God morgen! Det er onsdag 21. mars, Trump gratulerte Putin med gjenvalget, John McCain er ikke fornøyd, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I think one of the really sad realizations over the last year is not what kind of a president Donald Trump turns out to be — I think it was all too predictable — but rather, how many members of Congress would be unwilling to stand up to him, and more than that, would be completely willing to carry water for him. That is a very sad realization. I did not expect that. I thought there would be more Jeff Flakes, more John McCains, more Bob Corkers.»

Representant Adam Schiff (D-California, 28. distrikt) til Politico.

DAGENS

1. Trump vil ikke sparke Mueller

Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) forteller at han har fått garantier fra president Donald Trump om at spesialetterforsker Robert Mueller ikke vil få sparken.

Ryan forteller at: «I received assurances that his firing is not even under consideration. We have a system based upon the rule of law in this country, we have a justice system, and no one is above that justice system».

I løpet av den siste uken har Trump gjort flere trekk som har indikert at han muligens vil gi Mueller sparken og stoppe Russland-etterforskningen. Trump har blant annet ansatt en erfaren Washington advokat, som ønsker å bevise at FBI forsøker og svartmale Trump. I tillegg har justisminister Jeff Sessions gitt Andrew McCabe sparken. McCabe var visedirektør i FBI og har lenge vært utsatt for angrep fra Trump.

Dette har skapt bekymringer i Washington. Derfor forteller Ryan at han har snakket med presidenten, der han har blitt garantert at Mueller vil få fortsette i sitt embete. Les mer.

2. President Donald Trump gratulerte president Vladimir Putin med valgseier

President Donald Trump ringte den russiske presidenten Vladimir Putin og gratulerte han med å bli gjenvalgt som president. Trumps gratulasjon kom bare fem dager etter at USA iverksatte nye sanksjoner mot Russland for deres innblanding i 2016 valgkampen.

«We had a very good call», fortalte president Trump.

Trump sa også at han og Putin mest sannsynlig kommer til å møtes i nær fremtid. Da vil de diskutere problemene med Ukraina, Syria konflikten og problematikken rundt Nord-Korea. Samtidig vil de diskutere det Trump kaller «våpenkappløpet» hvor han frykter at andre land har like slagkraftige våpen. Trump vil ikke tillate at andre land får like streke våpen som USA.

Flere høytstående amerikanske politikere reagerer på Trumps gratulasjon til Putin, blant dem er John McCain (R-Arizona):

Det hvite hus sin pressesekretær, Sarah Huckabee Sanders, svarer på kritikken med følgende uttaelse: «We don’t get to dictate how other countries operate». Hun legger til at: «We can only focus on the freeness and fairness of our elections».

Du kan lese mer her og her.

3. Kongressen sliter med å få vedtatt en ny midlertidig finansiering 

Kongressen jobber hardt med å få til en ny midlertidig føderal finansiering. De sliter med å komme til enighet rundt flere kontroversielle temaer: Muren mot Mexico, Russland-etterforskningen og en enorm satsing på ny infrastruktur i New York er det som bremser enigheten om finansiering.

Det hvite hus, republikanere og demokrater er alle i dialog for å få til en ny midlertidig finansiering. Dersom de ikke kommer til enighet, kan det ende opp med en ny «government shutdown».

Man håper på en enighet så fort som mulig. Ellers vil de føderale myndighetene igjen innstille bevilgningene til alle tjenester, unntatt de mest essensielle som helse og sikkerhet. Dette skjedde sist måned, da senator Rand Paul (R-Kentucky) valgte å stoppe bevilgningene.

President Trump vil støtte den nye finansieringen dersom infrastrukturprosjektet i New York blir ekskludert. I tillegg ønsker presidenten mer støtte til forsvaret, og en tydelig og merkbar finansiering av muren mot Mexico.

Man tror Kongressen vil komme til enighet i løpet av uken. Les mer.

LES OGSÅ

«Beto O’Rourke Doesn’t Want to Be Democrats’ Next National Cause» av Edward-Isaac Dovere (Politico): «O’Rourke, the Texas congressman who is running for U.S. Senate against Ted Cruz, is looking to live out a Democratic fantasy of turning Texas blue by taking down the only Republican who gets Democrats nearly as riled up as President Donald Trump, in a race no one thinks he can win». Les mer.

«Former Playboy Model Karen McDougal Sues to Break Silence on Trump» av Jim Rutenberg (The New York Times): «A former Playboy model who claimed she had an affair with Donald J. Trump sued on Tuesday to be released from a 2016 legal agreement requiring her silence, becoming the second woman this month to challenge Trump allies’ efforts during the presidential campaign to bury stories about extramarital relationships.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Bachelorstudent i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2018.

Ingen kommentarer