God morgen! Det er torsdag 22. mars, McCabe autoriserte en føderal etterforskning mot justisminister Sessions, og Mor­gen­kaffen er servert.

«The president is, as you know — you’ve seen his numbers among the Republican base — it’s very strong. It’s more than strong, it’s tribal in nature. People who tell me, who are out on trail, say, look, people don’t ask about issues anymore. They don’t care about issues. They want to know if you’re with Trump or not.»

Senator Bob Corker (R-Tennessee ) til Washington Examiner.

DAGENS

1. Trump møter massiv kritikk etter å ha gratulert Putin med gjenvalget

Som AmerikanskPolitikk.no i går meldte, gratulerte president Donald Trump den russiske president Vladimir Putin med gjenvalget.

Trump mottar nå intens kritikk for å ikke ha konfrontert Putin med hvorvidt det russiske valget var demokratisk og rettferdig. Det meldes om høy grad av valgfusk i det russiske valget. I tillegg til dette kritiseres Trump for ikke å ha tatt opp det angivelige russiske giftangrepet mot den tidligere russiske spionen Sergei Skripal og datteren Julia Skrupal. Videre kritiseres Trump for ikke å ha konfrontert Putin med den russiske innblandingen i i 2016-valgkampen.

The Washington Post skriver i sin hovedartikkel at president Trump ikke fulgte spesifikke råd fra sine sikkerhetsrådgivere når han valgte å gratulere Putin. De hadde gitt Trump en direkte beskjed om «DO NOT CONGRATULATE». Trump hadde også blitt rådført til å fordømme det russiske giftangrepet. Dette rådet fulgte han heller ikke.

Det hvite hus lekker som aldri før. Innad i Trump-administrasjonen er flere sentrale aktører nå rasende over lekkasjene. Spesielt skal stabsjef John Kelly være rasende over at media fikk tak i gradert informasjon.

Tidligere pressesekretær i Det hvite hus under George W. Bush skriver følgende på Twitter:

Mens tidligere presidentkandidat og nåværende senator Marco Rubio (R-Florida) har følgende å si:

Jonathan Swan i Axios rapporterer at lekkasjene har ført til krangel og usikkerhet innad i Det Hvite Hus. De er uenig om hvem som har skylden for lekkasjene. Ansatte og embetsmenn gir hverandre skylden for lekkasjene. Årsaken er at lekkasjene kun kan komme fra en liten gruppe med tilgang på svært sensitiv informasjon. Swan melder at mulige motiver for lekkasjene er at folk i Det hvite hus er frustrerte over hvordan Trump håndterer Putin.

En kilde innad i Det hvite hus forteller Swan at: “This is the way Trump is. If he’s doing business with you or working with you in some way, he’s going to congratulate you».

Mye av årsaken til kritikken mot Trumps håndtering av Putin er at Russland er USAs største geopolitiske motstander. Russland er også USAs fremste rival på den internasjonale arenaen. Les mer

2. McCabe autoriserte en føderal etterforskning mot justisminister Sessions

Nesten et år før justisminister Jeff Sessions sparket FBIs visedirektør Andrew McCabe for det Sessions kalte mangel på ærlighet, autoriserte McCabe en føderal etterforskning om hvorvidt Sessions hadde vært uærlig foran Kongressen om kontakt med russiske embetsmenn.

Demokratene har ved flere anledninger anklaget Sessions for å ha misledet dem da han vitnet under ed i Kongressen. Dette har de bedt føderale myndigheter om å etterforske. At McCabe faktisk valgte å etterforske dette har tidligere ikke kommet frem. Denne etterforskningen har vært svært hemmelig, og offentligheten har ikke visst om den.

McCabe fikk sparken av Sessions bare 48 timer før han skulle gå av med pensjon. Kilder ABC News refererer til forteller at Sessions ikke var klar over at McCabe hadde autorisert en etterforskning mot han da han tok avgjørelsen om å sparke McCabe.

3. Det hvite hus støtter den nye midlertidige finansieringen av de føderale myndighetene

President Donald Trump har valgt å støtte en midlertidig finansieringspakke av de føderale myndighetene på 1,3 billioner dollar. Dette er en klar seier for republikanske ledere i Kongressen.

Det hvite hus annonserte Trumps støtte til finansieringen kort tid etter at Trump hadde diskutert avtalen med Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) og Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky).

Pakken er enda ikke godkjent av Kongressen, men det ser ut som om det kommer til å gå. Finansieringen må vedtas senest innen fredag for å unngå en ny government shutdown. Les mer.

LES OGSÅ

«White House opposed Republican picked to replace Cochran» av Alex Isenstadt (Politico): «White House officials this week told Mississippi Gov. Phil Bryant that President Donald Trump did not plan to campaign for or endorse Republican Cindy Hyde-Smith if she was appointed to the state’s open Senate seat, saying they were worried that the former Democrat would lose. (….) Bryant responded that he intended to pick Hyde-Smith for the post, anyway. He went ahead and formally announced Hyde-Smith, who had previously been serving as the state agricultural commissioner, as his selection Wednesday, praising her “intellect, compassion, toughness and determination to get things done.» Les mer.

«John Brennan, a Former C.I.A. Director, Suggests Russia ‘May Have Something’ on President Trump» av Eileen Sullivan (New York Times): «WASHINGTON — President Trump indirectly criticized Robert S. Mueller III, the special counsel, on Wednesday for the ongoing investigation into Russia’s 2016 campaign meddling, even as a former C.I.A. director said during a morning news show that President Vladimir V. Putin of Russia may have compromising information on Mr. Trump.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Bachelorstudent i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2018.

Ingen kommentarer