God morgen! Det er onsdag 14. mars, utenriksminister Rex Tillerson har fått sparken, demokratene ser ut til å ha vunnet i spesialvalget i Pennsylvania, og Mor­gen­kaffen er servert.

Podkastversjonen, inkludert utdrag fra Conor Lambs valgnattstale og Tillersons «avskjed», har allerede vært publisert en stund. Anbefaler et abonnement på podkastversjonen av Morgenkaffen om du ikke allerede har gjort det!

«So I won the places that are optimistic, diverse, dynamic, moving forward. And his whole campaign, ‘Make America Great Again,’ was looking backwards.»

Hillary Clinton om 2016-valget… Fra CNN.

DAGENS

1. Utenriksminister Rex Tillerson sparket: Erstattes av CIA-direktør Mike Pompeo

President Donald Trump sparket i går utenriksminister Rex Tillerson. Nåværende CIA-direktør Mike Pompeo ble samtidig kunngjort som Tillersons erstatter. Tillerson og Trump har vært uenige om mye, blant annet Parisavtalen, atomavtalen med Iran og håndteringen av Nord-Korea. Spekulasjonene om Tillersons avgang har dermed vært av og på i hele 2017. De fikk til og med sin egen hashtag: #Rexit.  Pompeo, som er en tidligere Tea Party kongressmann, skal være mer enig med Trumps utenrikspolitikk og prioritering av USAs interesse.

Nyheten ble kunngjort av presidenten på Twitter:

Redaktør Are Tågvold Flaten kommenterte Tillersons exit på NRK Urix i går kveld.

Les mer.

2. Mediene har ikke erklært noen vinner i spesialvalget i Pennsylvania enda, men det har Conor Lamb og demokratene

I går var det spesialvalg i Pennsylvanias 18. kongressdistrikt. Conor Lamb (D) møtte Rick Saccone (R) i et distrikt som ble vunnet av Donald Trump med 20 prosentpoeng i 2016 (og 17 prosentpoeng av Mitt Romney i 2012). Den tidligere republikanske kongressmannen Tim Murphy, som måtte gå av grunnet en utroskapsskandale, hadde ikke en gang noen demokratisk motstander i 2014 eller 2016…

Men: Demokraten Conor Lamb ser ut til å ha vunnet spesialvalget, med 0,2 prosentpoeng og 579 stemmer. Han erklærte seier i morgentimene norsk tid, selv om mediene ikke har gjort det enda:

Uansett endelig utfall – hårfin seier til Lamb eller Saccone – så er dette en voldsom opptur for demokratene og en tilsvarende nedtur for Trump og republikanerne. Det peker i retning av et stadig mer fordelaktig kart for demokratene i årets mellomvalg.

Det gjenstår fortsatt noen stemmer, men konsensusen peker i retning av at demokratene kaprer dette setet. Du hører mer i dagens podkast, og kan holde deg oppdatert via @AmPolitikk på Twitter utover dagen.

3. Roger Stone hevdet han hadde kontakt med WikiLeaks

Trump-vennen og den tidligere rådgiveren Roger Stone, skal ha hevdet å ha hatt kontakt med Julian Assange fra WikiLeaks om de hackede Clinton-epostene. Stone skal ha mottatt informasjon om e-poster som ville svekke Clinton-kampanjen. Dette skal ha skjedd før det ble kjent at e-poster fra Det demokratiske partiiets nasjonale komité hadde blitt hacket. En mulig kommunikasjon ble først kjent etter at Stone i 2016 hevdet at han hadde vært i kontakt med Assange. I ettertid har begge derimot nektet for kommunikasjonen, og Stone har nektet for å vite noe før Wikileaks publiserte e-postene. Det er Trumps tidligere rådgiver Sam Nunberg som skal ha fortalt spesialetterforsker Robert Mueller om kommunikasjonen.

I mars i fjor avviste WikiLeaks spekulasjon rundt kontakt med Roger Stone:

Les mer 

4. Flere endringer i Det hvite hus

John McEntee ble på mandag tvunget ut av stillingen som presidentens personlige assistent, etter at hans sikkerhetsklarering ble opphevet. Likevel forblir McEntee nær presidenten, da han har blitt kunngjort som seniorrådgiver i den kommende presidentkampanjen. Les mer.

LES OGSÅ

«Mike Pompeo: who is Trump’s new pick for secretary of state?» av Lauren Gambino (The Guardian): «The CIA director, Mike Pompeo, 54, is a former soldier, businessman and conservative congressman who was elected to the House of Representatives in 2010 as part of the Tea Party wave. If confirmed by the Senate, he will become the top US diplomat in the middle of delicate negotiations with North Korea over a potential presidential meeting with dictator Kim Jong-un.» Les mer.

«How Trump Is Winning the Democratic Primaries» av Charlie Matestian (Politico Magazine): «With his approval rating among Republicans hovering between 80 and 90 percent, Donald Trump’s takeover of the GOP is nearly complete. But the proliferation of early campaign ads this year suggests the president is reshaping the Democratic Party just as rapidly as his own.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen d

Jeg studerer engelsk og historie ved Universitetet i Oslo. Våren 2018 er jeg praktikant hos AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer