God morgen! Det er fredag 23. mars, H.R. McMaster erstattes med John Bolton, og Mor­gen­kaffen er servert.

President Donald Trumps svar til Joe Bidens stikk tidligere denne uken. Les mer

DAGENS

1. H.R McMaster erstattes med John Bolton

General H.R McMaster vil bli erstattet med John Bolton, tidligere ambassadør til FN. Bolton er kjent for å være lite kompromissvillig. Rykter om en eventuell avsettelse av McMaster har gått lenge. Nå er det kunngjort at McMaster skal gå av med pensjon.

Det hvite hus sier avsettelsen ikke er et resultat av Trumps gratulasjon til Vladimir Putin tidligere denne uken. Videre presiseres det at avskjeden er en felles beslutning mellom Trump og McMaster.

John Bolton skal innsettes før møtet med Kim Jong-un i mai, slik at Trumps sikkerhetsråd er fullsatt før møtet. Les mer. 

2. Trumps toppadvokat i Russland-etterforskningen går av

President Donald Trumps advokat John Dowd, går av. Årsaken er foreløpig ikke kjent, men Dowd har tidligere oppfordret Trump til å ikke komme med offentlige angrep på Robert Mueller. Hans avgang kan bety endringer i den juridiske strategien, og åpner opp for en mer aggressiv Trump. Det er også usikkert hva dette vil ha å si for samtalene om et eventuelt intervju mellom Trump og Mueller, men ifølge kilder er endringen en del av forberedelser på å starte samtaler med Mueller. Om et intervju har Trump selv sagt “Yes. I would like to,” til pressen.

Ifølge kilder er avgangen en årsak av gjensidig enighet mellom Trump og advokaten. Trump skal ha syntes at advokatens arbeid ikke har vært tilstrekkelig. Kildene hevder også Trump ønsker å ha mer kontroll på den den juridiske strategien til teamet hans i forbindelse med etterforskningen.

Tidligere denne uken ansatte Trump Washington-advokat Joseph DiGenova, som foreløpig utpekes som favoritt til å overta stillingen. Tidligere har DiGenova hevdet at Trump har blitt urettmessig utpekt i hele saken. Ansettelsen av DiGenova er angivelig en av årsakene til at Dowd valgte å gå av. Les mer herher og her.

3. Stål- og aluminiumstoll påført Kina, EU får unntak.

Presidenten har nå signert tollendringen på stål og aluminium. Kina er blant landene som ventes å bli rammet hardest av tollen. Trump kaller tollen et svar på teknologityveri, som urettferdig rammer og utkonkurrerer amerikanske bedrifter ifølge presidenten. Endringen har også fått skryt av minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer (D-New York):

«I don’t agree with President Trump on a whole lot, but today I want to give him a big pat on the back…I have called for such action for years and been disappointed by the inactions of both President Bush and Obama. I’m very pleased that this administration is taking strong action to get a better deal on China.»

EU derimot har fått unntak fra tollendrinene, det samme gjør Canada, Mexico, Sør-Korea og Brasil. Med dette har Kina endt opp med å bli hardest rammet av USAs viktige handelspartnere. Det bør også merkes at Norge ikke står på listen over unntaksland.

Les mer herher og her.

4. Huset vedtar midlertidig finansiering av myndighetene. 

Huset har med en margin på 256-167, vedtatt den midlertidige finansieringspakken på $ 1.3 mrd. Gårsdagens utgave av morgenkaffen meldte at Trump ville godkjenne finansieringspakken. Finansieringspakken vil holde føderale etater gående til september. Begge partier i Huset hyller at man har kommet til et kompromiss, også et der presidenten er med. Årsaken til presidentens velsignelse er økt militærbudsjett og øremerkede midler til «muren». Minoritetsleder i Huset, Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt), mener budsjettet ikke realiserer utbyggingen av grensemuren. Hun kom med følgende uttalelse:

“If you want to think you’re getting a wall, just think it and sign the bill,”

Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) kom med følgende uttalelse om budsjettet:

“This bill starts construction on the wall,”  “It funds our war on opioids. It invests in infrastructure. It funds school safety and mental health. But what this bill is ultimately about, what we’ve fought for for so long, is finally giving our military the tools and the resources it needs to do the job.”

Les mer.

5. Scott Walker beordret til å holde suppleringsvalg i Wisconsin

Dommer i Wisconsin, Josann Reynolds, har beordret guvernør Scott Walker (R) til å holde suppleringsvalg. Årsaken er at to seter står åpne i delstatskongressen. Walker har tidligere argumentert for at det ville være bortkastet å bruke penger på valg i forkant av årets mellomvalg, og hevdet selv han ikke var under noen juridisk forpliktelse til dette. Dommeren begrunnet ordren med at borgernes representasjonsrett i de tilhørende distriktene ville bli krenket dersom det ikke ble holdt valg.

Dommen er en seier for demokratene i Wisconsin, som i beste fall kan vinne to seter i en republikansk-dominert delstatskongress. Klagen til den lokale domstolen ble innsendt av en gruppe affiliert med National Redistricting Committee, på vegne av innbyggerne i de åpne distriktene. Demokratene, som håper å vinne seter, har anklaget Walker for å være feig ved å ikke åpne setene opp for valg. Les mer.

LES OGSÅ

«»I take Responsibility», Carson Says of $31,000 Furniture Purchase» av Glenn Thrush(New York times): «Ben Carson, the secretary of housing and urban development, took responsibility on Thursday for buying a $31,000 dining room set for his office, two days after saying his wife and assistant oversaw a purchase that has jeopardized his place in President Trump’s cabinet.» Les mer.

«Cambrige Analytica and our Lives Inside the Surveillance Machine» av Adrian Chen (The New Yorker): «In 2006, a local pollster in Nepal was kidnapped by Maoist rebels while conducting opinion surveys on behalf of the American political strategist Stan Greenberg. The Maoists, who had been waging a long-running insurgency against the government, did not issue their typical ransom demands—money or weapons in exchange for the prisoner…» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg studerer internasjonale studier ved Universitetet i Oslo. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no

Ingen kommentarer