God morgen! Det er torsdag 15. mars, Trump snakker om mulighetene for en kortvarig DACA-avtale, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert i podkastfeeden din.

«We should be able to elect a box of hammers in this district. If we’re losing here, you can bet there is a Democratic wave coming.”

Den republikanske strategen Mike Murphysitert av Washington Post, om spesialvalget i Pennsylvania.

DAGENS

1. Larry Kudlow blir Trumps nye øverste økonomiske rådgiver

President Donald Trump har valgt den 70 år gamle konservative CNBC-kommentatoren Lawrence «Larry» Kudlow som sin nye øverste økonomiske rådgiver. Kudlow tar over for Gary Cohn, som sa opp grunnet uenighet med Trump.

Da Kudlow ble spurt av POLITICO i 2016 om hvorvidt han var villig til å jobbe i Trump-administrasjonen skal han ha sagt: “He has my cell phone number”, og tirsdag kveld amerikansk tid ringte presidenten Kudlow og tilbø ham jobben. Les mer her og her.

2. Trump åpner for en kortvarig DACA-avtale

President Donald Trump er åpen for en kortvarig DACA-avtale, i bytte mot midler til den kontroversielle muren mot Mexico. Det gjør forslaget vanskelig å akseptere for mange demokrater.

Dette tyder på en endring i policy hos presidenten. I januar insisterte nemlig Trump på at han ønsket strengere og mer omfattende innvandringslover i bytte mot beskyttelse til barn av ulovlige innvandrere, populært kalt «dreamers» – i tillegg til finansiering av muren. Les mer.

3.  Republikansk motstand mot Haspel (og Pompeo)

Donald Trump har nominert Gina Haspel som ny CIA-sjef. Haspel er kontroversiell fordi hun tidligere ledet et hemmelig amerikansk fengsel i Thailand, som i årene etter 9/11 brukte tortur mot sine innsatte under avhør. Kilder The Washington Post har snakket med sier at ansatte i CIA vil bli lettet dersom Haspel blir utnevnt til jobben som ny CIA-sjef, da dette vil føre til at en med erfaring fra etterretningen igjen bli sjef for CIA

Senator Rand Paul (R-Kentucky) kunngjorde i går at han ikke kommer til å stemme for Haspel, og heller ikke for Pompeo. Mer om dette i dagens podkast, og her:

Senator John McCain (R-Arizona) er også skeptisk til Haspel:

Republikanerne har et meget smalt flertall i Senatet (51-49), og har ikke råd til å miste støtten fra flere enn Paul (med mindre demokrater bidrar med stemmer). Les mer.

LES OGSÅ

«Five takeaways from the Pa. special election» av Ben Kamisar og Lisa Hagen (The Hill): «CANONSBURG, Pa. — Democrat Conor Lamb looks likely to win Pennsylvania’s close special election, giving his party a significant morale boost heading into the battle for the House majority this fall (….) President Trump won the district by nearly 20 points in 2016, but Lamb has reversed Democratic fortunes in the area. He leads Republican Rick Saccone by more than 500 votes in the latest count, even after Republicans dumped more than $10 million into an attempt to hold the reliably Republican district.» Les mer.

«Republicans sound the alarm after likely loss in Pennsylvania» av Rachael Bade og Alex Isenstadt (Politico): «Republicans on Wednesday struggled to explain their likely loss in the Pennsylvania special election: GOP leaders warned lawmakers that the outcome in the pro-Trump district could spell disaster in the midterms if they don’t respond forcefully, but many lawmakers dismissed the race as an anomaly and seemed to be in denial (….) During a closed-door conference meeting at the Capitol Hill Club, House Republican leaders said that Tuesday’s special election, where Democrat Conor Lamb is narrowly leading, could portend a monster Democratic year. They told rank-and-file members in no uncertain terms that they needed to get their campaigns in order or that they could be casualties, and they need to raise money now to protect themselves come November.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Bachelorstudent i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2018.

Ingen kommentarer