God morgen! Det er mandag 16. april, Trump angrep Comey på Twitter i forkant av boklanseringen hans, og Mor­gen­kaffen er servert. Dagens podkast er tilgjengelig i det som finnes i podkastapper, og her:

«I don’t think he should be fired»

Speaker i Representantenes hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) om spesialetterforsker Robert S. Mueller III til Meet the Press.

DAGENS

1. Joe Biden 2020?

I et intervju med MSNBC søndag snakket tidligere visepresident under Barack Obama – Joe Biden – om mulighetene for at han stiller som presidentkandidat i 2020-valget. Biden sa han ikke utelukker noe, men uttrykte samtidig et sterkt ønske om at andre sterke kandidater stiller for demokratene.

Biden har tidligere stilt som demokratenes presidentkandidat i 1988 og i 2008. Han understreker at kandidaten som til slutt skal representere demokratene må være en sterk kandidat som kan slå Trump.

«I know Barack always asked me that question. And he said what’s going to make the decision,» Biden said. «I‘ve got to be able to look in the mirror, and if I walk away knowing — not walking away because I’m afraid or I’m worried about losing or that I just don’t want to take on the responsibility.»

Biden forventer å bestemme seg ved slutten av året, men sa i tillegg at sønnens død i 2015 har vært vanskelig å takle og at det tar tid å komme tilbake. Les mer her og her.

2. Utviklingen i Syria

Etter at USA, Frankrike og Storbritannia i helgen utførte et koordinert angrep mot blant annet syriske våpenlagre, har Pentagon uttalt at angrepene var vellykket. Ifølge talspersoner i USAs forsvarsdepartement ødela de over hundre missilene «hjertet» av Bashar al-Assads kjemiske våpenprogram. Likevel presiseres det at de syriske styringsmaktene fortsatt er i besittelse av kjemiske våpen som kan brukes mot befolkningen.

Flere medier drar paralleller mellom Trumps erklæring om «mission accomplished» og den eksakt samme setningen som George W. Bush brukte etter invasjonen i Irak; en ustabil situasjon som skulle fortsette mer enn 8 år.

I tillegg til det militære motsvaret varsler USAs FN-ambassadør Nikki Hayley at USA vil innføre nye sanksjoner mot Russland. Under et møte i FNs sikkerhetsråd lørdag sa Hayley at USA forblir «locked and loaded» i tilfelle flere kjemiske angrep i regi av de syriske styringsmaktene skulle finne sted. FN-ambassadøren tilføyde også at «We are confident that we have crippled Syria’s chemical weapons program. We are prepared to sustain this pressure, if the Syrian regime is foolish enough to test our will.» Les mer.

3. Trump med nytt Comey-angrep i forkant av bokutgivelse

Søndag kom president Trump med nok en Twitter-tirade mot tidligere FBI-sjef James Comey, som er aktuell med boken «A Higher Loyalty» med utslippsdato kommende tirsdag.

I flere tweets på morgenkvisten antydet Trump blant annet at Comey bør fengsles for noen av sine handlinger. Angrepene tolkes som et forsøk av Det hvite hus og presidenten selv på å diskreditere Comey i forkant av bokutgivelsen tirsdag. I tillegg er Comey ventet å gi et intervju med ABC søndag kveld, som også markerer startskuddet for bok-turnéen hans.

I boken sin har Comey blant annet karakterisert Trump som en «uetisk mafia-boss» og ifølge et utdrag fra ABC-intervjuet som sendes i kveld hadde Comey følgende å si:

«I honestly never thought these words would ever come out of my mouth, but I don’t know whether the current President of the United States was with prostitutes, peeing on each other in Moscow in 2013. It’s possible i don’t know.»

Trump avsluttet Twitter-angrepet med å si at Comey har vært den verste FBI-sjefen i USAs historie. Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

ALLER FØRST

Påmeldingsfristen gikk ut i North Dakota mandag, New York torsdag (kun føderale verv), og i Oklahoma fredag. I tillegg ble flere kandidater luket bort ved delstatskonventene i Colorado; se Denver Post for mer om dette. Det er partimøter i Utah kommende lørdag (også her vil flere kandidater bli luket ut). Til sist er vår sak om de som takker av i 2018 oppdatert.

SENATET

Arizona 8. distrikt: En måling forut for suppleringsvalget 24. april gir republikaner Debbie Lesko en 53 – 43 ledelse på demokrat Hiral Tipirneni.

Florida: Guvernør Rick Scott (R) kunngjorde mandag at han stiller mot senator Bill Nelson (D) til høsten. Dette kommer til å bli kanskje den mest spennende og ikke minst dyreste valgkampen i år.

Mississippi: Tidligere landbrukskommissær Cindy Hyde Smith (R) ble sverget inn som ny senator fra Mississippi mandag. Hun får de samme komitevervene hennes forgjenger Thad Cochran (R) hadde; bevilgning, landbruk og regel.

Tennessee senator: Det republikanske partiet har fjernet nesten alle motkandidatene til kongresskvinne Marsha Blackburn fra stemmeseddelen forut for primærvalget 2. august. Dette fordi kandidatene ikke oppfylte kravet om å være «aktive republikanere».

HUSET

Florida 15. distrikt: Kongressmann Dennis Ross (R) tar ikke gjenvalg, etter åtte år i Huset.

North Dakota: Delstatssenator Tom Campbell (R) har, etter mye om og men, bestemt seg for ikke å stille til Huset. Han tapte delstatskonventets støtte til kollega Kelly Armstrong i forrige uke og ville måttet bruke store summer fra egen formue for å vinne her. Campbells navn forblir på stemmeseddelen.

Pennsylvania 18. distrikt: Demokraten Conor Lamb ble endelig sverget inn i Huset, etter å ha vunnet suppleringsvalget 13. mars.

Wisconsin 1. distrikt: Kongressens Speaker Paul Ryan (R) tar ikke gjenvalg i 2018.

DELSTATENE

Missouri guvernør: En rapport fra delstatshuset om guvernør Eric Greitens (R) forhold til en elskerinne han hadde før han ble valgt, er ganske knusende lesning (vold, mulig voldtekt) og det er trolig bare et tidsspørsmål før Greitens går, eller blir kastet av delstatsforsamlingen. Republikanernes senatskandidat, delstatens justisminister Josh Hawley har alt bedt Greitens om å gå av.

New Hampshire guvernør: Tidligere delstatssenator Molly Kelly (D) stiller mot guvernør Chris Sununu (R). Fra før stiller også tidligere borgermester i Portsmouth og tapende kandidat til nominasjonen i 2016, Steve Marchand (D).

LES OGSÅ

«Republicans lose their favorite campaign message: Repealing Obamacare» av Paige Winfield Cunningham (Washington Post): «For the first time in nearly a decade, Republican candidates across the country find themselves bereft of what was once their favorite talking point: repealing and replacing President Barack Obama’s Affordable Care Act — and all the havoc they alleged it has wreaked.That is because the GOP failed dramatically in its efforts last year to roll back the ACA as its first big legislative delivery on the promise of single-party control of Washington from Congress to the White House.» Les mer.

«Risks loom for Comey’s book blitz» av Darren Samuelsohn (Politico): «James Comey’s new memoir is already a pre-publication media hit, but the former FBI director’s tell-all assault on President Donald Trump also poses major risks — not only for Comey’s personal reputation but for the wider Russia investigation he helped launch.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg er tredjeårsstudent i politikk og juss ved Sciences Po Paris. Tredjeåret tas ved University of California i Santa Barbara. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer