God morgen! Det er mandag 19. mars, Trump har nok en gang brukt helgen på twitring om Comey og Mueller-etterforskningen, og Mor­gen­kaffen er servert. Dagens podkastversjon ligger og venter i podkastappen din, og her:

«I hear so many Republican senators grumble about Trump’s ethics, about his name-calling. … At some point Republican enablers in the House and Senate are going to say publicly what they’ve been saying privately. And that’s when things change and we see a president back off this kind of name-calling, not telling the truth, sending out these tweets, all that.»

Sen Sherrod Brown (D-Ohio) på NBCs Meet the Press.

DAGENS

1. Tidligere FBI-sjef James Comeys kommende bok til topps på Amazons bestselgerliste

Det har i mange måneder vært knyttet stor spenning til publiseringen av James Comeys kommende bok «A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership». Bakgrunnen: Den svært betente striden mellom ham selv og president Trump helt siden Comey fikk sparken som FBI-direktør i mai i fjor.

Datoen for publiseringen ble fremskyndet fra 1. mai til 17. april, men boken har vært mulig å forhåndsbestille allerede i flere måneder. I helgen gikk den fra en 15. plass på lørdag til å trone øverst på bestselgerlisten til Amazon på søndag. Det er kanskje ikke så rart, helgens hendelser tatt i betraktning:

  • FBIs visedirektør Andrew McCabe fikk sparken på fredag på bakgrunn av en intern anbefaling fra FBI som ble benyttet av Justisdepartementet (mer om det nedenfor)
  • Det ble kjent at McCabe skal ha tatt notater etter møter med Trump som skal underbygge det Comey selv hevder
  • President Trump har kommet med flere tirader denne helgen og har kalt James Comey både «skinnhellig» og hevder han har fått McCabe til «å se ut som en korgutt,» noe Comey slo tilbake på via sin Twitter-konto:

  • Presidenten har også anklaget James Comey igjen for å lyve under ed og for å stå bak «Fake News»

Les mer.

2. Den permitterte visedirektøren i FBI – Andrew McCabe – fikk fredag kveld sparken kun to dager før han skulle av med pensjon

Andrew McCabe fikk fredag kveld sparken av justisminister Jeff Sessions – på anbefaling fra FBIs kontor for profesjonelt ansvar – kun to dager før han skulle av med pensjon på sin egen 50-årsdag. Den tidligere visedirektøren i FBI hadde kunngjort sin avgang allerede 29. januar i år, men skulle etter planen formelt gå av i går – søndag 18. mars – fordi det ville gitt ham en mye gunstigere pensjonsavtale. Frem til nå hadde han vært permittert.

Bakgrunnen for permitteringen i januar var at McCabe skulle ha følt seg presset av den nye FBI-sjefen Christopher Wray til å forlate sin stilling med umiddelbar virkning på bakgrunn av en rapport fra Justisdepartementet. Rapporten – som ikke ble publisert – skal angivelig ha omhandlet FBIs etterforskning av Hillary Clintons epost-bruk samt Russland-innblandingen. Permitteringen kom som en overraskelse fordi det allerede da var kjent at McCabe hadde intensjoner om å gå av i mars. Det hvite hus hevdet den gang ingen innblanding, men president Trump hadde i forkant kritisert visedirektøren gjentatte ganger og det hadde blitt spekulert i om presidenten ønsket ham sparket.

Bakgrunnen for oppsigelsen fredag var en annen intern rapport i Justisdepartementet som angivelig hevder at McCabe beordret FBI-ansatte til å snakke med media vedrørende etterforskningen av Clinton Foundation og at han i tillegg opptrådte uoppriktig til etterforskerne i saken. McCabe benekter selv anklagene og hevder at sparkingen kun er en del av Trumps «krig mot FBI» og at det er et forsøk på å diskreditere ham som vitne i Russland-etterforskningen til Robert S. Mueller III.

På toppen av det hele har det kommet frem at McCabe gjorde som tidligere FBI-direktør James Comey og dokumenterte mange av sine samtaler med president Trump. Disse notatene har nå McCabe angivelig overgitt til Mueller.

McCabe hevder i tillegg at Trump gjentatte ganger har tatt opp hans kone Jills mislykkede forsøk på å bli valgt inn i Virginias delstatssenat i 2015. Les mer her og her.

3. Facebook har blokkert analyseselskap knyttet til Trumps 2016-kampanje

Facebook kunngjorde i helgen at de har blokkert dataselskapet Cambridge Analytica fra plattformen sin grunnet misbruk av innhentet informasjon om Facebook-brukere. Selskapet – som spesialiserer seg i politiske data – kan dermed ikke lenger kjøpe annonseplasser på Facebook.

Striden dreier seg om en avtale mellom partene om tilgangen til – og bruken av – data fra flere hundretusen brukere, som Facebook hevder Cambridge Analytica ikke har overholdt.

Paul Grewal, visepresident i Facebook, har forklart følgende:

  • Dr. Aleksandr Kogan – som var knyttet til dataselskapet – innhentet store mengder data fra Facebook-brukere som lasted ned appen hans «thisisyourdigitallife»
  • Appen skal ha blitt presentert som «en forsknings-applikasjon som brukes av psykologer» og skulle gi en «personlighetsspådom»
  • Informasjonen som ble innhentet gjennom appen ble derimot lagret – og ikke slettet – stikk i strid med Facebooks retningslinjer.

Det presiseres likevel at de eksakte detaljene rundt saken fortsatt må oppklares, og Cambridge Analytica selv bedyrer sin uskyld, og hevder de ikke har brutt retningslinjene. Samtidig rettes det igjen oppmerksomhet mot Facebooks fraværende juridiske ansvar og flere Kongressmedlemmer ber om at Mark Zuckerberg stilles til ansvar, mens Massachusetts statsadvokat Maura Healey (D) har startet en etterforskning. Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

ALLER FØRST

Det er primærvalg i Illinois på tirsdag, egen sak kommer på morningen. Påmeldingsfristen gikk ut i Montana mandag, Maine og Utah torsdag og Iowaog Nevada fredag; klikk for å se en oversikt. I California gikk fristen ut på onsdag i de distrikter der det ikke tas gjenvalg, så vi har noen endringer her; endelig liste vil for øvrig ikke foreligge før 29. mars. Videre går fristen ut i Colorado og Pennsylvania (kongressvalg) på tirsdag og i DC på onsdag.

SENATET

Mississippi: Delstatssenator Chris McDaniel, som opprinnelig utfordret senator Roger Wicker i det ordinære, republikanske primærvalget, har byttet over til suppleringsvalget etter Thad Cochran (R), som går av 1. april.

Utah: Lege, jurist og delstatsrepresentant Mike Kennedy stiller mot tidligere presidentkandidat Mitt Romney på det republikanske delstatskonventet.

HUSET

Arizona distrikt 8: Lege Hiral Tipirneni (D) har offentliggjort en målingsom viser at hun ligger etter den republikanske delstatssenatoren Debbie Lesko med 48 – 34 foran suppleringsvalget 24. april.

Nevada distrikt 4: Universitetsregent og en av delstatens to medlemmer i demokratens landsstyre, Allison Stephens (D) stiller til dette åpne setet. Kongressmann Ruben Kihuen avstår fra gjenvalg etter påstander om seksuell trakassering.

New York distrikt 25: Husets eldste medlem, demokraten Louise Slaughter avgikk ved døden fredag morgen. Hun var blitt innlagt på sykehus med hjernerystelse etter ett fall i eget hjem tidligere i uken.

Pennsylvania distrikt 9: Fylkesråd i Schuylkill County, George Halcovage (R) stiller.

Pennsylvania distrikt 18: Suppleringsvalget natt til onsdag endte med syltynn seier til demokraten Conor Lamb. Republikanerne har klaget over visse irregulariteter i stemmegivningen, men dette er i praksis avgjort. Lamb ser ut til å ha vunnet med 6-700 stemmer av over 200.000 avlagte, så dette var svært jevnt.

South Carolina distrikt 4: Forretningsmann og fylkespartileder i Spartanburg County, Josh Kimbrell stiller til den republikanske nominasjonen i dette setet, som bli ledig fordi kongressmann Trey Gowdy(R) avstår fra gjenvalg.

DELSTATENE

Illinois guvernør: En republikansk måling forut for tirsdagens primærvalg i Illinois, har guvernør Bruce Rauner med en moderat 42 – 35 ledelse på delstatsrepresentant Jeanne Ives i kampen om den republikanske nominasjonen. På demokratisk side har milliardæren J. B. Pritzker 35%, mot hhv. 16 og 15% for forretningsmann Chris Kennedy og delstatssenator Daniel Biss.

LES OGSÅ

«Nancy Pelosi Wants to Lead. House Democratic Candidates Aren’t So Sure.» av Jonathan Martin og Alexander Burns (New York Times): «To some lawmakers in the room who described her remarks, the message was clear: Ms. Pelosi is not going anywhere — a point she underscored in an interview. Yet her resolve is at odds with growing numbers of Democratic candidates who view her as politically toxic and are pledging to vote against her as their leader, as Mr. Lamb did without suffering consequences with voters and donors. These candidates and some current House Democrats — tired of years of attack ads invoking Ms. Pelosi as a “San Francisco liberal,” and impatient to see a younger set of leaders take power — are now openly distancing themselves from Ms. Pelosi or declaring outright that it is time for her to go.» Les mer.

«How Trump could give the Pentagon a McMaster problem» av Wesley Morgan og Bryan Bender (Politico): «The growing expectation that President Donald Trump is going to force out Lt. Gen. H.R. McMaster as national security adviser raises a quandary: would the Army take him back? Like his precarious position in the White House over the past year, McMaster’s stormy relationship with the Army leadership is nearly legendary due to his questioning of orthodoxy and brusque manner.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg er tredjeårsstudent i politikk og juss ved Sciences Po Paris. Tredjeåret tas ved University of California i Santa Barbara. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer