ved Universitetet i Oslo. Våren 2018 er jeg praktikant hos AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer