God morgen! Det er tirsdag 17. april, Trump avviser søndagens varslede sanksjoner mot Russland, og Mor­gen­kaffen er servert. Dagens podkast ligger og venter i podkastappen din, og her:

“Michael never represented me in any matter, I never retained him in the traditional sense as retaining a lawyer, I never received an invoice from Michael, I never paid legal fees to Michael. We definitely had attorney client privilege because I asked him for that but, you know, he never sent me a bill or an invoice or did I actually officially retain him.”

Fox News’ Sean Hannity om Michael Cohen, som nevnte ham som en av sine klienter i en høring mandag ettermiddag. Hannity sa senere at han «muligens» har betalt Cohen «10 bucks».

DAGENS

1. Trump avviser søndagens varslede sanksjoner mot Russland

USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, uttalte søndag at nye sanksjoner mot Russland skulle bli introdusert allerede mandag. Ifølge Haley skulle disse sanksjonene ramme selskaper som var innblandet i eller solgte den type utstyr som ble brukt under de påståtte kjemiske angrepene i Syria. Disse sanksjonene skal tilsynelatande ikke ha blitt endelig godkjent av president Trump, og en representant for Det hvite hus avkreftet senere sanksjonene Haley omtalte. Administrasjonen skal fortsatt vurdere ulike reaksjoner, deriblant sanksjoner, men i skrivende stund er ikke presidenten tilfreds med det som ligger på bordet.

Mandag morgen trakk Det hvite hus’ pressesekretær Sarah Huckabee Sanders offisielt tilbake Haleys uttalelser, men heller ikke Sanders utelukket fremtidige reaksjoner, og konkluderte med følgende: «We are considering additional sanctions on Russia and a decision will be made in the near future”.

Haley har ikke for vane å uttale seg på denne måten uten Det hvite hus i ryggen, og det framstår som om Trump har endret mening i løpet av søndagen. Haley må nå finne seg i å ha blitt undergravd av Det hvite hus.

På spørsmål om hvorvidt Trump vil møte president Vladamir Putin – den anspente spenningen til tross – fortalte Sanders at Trump gjerne kunne tenke seg å arrangere et møte. Du hører mer om Haley-saken i dagens podkast. Les mer.

2. Striden mellom Trump og Comey fortsetter

President Trump påbegynte sitt ukeslange opphold i Florida mandag, hvor han holdt en pressekonferanse til et nøye utplukket publikum. Presidenten mimret blant annet tilbake til valgdagen (‘a beautiful, beautiful day’) i 2016. Men lite tyder på at presidenten har lagt til side striden med tidligere FBI-direktør James Comey:

Søndag kveld sendte tv-kanalen ABC et intervju med bokaktuelle Comey. Comey sparte ikke på kruttet i intervjuet, hvor han uttalte at Trump var moralsk uegnet til presidentrollen. Comey kritiserte også åpent presidentens forhold til Russland, og understreket at det muligens fins russisk informasjon som kan skade presidenten. Mest kritisk var Comey likevel til håndteringen av spesialetterforsker Robert Mueller, og en eventuell sparking av ham:

«It (en eventuell sparking av Robert Mueller) would, I hope, set off alarm bells that this is his most serious attack yet on the rule of law. It would be something that … is higher than all the normal fights about policy. It would be to the everlasting shame of partisans if they were unable to see that higher level and to protect it.»

Comeys bok «A Higher Loyalty» slippes i dag.

3. Michael Cohen møtte i retten mandag

President Donald Trumps personlige advokat, Michael Cohen, møtte i retten mandag. Rettsavhørene omhandlet de tidligere ransakingene av Cohens hotellrom, kontor og hjem. Cohen skulle egentlig ha møtt til en tidligere høring forrige uke, men dette var altså første gang han møtte. Også Stephanie Clifford (bedre kjent som Stormy Daniels) var tilstede i høringen mandag.

En av Cohens advokater, Todd Harrison, ba retten om å innvilge et forbud slik at etterforskerne ikke skal kunne gjennomgå de dokumentene og filene som ble beslaglagt under ransakingen. Dette ønsket ble begrunnet i at ransakingen kan bryte med advokat-klient privilegiene til Trump og Cohen. Les mer om detaljene fra mandagens høring i «Les også»-seksjonen, og her.

LES OGSÅ

«‘Mission Accomplished!’ But What Is the Mission in Syria?» av Peter Baker (New York Times): «On the morning after, President Trump declared success. The surgical strike against chemical weapons facilities in Syria had been executed perfectly, he said on Saturday. “Mission Accomplished!” he wrote on Twitter. That’s a phrase presidents and politicians have studiously avoided since President George W. Bush’s ill-fated aircraft carrier visit prematurely declaring success in the Iraq war. But aside from the curious choice of words, it raised the essential question regarding Syria going beyond the one-time strike: What exactly is the mission?» Les mer.

«Michael Cohen’s mystery third client is Sean Hannity» av Kara Scannell og Shimon Prokupecz (CNN): «Donald Trump’s personal attorney Michael Cohen also represents Fox News host Sean Hannity, Cohen’s attorneys said Monday afternoon. Cohen had told the court earlier he had at least 10 clients between 2017 and 2018, including the President, and the former GOP fundraiser Elliot Broidy who acknowledged paying $1.6 million to a Playboy model with whom he had an affair.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg studerer Historie & Politikk ved University of Oxford. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer