God morgen! Det er mandag 12. mars, Trump deltok på et valgkampmøte i Pennsylvania i helgen, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I will say to whoever is going to run for office, do not give your energy to the other side.»

Oprah Winfreys tips til potensielle kandidater til presidentvalget i 2020 til CNN.

DAGENS

1. Trump i Pennsylvania for å støtte Rick Saccone (R) før spesialvalget

På lørdag deltok president Trump på et valgkampmøte i Pennsylvania foran spesialvalget i Pennsylvanias 18. distrikt som holder sted 13. mars. Bakgrunnen for spesialvalget er at tidligere representant i distriktet – Tim Murphy (R) – trakk seg fra setet sitt i Huset grunnet en utroskapsaffære. Trump vant distriktet med 20 prosentpoeng over Hillary Clinton i presidentvalget i 2016. Likevel har meningsmålingene vist en svært jevn kamp mellom konservative Rick Saccone (R) og Conor Lamb (D).

Trump åpnet naturligvis talen sin med å rose de mye omtalte tollendringene. Deretter var presidenten innom det nærtstående Nord-Korea-møtet, presidentvalget i 2020, muligheten for å gi narkotikalangere dødsstraff, før han fortsatte store deler av sin tale med flere tirader mot kjente personer. Blant målene var NBCs Chuck Todd. Les mer.

2. Trump til Latin-Amerika for første møte der som amerikansk president

På lørdag annonserte Det hvite hus at Trump har planlagt sitt første besøk i Latin-Amerika som amerikansk president i forbindelse med et møte i Peru mellom flere ledere i den vestlige halvkule. Presidenten skal også innom Colombia, hvor han skal møte med president Juan Manuel Santos.

I uttalelsen stod det blant annet at «denne reisen demonstrerer presidentens vilje til å styrke de historiske båndene vi har med våre partnere i regionen og styrker vår felles målsetning om å bedre sikkerhet og velferd for folket i de amerikanske kontinentene.»

I og med at presidenten nå har tatt en mer proteksjonistisk retning er det lite som tyder på en gjenopplivning av planene om en frihandelsavtale mellom USA, Mexico, Peru, og Chile. Samtidig er det også knyttet spenning til hva Trump kan få til med planene sine om å endre på NAFTA (North-American Free Trade Association). Les mer.

3. Det hvite hus støtter våpentrening til lærere

I et program laget av justisdepartementet i kjølvannet av flere skoleskytinger er det åpnet for å lage treningsprogrammer slik at lærere nå kan bevæpne seg på skoler. Det hvite hus gikk ut søndag med en melding at de stiller seg bak et slikt forslag. I utgangspunktet var forslagene svært kontroversielle, men både Trump og hans administrasjon mener dette er steg i riktig retning i forhold til skoleskytinger.

I tillegg skal utdanningsminister Betsy DeVos (R) lede en kommisjon som har for oppgave å finne flere mulige tiltak for å redusere antall skoleskytinger. «Vi er innstilt på å handle fort fordi det er ingen tid å miste. Ingen student, familie, lærer, eller skole skal måtte gjennomgå terroren fra Parkland eller Sandy Hook igjen»

Videre har kommisjonen et mål om å ferdigbehandle forskjellige tiltak innen ett år, og har lovet å inkludere lærere i arbeidet sitt og høre på deres innspill. Blant sakene de allerede har sagt de skal vurdere er effekten av voldelige skytespill og medias dekning av massevold.

USAs Høyesterett har derimot sagt i tidligere avgjørelser at aldersgrenser på skytespill er ukonstitusjonelt og at skytespill er gitt konstitusjonell beskyttelse av ytringsfriheten i landets «First Amendment.» Dermed er det uvisst hvor mye de foreslåtte tiltakene faktisk kommer til å hjelpe. Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

ALLER FØRST

Det er suppleringsvalg i Pennsylvanias 18. distrikt på tirsdag og egen sak kommer på morgenkvisten. Påmeldingsfristen gikk ut i Oregon og Pennsylvania (kun guvernør- og senatsvalg) på tirsdag og i California, Georgia og Idaho på fredag; klikk for å se en oversikt. Vi gjør oppmerksom på at i California går fristen ut på onsdag i de distrikter der det ikke tas gjenvalg, så det må påregnes endringer her. Videre går fristen ut i Montana mandag, Maine og Utah torsdag og Iowa og Nevada fredag. Til de som leste vår sak om primærvalget i Texas, har vi oversikt over resultatene på delstatssiden. Til sist er vår sak om de som takker av i 2018 oppdatert.

SENATET

Mississippi: Formannen i Senatets bevilgningskomite, Thad Cochran (R) går av 1. april. Han har lenge slitt med helsa, og minst like lenge har det gått spekulasjoner om at han snart ville trekke seg. Cochran har representert Mississippi i Senatet siden han ble valgt i 1978, og er den tiende lengst sittende senator i USAs historie. Samme dag Cochran sa han ville trekke seg, erklærte tidligere kongressmann og landbruksminister for Bill Clinton, Mike Espy at han var kandidat til setet. Det vil bli holdt et suppleringsvalg for de to siste årene av Chochrans embetsperiode samtidig med det ordinære senatsvalget i november, men suppleringsvalget vil bli avholdt etter spesielle regler. Nærmere bestemt vil ingen av kandidatene få noen partibetegnelse ved siden av navnet, alle stiller mot alle, og dersom ingen tar over 50%, blir det en ny runde mellom de to med flest stemmer to uker etter første runde.

HUSET

California distrikt 48: Tidligere delstatsrepresentant og fylkespartileder Scott Baugh (R) bestemte seg for å stille, rett før påmeldingsfristen gikk ut. Han er et viktig navn i lokalpolitikken og kan komme til å gå videre til november sammen med kongressmann Dana Rohrabacher (R) og dermed stenge alle de seriøse demokratene ute fra andre runde.

Florida distrikt 17: Delstatsrepresentant Julio Gonzalez (R) stiller til dette åpne setet. Fra før stiller delstatssenator Greg Steube (R).

Florida distrikt 27: Tidligere helsedirektør Donna Shalala (D) stiller i det demokratiske primærvalget. Shalala er 77 år gammel og tjenestegjorde under Bill Clinton. Hun har senere vært bl.a. president ved University of Miami.

Nevada distrikt 2: Tidligere senatskandidat Sharron Angle utfordrer kongressmann Mark Amodei i det republikanske primærvalget.

North Dakota: Tidligere delstatssenator Max Schneider (D) stiller til Kongressen og blir dermed den tredje seriøse demokraten. Dog er det usikkert om det blir noe primærvalg, siden slike valg gjerne avgjøres på partikonventene på våren i Dakotaene.

Pennsylvania distrikt 18: Emerson er ute med en måling av suppleringsvalget på tirsdag og finner demokrat Conor Lamb med en 48 – 45 ledelse på republikaner Rick Saccone og RABAs måling finner en 48 – 44 ledelse. Dette er første gang offentlige målinger finner Lamb i tet. Gravis finner imidlertid Saccone med en 45 – 42 ledelse.

DELSTATENE

Maine lokal: Delstatsmyndighetene i Maine har ratifisert et velgerinitativ som vil omgjøre delstatsforsamlingens omstøting av en tidligere folkeavstemning om å innføre rangerte valg i delstaten. Sertifiseringen fryser delstatsforsamlingens vedtak til etter at den nye folkeavstemningen er gjennomført, hvilket vil si at primærvalgene til guvernør og Kongressen samme dag vil foregå etter det nye valgsystemet.

Rhode Island guvernør: Guvernør Gina Raimondo (D), som definitivt tilhører den moderate fløyen av partiet, får en utfordring fra venstresiden, i form av tidligere administrasjonsminister Matt Brown. Han stiller som uavhengig kandidat i guvernørvalget, og kan komme til å (mer enn) nøytralisere de stemmene republikanerne taper på at tidligere delstatsrepresentant Joe Trillo stiller som uavhengig «Trumpist».

Tennessee lokal: Borgermesteren i Nashville, Megan Barry (D) trekker seg, etter avsløringer om utroskap med en livvakt, som igjen førte til korrupsjon og misbruk av offentlige midler for å dekke over forholdet.

LES OGSÅ

«Trump targets European car-makers with big plants in states he won» av Matthew Nussbaum (Politico): «President Donald Trump, expressing his ire over trade imbalances this weekend, made a peculiar choice: He focused his criticism on two European brands, BMW and Mercedes-Benz, that have significant investments in two of the nation’s most Trump-friendly states.» Les mer.

«White House vows to help arm teachers and backs off raising age for buying guns» av Philip Rucker (Washington Post): «The White House on Sunday vowed to help provide “rigorous firearms training” to some schoolteachers and formally endorsed a bill to tighten the federal background checks system, but it backed off President Trump’s earlier call to raise the minimum age to purchase some guns to 21 years old from 18 years old.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg er tredjeårsstudent i politikk og juss ved Sciences Po Paris. Tredjeåret tas ved University of California i Santa Barbara. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer