God morgen! Det er fredag 13. april, Mike Pompeo har blitt forhørt i Senatet, Trump ser på TPP-medlemskap, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastutgaven ligger og venter i podkastappen din, og her:

«Some things are simply inexcusable, beyond the pale and in the worst interests of not just the chemical weapons convention, but of civilization itself,»

James Mattis om syriske angrep på egen befolkning, under torsdagens høring i Kongressen.

DAGENS

1. Mike Pompeo har vært i senatshøring

Påtroppende utenriksminister Mike Pompeo var torsdag gjennom den tradisjonelle senatshøringen i forkant av en (eventuell) bekreftelse som utenriksminister. Demokratene sparte ikke på tøffe spørsmål, blant annet om Iran-avtalen, Russland og muslimer.

Pompeo er tidligere kjent for åpen kritikk av Iran-avtalen, og demokratene presset kandidaten til å si hva han vil gjøre innen 12. mai. President Donald Trump har tidligere uttalt at han vil trekke USA ut av avtalen på denne dagen. Et entydig svar fikk de midlertidig ikke, men høringen var første gang han uttalte at han ønske å fikse, fremfor å trekke USA ut av avtalen.

Angående spørsmål om forholdet til Russland, var Pompeo åpent kritisk, og støttet administrasjonens nye sanksjoner. Han la skyld på Russland for det forverrede forholdet.

Den påtroppende utenriksministeren har tidligere kommet med kontroversielle utsagn mot muslimer. I etterkant av Boston-bombingen i 2013 mente Pompeo amerikanske muslimer var «medskyldige» i terroren, ettersom de ikke fordømte angrepet. Under høringen sa han at han var glad for å se sterke reaksjoner fra muslimer etter uttalelsene, men unngikk en beklagelse da han ble forsøkt presset til dette.

Pompeo bekreftet at han har blitt intervjuet av Robert Mueller, men ikke om hva. Han benektet at det var relatert til oppfordring fra Presidenten om å gjøre noe «uanstendig» i forbindelse med James Comeys etterforskning av Michael Flynn.

Les mer her og her

2. Uklarhet rundt amerikansk motsvar til Syria

Forsvarsminister James Mattis sa til Kongressen at ingen avgjørelse er tatt over hvorvidt USA skal angripe Syria, under en høring i Representantenes hus. Samtidig som han kalte syriske myndigheters gassangrep på egen befolkning «utilgivelig», unngikk han spørsmål om amerikanske motangrep. Trumps nasjonale sikkerhetsråd møttes torsdag for å diskutere saken, men endte ikke opp med en beslutning ifølge Jennifer Jacobs i Bloomberg:

Uansett har ikke presidenten vært like unnvikende som Mattis. På Twitter la han ut følgende melding:

Meldingen er som de foregående, i at de hverken bekrefter eller avkrefter et angrep.

 Les mer her og her. 

3. Trump foreslår å gjenoppta medlemskap i TPP 

President Donald Trump foreslår å melde landet på nytt inn i Trans-Pacific Partnership. Presidenten meldte USA ut av den multilaterale handelsavtalen få dager etter han ble innsatt som President. Dette til misnøye for mange amerikanske næringer og politikere. Selv om Trump ikke har vært alene om å kritisere avtalen, har han møtt motstand fra politikere som argumenterer for at USA vil komme dårligere ut av 11 bilaterale avtaler enn 1 felles avtale.

Da handelsavtalen ble innført, ble det argument for av Obama-administrasjonen at avtalen ville presse Kina til ønskelige økonomiske reformer. Trumps utsagn kommer samtidig som landbrukssektoren i USA opplever motgang som følge av den påtroppende handelskrigen.

Dersom presidenten seriøst revurderer medlemskap, venter krevende reforhandlinger. Les mer.

LES OGSÅ

«James Comey: John Kelly called Trump «dishonorable» for firing me» av Lachlan Markay (The Daily Beast): «According to Comey’s account, which is set to appear in his highly anticipated forthcoming memoir, Kelly was “emotional” over the manner in which Comey was let go. The then-FBI director was in California at the time, speaking to FBI agents in Los Angeles, and only found out that he was out of a job when he saw the news break on TV.» Les mer.

«Trump, Mueller teams prepare to move forward without presidential interviews» av Carol E. Lee, Julia Ainsley, Kristen Welker and Hallie Jackson (NBC News): «Special counsel Robert Mueller’s office and President Donald Trump’s legal team are now proceeding with strategies that presume a presidential interview will likely not take place as part of the Russia investigation, after months of talks between the two sides collapsed earlier this week, according to multiple people familiar with the matter.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg studerer internasjonale studier ved Universitetet i Oslo. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no

Ingen kommentarer