God morgen! Det er tirsdag 13. mars, det er spesialvalgdag i Pennsylvanias 18. kongressdistrikt (sjekk dagens lesestoff!), og Mor­gen­kaffen er servert. En rykende fersk podkastversjon ligger og venter i podkastappen din.

«Cowards will only go where there is no deterrent!»

President Donald Trump forsvarer den foreslåtte bevæpningen av lærere på Twitter.

DAGENS

1. Republikanerne i Husets etterretningskomité konkluderer med at det ikke var russisk innblanding i Trumps valgkampanje og at russerne ikke prøvde å hjelpe Trump

Republikanere i Husets etterretningskomité har utarbeidet en rapport som konkluderer med at det ikke finnes bevis på russisk innblanding i Trumps valgkampanje. Det hevdes også at russerne ikke prøvde å hjelpe Trump i valgkamp, en konklusjon som går stikk i strid med det amerikanske etterretningsorganisasjoner tidligere har konkludert med. Representant Mike Conaway (R-Texas, 11. distrikt) uttalte at dokumentet vil presenteres for demokratene på tirsdag. Demokratene i komiteen er ikke uventet helt uenige i konklusjonen.

Trump liker imidlertid det han hører fra partifellene…:

CAPS LOCK! Det vil likevel vil det ta en stund før dokumentet offentliggjøres. Først vil demokratene gjennomgå rapporten, før den deretter vil stilles til godkjenning ovenfor etterretningstjenesten. Det er sistnevnte som bestemmer hvorvidt informasjonen vil kunne godkjennes for offentlig publisering (Trump vil også kunne påvirke hvorvidt det publiseres). Prosessen vil kunne ta flere uker. Les mer.

Du hører mer om dette i dagens podkastutgave av Morgenkaffen.

2. Flere demokrater i Kongressen ber om utlevering av utpekte russiske statsborgere i Mueller-etterforskningen 

Flere demokrater i Kongressen har signert et brev til president Trump der de ber ham om å legge press på Russlands president Vladimir Putin for å utlevere russiske statsborgere som har blitt utpekt i Mueller-etterforskningen. Spesialetterforsker Mueller har tidligere anklaget tretten russiske statsborgere for innblanding i presidentvalget i 2016, og for å konspirere mot USA. Blant demokratene som har signert appellen til presidenten er Senatets minoritetsleder Chuck Schumer (D-New York), demokratenes leder i Huset Nancy Pelosi (California, 8.distrikt), senator Dianne Feinstein (D-California) og representant Jerrold Nadler (D-New York, 10.distrikt). Feinstein og Nadler leder de respektive kamrenes domstolsutvalg.

I appellen til presidenten står det følgende:

«We write to urge your administration to devote all resources available to ensure that the Russian nationals indicted for allegedly interfering with the 2016 elections are brought to justice and stand trial in the United States.»

Videre understreker demokratene at utleveringen av disse russiske statsborgerne vil vise at USA ikke aksepterer en slik innblanding, og at en utlevering vil signalisere handlekraft ovenfor fremtidige angrep.

Demokratene som signerte brevet ber presidenten bruke alle tilgjengelige ressurser for å kunne stille disse russiske statsborgerne for amerikansk rett. Putin har dog uttalt at han ikke akter å utlevere disse eller andre russiske statsborgere omfattet av Mueller-etterforskningen. Les demokratenes brev til presidenten her og les mer om saken her.

3. Trump motsetter seg ikke NRA

I etterkant av skoleskytingen ved Stoneman Douglas High School i Florida den 14. februar lovte president Trump tidlig at minimumsalderen ved kjøp av visse våpen skulle økes til 21. Likevel kom presidenten med nye uttalelser på mandag som motsier dette, hvor han blant annet uttalte at han vil gjøre lite for å fremskynde prosessen. Det hvite hus pressesekretær, Sarah Huckabee Sanders, uttalte mandag at presidentens fokus fremover vil være på å gjennomføre lovendringer som vil oppnå større støtte enn økningen av minimumsalderen. Senator Richard Blumenthal (D-Conneticut) var en av de som uttrykte sin misnøye på Twitter:

Trump uttrykte selv at det eksisterer lite politisk støtte for slike lovendringer:

NRA har vært svært kritiske til den foreslåtte endringen, da organisasjonen mener at dette er et angrep på det andre grunnlovstillegget. Fredag saksøkte NRA Florida på grunnlag av en lignende lovendring signert av guvernør Rick Scott (R). Det hører også med til historien at Trump tidligere sa at republikanere var redde for å motsette seg NRA, men at han ikke var det. Forslagene han nå kommer med kan imidlertid sies å være NRA-godkjente. Les mer.

LES OGSÅ

Pennsylvania: Kan Proto-Trump stå mot bølgen?

«Could a Californian Be the Next President?» av David Siders (Politico): «The California Democratic Party’s most recent, weekend-long binge on self-satisfaction unfolded here late last month under the slogan “California: The Big Blue Beacon of Hope,” with a party chairman who promised that “folks across the country are looking to California to show the nation how it can be done.” Hoarse and hypercaffeinated, several thousand activists and party officials were packed inside a cavernous convention center overlooking the Pacific Ocean, and they roared when the leader of the state Senate, Kevin de León, told them, “It’s time to move our nation’s capital to California.” They cheered again when Lieutenant Governor Gavin Newsom suggested that the cosmos already had. “For the world’s sake,” Newsom said, “the sun now rises in the West. We are America’s coming attraction.» Les mer.

«Why Trump’s modest proposal on guns still might not happen in Congress» av Lauren Fox (CNN): «President Donald Trump has finally outlined exactly what he wants to see from Congress on guns, and it’s not much. After weeks of talk, Trump has settled on a modest set of proposals that fall far short of the wide-ranging changes — such as raising the minimum purchasing age on some guns or expanding background checks to gun shows and internet sales — he promoted during a televised White House meeting at the end of February. On an issue such as guns, where both sides are entrenched, it was the President who offered the best opportunity to scramble party lines and change the conversation. Instead, Trump is promoting plans that reflect traditional Republican orthodoxy, make narrow changes to background checks and focus more on school security.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg studerer Historie & Politikk ved University of Oxford. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer