Nattens kamp står mellom demokraten Conor Lamb og republikaneren Rick Saccone.

OPPDATERT 14.03: LAMB SER UT TIL Å HA VUNNET MED CA. 0,3%.

Tirsdag avholdes et suppleringsvalg fra Pennsylvanias 18. kongressdistrikt, som dekker de sørlige og sørøstlige forstedene til Pittsburgh.

På grunn av at USA alt har gått over til sommertid, sparer vi inn en time foran nattens nominasjon. Valglokalene i Pennsylvania stenger således kl. 01:00 natt til onsdag, norsk tid.

Tim Murphy

Kongressmann Tim Murphy (R) gikk av i oktober i fjor, som følge av en skandale der det ikke bare ble kjent at han hadde en elskerinne, men at han også hadde oppfordret henne til å ta abort dersom hun var gravid. Det ble for vanskelig å svelge for velgerne, særlig fordi Murphy hadde profiliert seg som verdikonservativ gjennom flere år i Kongressen og hans partifeller i Huset var kjapt ute med å be ham trekke seg.

Det 18. distriktet dekker altså sørlige og sørøstlige forsteder til storbyen Pittsburgh (som er overveldende demokratisk territorium). Distriktet har en klar overvekt av registrerte demokrater, men har vist seg ganske solid republikansk i føderale valg. Murphy, som første gang ble valgt i 2002, har aldri tatt mindre enn 58% her, ja de to siste valgene har ikke demokratene engang brydd seg med å stille motkandidat. Dette distriktet er delt opp i nytegningen som delstatens Høyesterett nylig gjennomførte, så betydningen av dette valget er noe redusert. Ikke desto mindre vil resultatet sikkert bli brukt for alt det er verdt i resten av 2018.

Rick Saccone

Fylkespartiene nominerte kandidatene på partimøter i november. Republikanerne var først ute og nominerte delstatsrepresentant Rick Saccone (f.1958). Han ble valgt inn i delstathuset i 2010 og representerer deler av Allegheny og Washington fylker. I det sivile har han en doktorgrad i internasjonale forhold og har tidligere jobbet både i forsvaret og for private bedrifter i utlandet. Saccone stilte opprinnelig til Senatet, men suspenderte kjapt sin senatskampanje for å droppe ned til dette valget. Politisk er han ganske anti-establishment og det er allerde blitt spekulert i at han kommer til å bli den mest verdikonservative representanten fra Pennsylvania dersom han vinner. Han har ved flere anledninger uttalt at han var «Trump før Trump», men proto-Trump har ikke ført noen overbevisende valgkamp, og trolig er mange republikanere glad til for at dette distriktet ser ut til å bli hakket opp i nytegningen.

Conor Lamb

Demokratene nominerte juristen Conor Lamb (f.1984). Han ble uteksaminert i 2009 og gikk deretter inn i marinekorpset, før han ble assisterende aktor ved det føderale kontoret i Pittsburgh, en jobb han fratrådte i oktober 2017. Han kommer fra en politisk involvert familie; bestefaren var leder for demokratene i delstatssenatet tidlig på 70-tallet og senere medlem av guvernørkabinettet og onkelen er byrevisor i Pittsburgh. I valgkampen har han forsøkt å gjøre seg lekker for Trumpvelgerne, ved bla. å erklære at han ikke vil stemme på demokratenes leder Nancy Pelosi som ny Speaker i 2019, men han har vinglet om våpen og fått en skrell pga. anti-israelske skriberier fra collegetiden. Lamb har samlet inn mer cash enn Saccone, men republikanerne nasjonalt har pøst så mye penger inn i dette valget at det knapt vil ha betydning.

Donald Trump

Saccone står et stykke til høyre for Murphy, men dette distriktet er Trumpland så godt som noe. Sjefen sjøl hadde et valgarrangement for Saccone lørdag, og dette har formodentlig oppildnet basen noe. Distriktet vil utvilsomt se økt demokratisk entusiasme, men trolig ikke nok til at de tar setet. Begge partier har brukt millionbeløp i dette valget, så stillingen er sikkert jevnere enn tidligere valgresultat skulle tilsi. Den siste uken har også målingene begynt å sprike og da får man bare ta gut feelingen til hjelp.

Min vurdering: Svakt republikansk.

Ingen kommentarer