God morgen! Det er torsdag 12. april, Paul Speaker of the House Paul Ryan stiller ikke til gjenvalg til Huset, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastutgaven ligger og venter i feeden din, og her:

“I don’t know what he was thinking. I think this was a huge miscalculation. I think this is the captain abandoning the sinking ship.”

Tidligere representant Thomas M. Davis (R-Virginia) til Daily Beastom Paul Ryans avskjed.

DAGENS

1. Speaker Paul Ryan kaster inn håndkleet  

Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) vil ikke søke gjenvalg til Huset. Ryan, som tidligere var visepresidentkandidat ved presidentvalget i 2012, har vært Speaker siden 29. oktober 2015. Han blir sittende til perioden går ut i januar 2019. Ryan, som har 3 barn, sier han nå prioritere rollen som far. Han mistet selv sin far i tidlig alder.

Paul Ryans talsmann, Brendan Buck, sa følgende i en uttalelse i går: “This morning Speaker Ryan shared with his colleagues that this will be his last year as a member of the House. He will serve out his full term, run through the tape, and then retire in January”.

Kevin McCarthy (R-California) og Steve Scalise (R-Louisiana) er begge aktuelle kandidater til å ta over etter Ryan, enten som Speaker, eller som minioritetsleder dersom republikanerne mister flertallet i Huset.

Slik reagerer flere høytstående amerikanske politikere på Paul Ryans avskjed:

Steve Scalise kommer med følgende uttaelse:

Mens McCarthy sier dette:

Bernie Sanders er derimot knallhard, og sier følgende:

Trump gjør som forventet, og takker Ryan av på en høflig måte:

Du kan lese mer om dette her, her og her.

Få også med deg dagens podkastutgave for mer fra Ryan samt redaktør Are Tågvold Flatens tanker om Ryans beslutning.

2. Trump: Forholdet til Russland er verre enn noen gang tidligere

President Donald Trump mener forholdet til Russland er verre enn noensinne. Inkludert Den kalde krigen (…). Presidenten skriver følgende på Twitter:

Trump gir Russland-etterforskningen og demokrater skylden for USA sitt dårlige forhold til Russland:

Videre har president Trump på Twitter kunngjort et angrep mot Syria (men ikke tiden), og han ber Russland om å holde seg unna:

Trump var også uvanlig aktiv på Twitter onsdag morgen. Han gikk hardt ut mot både The New York Times, Mueller, Russland-etterforskningen, Russland og demokratene. Se selv her.

Flere reagerer kraftig på Trumps uttalelser, blant dem Bernie Sanders:

3. Missouris guvernør nekter å trekke seg 

Missouris guvernør, Eric Greitens (R) nekter å trekke seg. Flere har sagt at guvernøren burde fratre sin stilling etter at han har blitt beskyldt for å ha utpresset en kvinne han angivelig skal ha hatt et forhold til.

Han innrømmer forholdet, men kaller det en personlig feil. Selv benekter han anklagende om utpressing.

Greitens ble tidligere ansett som en kommende stjerne i Det republikanske partiet. Les mer her.

LES OGSÅ

«Trump Sought to Fire Mueller in December» av Maggie Haberman og Michael S. Schmidt (New York Times): «In early December, President Trump, furious over news reports about a new round of subpoenas from the office of the special counsel, Robert S. Mueller III, told advisers in no uncertain terms that Mr. Mueller’s investigation had to be shut down.» Les mer.

«Don’t count on Paul Ryan to be the GOP’s next anti-Trumper» av Amber Phillips (The Washington Post): «Hey, Trump critics, don’t get your hopes up that House Speaker Paul D. Ryan (R-Wis.), freed from the bonds of reelection and of caring about what happens in Washington next year, will suddenly become the GOP’s next anti-Trump. (….) It’s clear to anyone watching that Ryan has been frustrated with President Trump. Ryan has spent more time than he’d like criticizing or speaking out against something the president has said or done.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Bachelorstudent i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2018.

Ingen kommentarer