God morgen! Det er fredag 16. mars, H.R. McMaster skal være på vei ut av Trump-administrasjonen, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen ligger og venter i podkastfeeden din, og her:

“There will always be change. I think you want to see change.”

President Donald Trump om de mange utskiftingene i staben, under et kabinettmøte torsdag. 

DAGENS

1. Trump skal ha bestemt seg for å bytte ut H.R. McMaster

Ifølge Washington Post og flere andre medier skal president Donald Trump ha bestemt seg for å bytte ut sin nasjonale sikkerhetsrådgiver, H.R. McMaster. Det spekuleres i at Keith Kellogg eller John Bolton er tenkt som erstatter, men timingen er enda uviss.

Washington Post virker stålsikre på kildene sine her, men enn så lenge benekter Det hvite hus det hele. Noe av bakgrunnen for at Det hvite hus enda ikke bekrefter ryktene:

Trump is now comfortable with ousting McMaster, with whom he never personally gelled, but is willing to take time executing the move because he wants to ensure both that the three-star Army general is not humiliated and that there is a strong successor lined up, these people said.

2. Mueller stevner Trump Organization

Spesialetterforsker Robert S. Mueller III har stevnet Trump Organization, med krav om at organisasjonen overrekker alle dokumenter forbundet med Russland. Ifølge to kilder til The New York times (NYT) skal dette delvis være innholdet i stevningene. Stevningens totale omfang er dermed ukjent. Organisasjonen mener de ikke har eiendom i Russland, men dette er omdiskutert. Michael Cohen, en kollega av Trump gjennom flere år, oppfordret i 2015 Trump til å bygge et hotell i Moskva. Presidenten skal ha undertegnet en intensjonsavtale om dette. Ifølge NYT skal Cohen også ha skrytt av sine russiske forbindelser i en e-post, som han mente kunne hjelpe Trump med å vinne valget i bytte mot bygging av et hotell:

“Our boy can become president of the USA and we can engineer it,”…“I will get all of Putins team to buy in on this, I will manage this process.”

Det er ikke visst hvorfor Mueller har stevnet Trump Org, i stedet for å etterspørre alle relaterte dokumenter. En advokat for organisasjonen sier de har vært samarbeidsvillige med etterforskningen, og at samarbeidet fortsetter uavhengig av stevningen. I juli i fjor sa Trump i et intervju med NYT at etterforskningen ville «gå over streken» dersom familiens finansielle midler ble et mål. Om dette kan tolkes som å gå etter familien, og eventuelt hva Trumps reaksjon er, gjenstår å se. Les mer her og her.

3. Trump-administrasjonen med nye sanksjoner mot Russland

Trump-administrasjonen påfører en rekke russiske organisasjoner og enkeltindivider  sanksjoner for innblanding i 2016-valget og diverse cyberangrep. Sanksjonene, i regi av Finansdepartementet, er administrasjonens tøffeste tiltak mot Russland hittil. I tillegg er det første gang Det hvite hus under president Donald Trump sanksjonerer russere grunnet innblanding i valget. I tillegg utpeker administrasjonen russiske myndigheter som ansvarlige for cyberangrep på amerikansk energiinfrastruktur. Sanksjonene innebærer at organisasjonene og individene nektes innreise i USA og at eiendeler i USA fryses. I tillegg forbys det å drive forretninger med amerikanske virksomheter.

Tidligere har presidenten nektet for at Russland har vært innblandet i valget, etter det han mener er betroende ord fra Putin. Dette tross i at Mueller-etterforskningen så langt har konkludert med at russisk innblanding fant sted, og Obama utviste 35 diplomater og beordret flere konsulater stengt før han forlot embetet pga. innblanding.

Sanksjonene kommer samtidig som USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike har gått sammen om å fordømme forgiftningen av en tidligere russisk spion. Ifølge landene er det liten tvil om at russiske myndigheter står bak mordet. Les mer.

4. Netanyahu mener Trump vil trekke seg fra Iran-avtalen

Den israelske statsministeren, Benjamin Netanyahu, mener Trump vil trekke seg fra Iran-avtalen i mai, ifølge to ministre som deltok på et møte med det israelske sikkerhetskabinettet. Netanhyahu deltok tidligere denne måneden på et møte med president Donald Trump og en rekke andre i administrasjonen. Til sikkerhetskabinettet sitt sa Netanyahu følgende:

«I think Trump is very close to withdrawing from the Iran deal. The meeting was very important. Trump spoke in front of all the most senior members of his administration and told me that if the nuclear deal would not change significantly the U.S. will withdraw.»

Ifølge israelske tjenestemenn er «Rexit» et tegn på at den amerikansk-iranske delen av atomavtalen er i ferd med å skrotes. Tillerson var kjent for å støtte Iran-avtalen og for å ha mindre fokus på relasjoner mellom Israel og USA. Hans etterkommer, Mike Pompeo, er kjent for å ha et mer negativt syn på både Iran og atomavtalen. Nyheten om at Pompeo er innstilt som utenriksminister ble derfor godt tatt imot av Netanyahu. Les mer.

LES OGSÅ

«Democrats brace for potential California disaster» av David Siders (Politico):«In a state that’s central to the battle for control of the House, Democrats emerged from a filing deadline late Wednesday resigned to the possibility that no Democratic candidate will appear on the November ballot in several key House races».  Les mer.

«Trump mocks Canada’s Trudeau at GOP fundraiser, bluffs prime minister on trade» av Jonathan Allen (Kilde): «President Donald Trump boasted Wednesday that he once privately challenged Canadian Prime Minister Justin Trudeau’s understanding of the trade balance between the two countries — without knowing the facts himself — and turned out to be right.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg studerer internasjonale studier ved Universitetet i Oslo. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no

Ingen kommentarer