God morgen! Det er mandag 9. april og Mor­gen­kaffen er servert. Dagens podkastversjon ligger og venter i podkastappen din, og her:

«I safely placed my gun on the table, pointed away from people. The restaurant does not ban concealed weapons and I believe no laws were broken.»

Ralph Norman (R-Sør-Carolina, 5. distrikt) etter et velgermøte der han tok frem pistolen sin for å vise at våpen ikke er farlige.

DAGENS

1. Har stabsjef John Kelly mistet innflytelsen sin i Det hvite hus?

Washington Post melder søndag at John Kelly sliter i Det hvite hus og har mistet innflytelsen han hadde før. Han blir ikke sporadisk oppdatert av Trump, kommer i stadig konflikt med presidenten og blir av noen av sine kolleger ansett som døv for politikk. Dette bildet males av Trumps stabsjef gjennom 16 intervjuer Washington Post har gjort med ansatte i Det hvite hus samt utenforstående konsulenter. Flere ba om å få være anonyme.

«Kelly neither lurks around the Oval Office nor listens in on as many of the president’s calls, even with foreign leaders. He has not been fully consulted on several recent key personnel decisions. And he has lost the trust and support of some of the staff, as well as angered first lady Melania Trump, who officials said was upset over his sudden dismissalof Johnny McEntee, the president’s 27-year-old personal aide.«

Samtidig er det en annen ansatt som tilbakeviser disse observasjonene. Kilden sier at Trump fortsatt har stor respekt for Kelly, mye på grunn av hans militære bakgrunn. I tillegg hevder kilden at presidenten fortsatt snakker mye med stabsjefen sin, men at forholdet har endret seg; før anså Kelly sin jobb for å være «Trumps babysitter,» mens presidenten selv så på Kelly som et «sikkerhetsteppe.» Nå agerer Trump mer autonomt, mens Kelly ikke føler samme behov for å være så mye til stede.

I lys av Kellys håndtering av Porter-saken samt flere uheldige uttalelser om blant annet immigrasjon, som fikk Trump til å rase, har det blitt spekulert i om den angivelig tapte innflytelsen er et tegn på at Kellys dager er talte.

Les mer her.

2. Trump med sjelden kritikk av Putin og med stikk mot Obama

President Trump tok søndag til Twitter for å fordømme det som mest sannsynlig var et kjemisk angrep i en by kontrollert av opprørere i Syria. Tidligere har presidenten vegret seg for å rette skarp kritikk direkte mot Vladimir Putin, men søndag meddelte han stor misnøye med måten den russiske presidenten har håndtert koalisjonen med president Assad og Iran på.

Samtidig brukte Trump muligheten til å sende et stikk i retning tidligere president Obama. Trump refererte til Obamas såkalte «red line in the sand» i Syria, hvorpå Obama hadde sagt at angrep med kjemiske våpen var en grense han ikke ville akseptere at ble krysset.

Obama var derimot i sin tid ikke villig til å bruke militærmakt da det senere ble kjent at kjemiske angrep hadde funnet sted.

Trumps angrep på Putin er verdt å merke seg fordi han tidligere har vært svært forsiktig med å kritisere den russiske presidenten direkte. Det hvite hus har tidligere uttalt at USAs militære innsats i landet går mot slutten, men i lys av det kjemiske angrepet har Trumps sikkerhetsrådgiver for antiterror-tiltak, Tom Bossert, uttalt at «alle kortene er på bordet.» Les mer her og her.

3. Trump signerte symbolsk direktiv for å stoppe «catch and release»-praksisen

Fredag signerte president Trump en ordre han håper vil sette fortgang i avskaffelsen av den uoffisielle «catch and release»-ordningen, som han lenge har klaget på. Praksisen, som ikke er av juridisk karakter, går ut på at immigranter som ankommer USA på ulovlig vis eller uten dokumentasjon i flere tilfeller blir sluppet fri i påvente av høring foran en immigrasjonsdommer. Dette begrunnes ofte med mangel på plass til å huse immigrantene.

Kjernen i problemet som Trump vil løse er at mange forsvinner og ikke kan gjøres rede for i mellomtiden, og presidenten har lenge uttrykt misnøye med at Kongressen ikke har gjort nok for å løse problemet. Spesielt misfornøyd er han med demokratenes sterke motstand i immigrasjonsspørsmålene.

I praksis løser ikke direktivet problemet direkte, men det instruerer derimot administrasjonen hans til å «fortløpende gjøre slutt på catch and release praksisen.» Det er dermed et symbolsk virkemiddel som Trump ønsker å bruke for å fortsette kampen for en strengere innvandringspraksis og for å sikre grensen. Direktivet kommer i kjølvannet av torsdagens avgjørelse om å sende deler av nasjonalgarden til den sør-vestlige grensen for å øke sikkerheten mot Mexico-grensen.

Pressetalskvinne for Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, offentliggjorde direktivet fredag og presiserte at «tryggheten og sikkerheten til det amerikanske folk er presidentens høyeste prioritet, og han vil holde sitt løfte om å beskytte landet vårt samt å påse at våre lover blir respektert.» Les mer.

4. Flere senatorer ut mot EPA-sjef Scott Pruitt

Morgenkaffen kunne fredag melde om misnøye rundt Environmental Protection Agencys sjef Scott Pruitt for uetisk oppførsel, blant annet i forhold til reiseordningene hans. Nå går tre republikanske senatorer ut og uttrykker sin misnøye med Pruitt.

John Kennedy (Louisiana), Lindsey Graham (Sør-Carolina) og Susan Collins (Maine) meldte alle om bekymring i diverse talkshow søndag morgen. Den sterkeste kritikken kom fra Kennedy som sa til CBSs «Face the Nation» at Pruitts oppførsel skader Trumps rykte og krevde at han måtte holde en pressekonferanse for å addressere kritikken mot ham.

Les mer her.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

ALLER FØRST

Påmeldingsfristen gikk ut mandag i New Jersey (her kan antall kandidater synke, siden det ikke er uvanlig at underskriftene finkjemmes av deres motstandere) og torsdag i Tennessee; i tillegg hadde republikanerne i North Dakota sitt delstatskonvent i helgen. Fristen går ut i North Dakota mandag, New York torsdag (kun føderale verv), og i Oklahoma fredag. Videre er det partimøter i Colorado lørdag (hvor flere kandidater vil bli luket ut) og for demokratene i Michigan på søndag. Til sist er vår sak om de som takker av i 2018 oppdatert.

SENATET

Mississippi: Borgermesteren i Tupelo, Jason Shelton (D) vil stille i suppleringsvalget til høsten, til setet etter Thad Cochran (R), som trakk seg 1. april som følge av helseproblemer. Påmeldingsfristen for dette valget er nå formelt satt til 24. april, med valgdag samtidig som det ordinære valget 6. november og en evt. andre valgrunde 27. november. Landbrukskommissær Cindy Hyde-Smith (R) ventes å bli sverget inn mandag, når Senatet igjen trer sammen. Samtidig er advokat og delstatsrepresentant Andy Gipson (R) utnevnt til ny landbrukskommissær i delstaten.

HUSET

Connecticut 5. distrikt: Kongresskvinne Elizabeth Esty (D) tar ikke gjenvalg. Forrige uke ble det kjent at hun hadde ventet tre måneder med å sparke sin stabssjef Tony Baker, etter at han var blitt tatt for å fremsette trusler og å trakassere en kvinnelig ansatt ved kontoret hennes. Etterpå skrev hun likegodt et anbefalingsbrev for ham og brukte skattebetalernes penger til å inngå et forlik som effektivt kneblet den kvinnelige ansatte. Distriktet er ganske jevnt politisk (D+2) og det er ventet at republikanerne vil se dette som en av få angrepsmuligheter i 2018-syklusen.

New York 11. distrikt: Kongressmann og tidligere statsadvokat Dan Donovan (R) kan være i trøbbel etter påstander om at han i sin tidligere jobb skal ha utnyttet sitt embete til å gi sønnen til sin samboer mildere behandling etter en arrestasjon. Donovan avviser beskyldningene som politisk motiverte.

New York 24. distrikt: Advokat og tapende kandidat til borgermesterjobben i Syracuse i 2017, Juanita Perez Williams (D) stillermot kongressmann John Katko (R). Perez Williams virker å ha en del støtte fra nasjonale demokrater, mens mesteparten av de lokale alt har samlet segbak professor Dana Balter.

North Dakota: Det republikanske delstatskonventet ga støtte til delstatssenator Kelly Armstrong, men det ventes at både delstatssenator Tom Campbell og veteran Tiffany Abenthroth vil gå videre til primærvalget i juni.

Texas 27. distrikt: Kongressmann Blake Farenthold (R) trakk seg fra Kongressen fredag, trolig for å unngå represalier fra den etterforskningen Husets etikkomite hadde satt i gang mot ham. Det blir nå arrangert et suppleringsvalg til setet, men det er mulig at det valget blir avholdt samtidig med det ordinære valget i november.

DELSTATENE

Minnesota guvernør: Tidligere guvernør Tim Pawlenty (R) offentliggjorde torsdag det alle hadde visst i flere uker; at han var kandidat til sin gamle jobb i 2018. Favoritten til den republikanske nominasjonen frem til nå, fylkesråd Jeff Johnson (som tapte 50-45 i guvernørvalget i 2014) vil imidlertid ikke vike for Pawlenty.

LES OGSÅ

«Congress is back at work, without much legislating on the agenda» av Mike DeBonis (Washington Post): «When Congress returns Monday, lawmakers will confront numerous critical issues — including trade, immigration and digital privacy — but they will be hard-pressed to act. An absence of hard deadlines and the political realities of an election year mean that the $1.3 trillion spending bill that President Trump begrudgingly signed into law last month is probably the last significant legislation to pass Congress before voters go to polls in November.» Les mer.

«North Korea confirms to White House that it is willing to talk about denuclearization, administration officials say’» av David Nakamura (Washington Post): «North Korea has confirmed directly to the Trump administration that it is willing to negotiate with the United States over potential denuclearization, administration officials said Sunday. The confirmation offers the administration greater assurances that North Korean dictator Kim Jong Un is committed to a potential meeting with President Trump by the end of next month.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Avatar photo
Jeg er tredjeårsstudent i politikk og juss ved Sciences Po Paris. Tredjeåret tas ved University of California i Santa Barbara. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.