God morgen! Det er tirsdag 20. mars, ukas AMPOLCAST ligger og venter i podkastappen din, og Mor­gen­kaffen er servert.

«We are the leader of the free world, not because we are great (or need to be great again), but because we are good.»

Tidligere representant Chales Djou (R-Hawaii, 1.distrikt) forlot Det republikanske partiet med denne uttalelsen.

DAGENS

1. Trump presenterte sin opioid-plan 

President Trump besøkte mandag New Hampshire, hvor han holdt en pressekonferanse om sin nye opioid-plan, som omhandler USAs pressende narkotika-situasjon. Trump har ikke besøkt delstaten siden han vant primærvalget der i 2016, og flere potensielle Trump-utfordrere i 2020 – både demokrater og republikanere – har allerede besøkt delstaten. Trumps plan har en tredelt tilnærming: Strengere rettshåndhevelse, bredere opplysning via mer utbredt bruk av kampanjer, og bedre finansiering av behandlingstilbud. Mest kontroversielt var likevel forslaget fra presidenten om å innføre dødsstraff mot enkelte narkotikalangere.

Blant annet uttalte Trump at dette var er en hard kamp som kun kan bli vunnet med like harde tiltak, og i de værste tilfeller må dødsstraff derfor være en mulighet for å bekjempe narkotika-epidemien. I følge presidenten burde også en bred rekke straffetiltak tilgjengeliggjøres for føderale myndigheter. Til tross for straffe-forslagene kom ikke presidentens plan med noen konkrete lovgivende forslag, isteden skal forslaget ifølge Trump-administrasjonen kunne fungere under dagens lov. Dødsfall som følge av overdoser har firedoblet i USA siden 1999, og New Hampshire er en av statene som er hardest rammet. Les mer

2. Trumps kinesiske toll 

President Trump planlegger å avduke en ny toll-plan mot Kina allerede fredag. Trump har tidligere uttalt at kinesiske varer og åndsverk utgjøe en trussel mot amerikanske jobber. Planen vil resultere i at USA ilegger kinesiske varer en total årlig toll på 60 milliarder dollar, og vil påvirke drøyt 100 kinesiske produkter. Disse produktene skal etter Trump-administrasjonens mening blant annet ha blitt produsert som følge av at kinesiske firma skal ha stjålet åndsverk fra amerikanske firma.

Originalt skal planen ha omhandlet totalt 30 milliarder dollar i toll, men etter presidentens anbefalinger ble beløpet doblet. Toll-planen har blitt dårlig mottatt av flere økonomer, som mener at Trump beveger seg farlig nærme en handelskrig med Kina. Les mer.

3. Sex og Singelliv-skuespiller Cynthia Nixon utfordrer New York-guvernør Andrew Cuomo

Sex og Singelliv-skuespiller Cynthia Nixon erklærte mandag at hun stiller til guvernørvalg i New York. Nixon, som stiller uten tidligere politisk verv, utfordrer dermed Andrew Cuomo (D) i demokratenes primærvalg. Cuomo stiller til sammenligning til sin tredje periode som New York-guvernør.

I kunngjøringsvideoen uttaler hun at “we want our government to work again, on health care, mass incarceration and fixing our broken subway. We are sick of politicians who care more about power than they do about us.”

Les mer.

LES OGSÅ

Vi har en sak om primærvalgene i Illinois, som avholdes natt til onsdag. Valglokalene stenger kl. 1 norsk tid, og det er spenning knyttet til flere kongress- og delstatsnominasjoner:

Illinois: Rikingenes kamp

«Donald Trump may not be able to fire Robert Mueller. So he’s doing the next best thing» av Chris Cillizza (CNN): «Firing special counsel Robert Mueller would be «the beginning of the end of (Donald Trump’s) presidency,» predicted South Carolina Republican Sen. Lindsey Graham on CNN’s «State of the Union» Sunday. While Graham’s voice is among the loudest warning Trump not to jettison the special counsel looking into Russia’s interference in the 2016 election, it’s far from the only one. Almost to a person, Republicans and Democrats see firing Mueller as a sort of line that once crossed can never be un-crossed — and that could seriously jeopardize the President. Which, of course, doesn’t mean Trump won’t fire Mueller. But, it does make very clear to him the stakes of doing so.» Les mer.

«On Russia, There Are Two Trumps» av Michael Crowley og Blake Hounshell (Politico): «When it comes to Russia, there is the Trump administration — and there is the president.The Trump administration denounces Russia for using nerve agent on British soil. President Donald Trump says nothing for days, then calls it “a very sad situation.” The Trump administration castigates Russia for indiscriminate killing in Syria. Trump says nothing about it.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg studerer Historie & Politikk ved University of Oxford. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer